ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Όλα για τις συντάξεις στο κινητό – Τρέχει ο ψηφιακός του μετασχηματισμός

0

Προχωρεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, ενώ σε ένα έτος από σήμερα – στο τέλος του 2025 – αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού φακέλου κάθε ασφαλισμένου.

Μέσω αυτού ο ασφαλισμένος θα έχει υπηρεσίες και πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες, ενώ η ασφαλιστική του «εικόνα» θα φαίνεται άμεσα στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή του.

Τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ

Πληροφορίες όπως τα ασφαλιστικά ένσημα, τα έτη ασφάλισης, οι εισφορές, η ασφαλιστική του ικανότητα και η σύνταξή του και πότε καταβάλλεται, τα αναδρομικά ποσά αλλά και τα ραντεβού θα φαίνονται άμεσα στον ψηφιακό φάκελό του.

Το σχέδιο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού, όπου τόνοι έγγραφου υλικού μετατρέπονται σε αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί δύο διακριτά έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του ασφαλιστικού φορέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ.

Αντικείμενο των έργων αποτελεί η σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτώου αρχείου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Τα εν λόγω έργα, είναι από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing – IDP).

Η ψηφοποίηση των αρχείων αφορά τα ένσημα πριν το 2001 και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πριν το 1998, ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό.

Δηλαδή, θα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Αυτό είναι σήμερα εν μέρει δυνατό μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Όλα στο κινητό

Ο συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την σύνταξή του, ανά πάσα στιγμή στο κινητό του την συνταξιοδοτική του απόφαση, να βλέπει πότε πληρώνεται η μηνιαία σύνταξη και πότε η επικουρική, αν δικαιούται αναδρομικά, καθώς και άλλες πληροφορίες.

Στην περίπτωση των εισφορών, θα γνωρίζει πότε πληρώνονται από τον εργοδότη (εάν είναι μισθωτός) ή πότε εκδόθηκε η ταυτότητα πληρωμής για τους επαγγελματίες και αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα γνωστός ο χρόνος ασφάλισης, οι οφειλές αλλά και η ύπαρξη ή μη, ασφαλιστικής ικανότητας.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ