ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη χρειάζεται νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό

0

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο.Α.Κ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΝΟΣ «ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι σε θεσμικό επίπεδο πρέπει και επίσημα να ανοίξει ο διάλογος για το πώς θέλουμε την Κρήτη του μέλλοντος μας.

Τα ζητήματα της διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ελαχιστοποίησης τους περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις ενέργειες και τις δράσεις μας, την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, του προσδιορισμού και της υλοποίησης των ενδεδειγμένων υποδομών,  αποτελούν κορυφαία ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, πάνω σε αυτά δεν έχουμε επαρκώς συζητήσει. Δεν υπάρχει επίσημος δημόσιος διάλογος και δεν έχουμε καταλήξει στο τι ακριβώς θέλουμε για να δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε.

Αυτό δεν σημαίνει πως μηδενίζεται ο υφιστάμενος προγραμματισμός. Έγινε προγραμματισμός και μάλιστα έγκαιρα. Αλλά οι εξελίξεις φαίνεται να τον ξεπέρασαν. Οι ραγδαίες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τι προβλέπαμε και τι διαβλέπαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, ήρθαν για να καταδείξουν πως πρέπει να ξανασυζητήσουμε και να χαράξουμε τις γραμμές εκείνες που θα εδράζουν στις ανάγκες που έχουν προκύψει. Πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Και πρέπει να το κάνουμε σωστά.

Η Κρήτη αναδεικνύεται γεωστρατηγικά σε ενεργειακό κόμβο και την ίδια στιγμή μιλούμε για τους φόβους μας ως προς την επάρκεια του νερού και το κατά πόσο έχουμε την υποδομή και τα μέσα για να διαχειριστούμε τόσο αυτόν τον πόρο όσο και όλους τους λοιπούς φυσικούς πόρους του νησιού μας.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι για τις αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα; Πόσο τουρισμό αντέχουμε; Πως θέλουμε τον πρωτογενή τομέα; Τι μπορεί να αναπτύξει η Κρήτη με τον καλύτερο τρόπο και με το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος;  Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σε υποδομές και πως αυτές θα υλοποιηθούν;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν στις ημέρες μας ερωτηματικά. Δεν έχουμε συζητήσει και δεν έχουμε απαντήσει.

Το ζήτημα αυτό συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Θοδωρή Νίνο, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα ενός τέτοιου ανοικτού διαλόγου.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

«Είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια ότι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων, με θέματα φέρουσας ικανότητας σε διάφορα σημεία του νησιού, με θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ενεργειακής επάρκειας» είπε ο κ. Νίνος στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» για να συνεχίσει λέγοντας: «Όλα αυτά  έχουν αναδειχθεί και ξεπροβάλλουν μπροστά μας ως αναγκαιότητα προς άμεση αντιμετώπιση και όχι ως προοπτική που πρέπει να τη διαμορφώσουμε εμείς προκειμένου να επιτύχουμε την ανάπτυξη στο νησί όπως την οραματιζόμαστε».

Και πάνω σε αυτή τη διαπίστωση τόνισε τα εξής:  «Τα προβλήματα μας έχουν ξεπεράσει. Αυτό σημαίνει, ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που έχουμε για την Κρήτη προφανώς δεν είναι το σωστό. Διότι εξαντλεί τους πόρους χωρίς να έχουμε το ίδιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έχει πάντα ένα περιβαλλοντικό κόστος, ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θεωρώ πως τα τελευταία έτη είναι δυσανάλογο του αναπτυξιακού κέρδους».

Αναλύοντας περαιτέρω, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. τόνισε τα εξής:  «Έχουμε μια αύξηση των επισκεπτών χωρίς έλεγχο, έχουμε κάνει λάθος επιλογές στον πρωτογενή τομέα αναφορικά με τις καλλιέργειες που επιλέγουμε στο νησί και όλα όσα κάνουμε σήμερα, είναι επιλογές ενός προγραμματισμού που τελικά πρέπει να τον ξανακάνουμε. Πρέπει να ξαναδούμε τι μοντέλο θέλουμε. Για παράδειγμα τι τουρισμό θέλουμε λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η κλιματική αλλαγή, η διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων, οι υποδομές, η αντοχή και η ανθεκτικότητα των υποδομών. Και όταν λέμε υποδομές εννοούμε και οδοποιία, και υδραυλικά και αντιπλημμυρικά έργα και όλα αυτά που πρέπει να εξεταστούν. Διότι δεν μπορούμε πια να σχεδιάζουμε, χωρίς να λαμβάνουμε όλα τα παραπάνω υπόψη μας. Το αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στον πρωτογενή τομέα. Πολλές φορές έχω πει πως δεν έχουμε τολμήσει να κάνουμε ένα χωροταξικό για την αγροτική ανάπτυξη του νησιού. Ο κάθε ένας μπορεί να πάει οπουδήποτε θέλει στο νησί, χωρίς να λάβει την παραμικρή παράμετρο υπόψη του και να κάνει οποιασδήποτε μορφής καλλιέργεια εκείνος κρίνει, χωρίς μετρήσει ή να σταθμίσει πόσο φυσικό πόρο χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της καλλιέργειας στο συγκεκριμένο σημείο, αν η φύση και η σύσταση του εδάφους συνάδει με αυτή την καλλιέργεια, πράγματα δηλαδή, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού θεωρούνται βασικά βήματα πριν κάνει κάποιος την τελική επιλογή του. Εδώ όλα αυτά δεν τα ακολουθούμε. Όλο αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να ξοδεύουμε φυσικούς πόρους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας όλα αυτά».

Επικεντρώνοντας,  παράλληλα στον γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης ο Θοδωρής Νίνος είπε τα εξής: «Η Κρήτη γεωστρατηγικά έχει αρχίσει και αναδεικνύεται. Γίνεται, δηλαδή,  συνειδητός ο ρόλος του νησιού, κάτι το οποίο επίσης πρέπει να το αντιληφθούμε και να το ενσωματώσουμε στον σχεδιασμό μας. Και μιλάω τόσο όσο αφορά την ενέργεια, καθώς η διασύνδεση και οι αγωγοί φυσικού αερίου και καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται ή διέρχονται από το νησί, αναδεικνύουν ένα στρατηγικό ρόλο, στον οποίο η Κρήτη θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να τον διαχειριστεί».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ»

«Οι εξελίξεις σε πολλά θέματα μας έχουν προλάβει» δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. για να τονίσει: «Πρέπει να τρέξουμε με γοργούς ρυθμούς σε πάρα πολλούς τομείς. Είμαι ο τελευταίος που θα μηδενίσω ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε προγραμματισμό και έργα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως πρέπει να αναστοχαστούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να επαναπρογραμματιστούμε, λαμβάνοντας υπόψη μας τα τελευταία, τα σύγχρονα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, αξιοποιώντας επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα που μας δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε, τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Αν δεν αλλάξουμε κάτι, τα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να ετοιμάσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις. Αν το αφήσουμε αμετάβλητο, οδεύουμε σε λάθος δρόμους σε όλους τους τομείς».

Κάνοντας σαφές πως πρέπει να ανοίξει ένας ξεκάθαρος διάλογος γύρω από όλα αυτά, ολοκλήρωσε λέγοντας:  «Η συζήτηση γύρω από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο έχει ξεκινήσει να ωριμάζει στους θεσμικούς φορείς ενώ υπάρχει και στην κοινωνία η ωριμότητα πως πρέπει να οργανωθούμε για την επόμενη ημέρα και να κάνουμε τις αντίστοιχες κινήσεις».

ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Βασική παράμετρος που μπαίνει είναι πως οδηγούμαστε στην προσέγγιση του καλύτερου δυνατού μοντέλου ανάπτυξης για το νησί μας.

Απαντώντας σε αυτή την πρόκληση ο Θοδωρής Νίνος είπε: «Προκειμένου να επιλέξουμε το μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας της Κρήτης απαιτείται μεθοδικότητα και αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων ώστε να προκύψουν πολιτικές μέσα από αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και επιλογή των μεθόδων για να μπορέσουμε να την βελτιώσουμε.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί μια διαδικασία μέσω ενιαίας διαχείρισης των φυσικών πόρων του νησιού, το οποίο θα δίνει την σωστή πληροφορία ώστε να επιτυγχάνεται η στρατηγική επιλογή σε τομείς όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη και ο πρωτογενής τομέας. Γενικότερα να καθορίζονται οι παράγοντες και οι παράμετροι για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί μας».Rethemnos news monogram

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη χρειάζεται νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ