ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαφάρι» της εφορίας για τα ανασφάλιστα ΙΧ - Έλεγχοι ανά εξάμηνο και τσουχτερά πρόστιμα

0

Διασταυρώσεις και ελέγχους ξεκινούν από τις αρχές του φθινοπώρου για τον εντοπισμό των περίπου 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων, των απλήρωτων τελών κυκλοφορίας αλλά και των ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά για τους παραβάτες και θα φθάνουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις υποτροπής.

Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι διασταυρώσεις στα οχήματα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο οπότε και θα «τρέξουν» οι πρώτες διασταυρώσεις.

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα εντοπίζει:

    ανασφάλιστα οχήματα,
    οχήματα που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ,
    οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο ενώ τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. Ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα γίνονται μια φορά στους έξι μήνες και οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, όπως τα εξής:

    Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα είναι ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
    Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
    400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.
    Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ