ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μαζεύουν τις ελιές λίγες μόλις μέρες μετά τον ψεκασμό του δάκου

0

Επισκέψεις ελαιοκομικές περιοχές κυρίως της ανατολικής Kρήτης που αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με φόντο την ανομβρία, θα πραγματοποιήσουν από την επόμενη εβδομάδα ο Aντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα πρωτογενή τομέα Σταύρος Τζεδάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα ποιότητας υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης αλλά και υπηρεσιακά στελέχη.

Σκοπός είναι να καταγραφούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους ελαιώνες εξαιτίας της ανομβρίας ώστε στη συνέχεια με την συνδρομή διεπιστημονικής επιτροπής, να συνταχθούν φάκελοι και να αποσταλούν στις Βρυξέλλες με στόχο την αποζημίωση των παραγωγών αυτών.

Κι όλα αυτά διότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους παραγωγούς μόνο για ζημιές μετά από χαλάζι ή μετά από θυελλώδεις ανέμους.

Την ίδια ώρα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός ότι κάποιοι με πονηρές διαθέσεις, πηγαίνουν ήδη τις κοινές ελιές στα ελαιοτριβεία προκειμένου να ελαιοποιήσουν τον καρπό ως βιολογικό με σκοπό να βγάλουν περισσότερα χρήματα.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι να μαζεύουν τις ελιές 2 ημέρες μετά τον ψεκασμό για δακοπροστασία.

Αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο, σχολίασε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καθώς όπως είπε για να μπορεί κάποιος παραγωγός να συλλέξει τον καρπό της ελιάς μετά τον ψεκασμό, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 14 μέρες, εφόσον χρησιμοποίησε το φάρμακο που χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο πρόγραμμα δακοκτονίας η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα ποιότητας υπαίθρου σχολίασε ακόμα ότι τα ελαιουργία έχουν ενημερωθεί για να παραλαμβάνουν καρπό μόνο από τις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η δακοκτονία και εφόσον έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τον ψεκασμό.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ