ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Κλείνει η στρόφιγγα των δανείων το 2023

0

Την εκτίμησή τους ότι κατά την διάρκεια του 2023 τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία θα είναι τελικά λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, εξέφρασαν κατά τις τοποθετήσεις τους Delphi Economic Forum τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς

«Βλέπουμε ότι οι πιστώσεις γίνονται πιο «σφιχτές. Είδαμε ότι πολλοί πελάτες μας χρησιμοποίησαν ρευστότητα για να μειώσουν τα δάνειά τους. Αρχές του 2023, βλέπουμε αρνητική πιστωτική επέκταση, αλλά πιστεύω ότι τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε πιστωτική επέκταση» τόνισε ο κ. Καραβίας.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μυλωνάς διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε τέτοιες συνθήκες ανάπτυξης, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλη μείωση των χορηγήσεων, παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό χορήγησης δανείων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε, δεν παρατηρείται ούτε προβλέπεται μείωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια.
Επενδύσεις

Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρνητικά για τις τράπεζες, αν ακολουθούμε τραπεζικούς κανόνες διαχείρισης, επεσήμανε ο Φωκίων Καραβίας ενώ παράλληλα ανέλυσε και τα προβλήματα που υπήρχαν στο μοντέλο που ακολουθούσε η SVB και επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω "νέα επεισόδια" στις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι στην ευρωζώνη υπάρχει ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Εχει δοκιμαστεί επιτυχημένα στην ελληνική κρίση. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, πρόσβαση σε ρευστότητα της Fed έχουν μόνο οι μεγάλες τράπεζες και αυτό κάνει τη διαφορά σε στιγμές κρίσης.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και του αντίκτυπου στην οικονομία. Είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τον πληθωρισμό και παράλληλα να προσγειώσουν ομαλά την οικονομία. Ιστορικά φάνηκε ότι δεν είναι πάντα εφικτό.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της αύξησης των επιτοκίων, τόνισε πως φαίνεται ότι παραμένει «σταθερή». Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά, δεν βλέπουμε σημάδια που μας ανησυχούν. Υπήρξαν θετικά μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών (σ.σ. στήριξη ευάλωτων και πάγωμα επιτοκίων με ενήμερα δάνεια).
Άνω του 2,5% η αύξηση του ΑΕΠ φέτος

Από την πλευρά του Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς τόνισε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο βιώσιμες τις προοπτικές της.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ θετικό σημείο του οικονομικού κύκλου. Μετά την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας και τη μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό και φτάνουν το 13%-14% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 18-19% τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται στους κλάδους της Ενέργειας και του Τουρισμού, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ελληνικές τράπεζες, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς στηρίζουν αποφασιστικά τις επενδύσεις και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν και νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Αναφορικά με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι καταγράφεται ισχυρό momentum χάρη της οικονομικής αναδιάρθρωσης, μετά από την δεκαετή κρίση χρέους. Η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το 2021 και το 2022, ενώ και το 2023 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει ίσως και θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2,5%, αρκετά υψηλότερο των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σε ερώτηση εάν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς απάντησε κατηγορηματικά ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται ήδη από τους πολυεθνικούς κολοσσούς στη χώρα μας, χρηματοδοτούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τις ελληνικές τράπεζες.

news247.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ