ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το Σπήλαιο του Μελιδονίου»

0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η Πειραματική Σκηνή του Δήμου Μυλοποτάμου παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Ελευθερίου Δαφέρμου «το Σπήλαιο του Μελιδονίου». Πρόκειται για μια δυνατή ατμοσφαιρική παράσταση που φέρνει επί σκηνής, έναν από τους αγώνες που είχε καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το ολοκαύτωμα του Μελιδονίου ήταν μια φωτιά που δεν έσβησε και μερικές δεκαετίες αργότερα βρήκε δικαίωση με την απελευθέρωση της Κρήτης.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Ξενικάκης αναφερόμενος στο έργο είπε: «Πρόκειται για «το Σπήλαιο του Μελιδονίου» που ο Μυλοποταμίτης δάσκαλος Ελευθέριος Δαφέρμος, έγραψε το 1949. Το έργο τυπώθηκε το 1953 και μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, έχει ανέβει μόνο σαν σχολική παράσταση».

Ωστόσο, μετά τη διασκευή του από τον Βασίλη Ξενικάκη, το έργο απευθύνεται πλέον σε ενήλικο κοινό. «Με την διασκευή του έργου δίνουμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, ώστε να μπορέσει να σταθεί πάνω στη σκηνή και ως θεατρική πράξη που αφορά όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο σκηνοθέτης.

Η παράσταση παρουσιάζεται με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, καθώς ήταν ενταγμένη στα πλαίσια των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Αυτή την παράσταση, που αποτυπώνει τον ηρωικό αγώνα των κατοίκων του Μελιδονίου που έχει να κάνει και με την επανάσταση του 1821, θα έπρεπε να τη δούμε κατά τη διάρκεια του 2021, αλλά λόγω των δυσκολιών και των μέτρων κατά του κορωνοϊού θα τη δούμε το Φλεβάρη του 2022» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην συνέχεια ο σκηνοθέτης αποκάλυψε την επιθυμία του, αυτή η παράσταση να παιχτεί στο φυσικό της περιβάλλον. «Μια από τις επιδιώξεις μας, είναι η παράσταση αυτή να παιχτεί στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή εντός του Σπηλαίου του Μελιδονίου. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι, και ιδιαίτερα μετά από την εξαιρετική ξενάγηση που μας έκανε η Ειρήνη η Γαβριλάκη, η βασική αρχαιολόγος της εκσκαφής του σπηλαίου. Μετά από αυτό, είμαστε όλοι «συντονισμένοι» στο να παιχτεί εκεί, ακόμα και χωρίς ρεύμα και χωρίς τα θεατρικά μέσα που έχουμε». Και πρόσθεσε: «Από την πρώτη μου επίσκεψη στο Σπήλαιο, η ηρωική αυτή πράξη με είχε συνταράξει και μόνο στη σκέψη, ότι αυτοί οι άνθρωποι έμειναν στο Σπήλαιο 3 ολόκληρους μήνες και στο τέλος πνίγηκαν από τους καπνούς».

Οι Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο Σκέκι Περάματος στις 8:30 μμ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξενικάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Σαπουντζή

Σκηνικά: Καλλιόπη Τσιμπισκάκη - Ελοΐρα, Βασίλης Ξενικάκης

Κοστούμια: Καλλιόπη Τσιμπισκάκη - Ελοΐρα

Μουσική: Η Ομάδα

Εμψυχωτής: Έλια Κλαψινού

Ακούγονται οι φωνές των: Χαρίδημος Ξενικάκης, Γιάννης Ορφανός, Διονύσης Ξενικάκης

Παίζουν:

Βικτώρια Ανέφαλου - Μανωλία

Γεωργία Γαλλιάκη Εκφωνητής - Αργυρή

Δανάη Γιοβάνη  Εκφωνητής - Μεμέτ Ογλού- Αελέ- Χοσρέ- Ευγενία

Στέλλα Ιωάννου - Παπαδιά

Κατερίνα Μαυράκη - Μάνα

Κώστας Παρασύρης - Γιώργος

Ιάκωβος Σπυριδάκης - Παπά Κωνσταντή, Γερό - Μιχάλης

Άννα Σταφυλάκη - Μουσταφά Πασάς

Βίκυ Τσιντάρη - Χουσεϊν Μπέης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για τα ιστορικά στοιχεία του έργου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Σπύρου Τρικούπη, τα «Ταξίδια στην Κρήτη» του Ρόμπερτ Πάσλεϋ και από τις διαλέξεις όλων των ομιλητών του επιστημονικού συνεδρίου « Ο Μυλοπόταμος του Ρεθύμνου στην ελληνική επανάσταση (1821-1832)» που έλαβε χώρα στο Πέραμα Μυλοποτάμου στις 27 Νοεμβρίου 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=D_wJeIiq9hk&t=10835s

Ομιλητές: Μανούσος Κλάδος, Νικόλαος Δερεδάκης, Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ Εμμανουήλ Γ. Ανδρουλιδάκης, Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Ειρήνη Γαβριλάκη, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Μιχάλης Τρούλης, Παναγιώτης Στάθης, Δρ Ανδρέας Λενακάκης, Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη.

Το έργο ήταν μια πρόταση του Χάρη Στρατιδάκη και η θεατρική ομάδα τον ευχαριστεί πολύ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ