ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου “Αγίων Αντάμωση στη Σεβάστεια” της Βλασίας Μιχαηλίδου Τριπολιτάκη

0

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τελευταίου πνευματικού πονήματος της Φιλολόγου – Ιστορικού και Κατηχήτριας Βλασίας Μιχαηλίδου-Τριπολιτάκη με τίτλο «Αγίων Αντάμωση στη Σεβάστεια».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού ναού των αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων ζωντάνεψαν από τα παιδιά του κατηχητικού της ενορίας οι Άγιοι της Μικράς Ασίας των οποίων τα ανταμώματα ιστορούνται στο βιβλίο, ο αγ. Βλάσιος, ο αγ. Ευστράτιος και ο αγ. Ευγένιος.

Εκλεκτοί ομιλητές ανέδειξαν τους βασικούς άξονες του έργου. Ο ελλογιμ. αναπλ. καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Δρ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης προέβαλε την αξία των λειψάνων των Αγίων που αποτελούν φορείς θείας χάριτος. Ο Ρεθεμνιώτης θεολόγος κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης αναφέρθηκε στη δράση των Αγίων των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως γλαφυρά ξεδιπλώνεται στο βιβλίο, συγκρίνοντάς τη με ανάλογες δράσεις σύγχρονων Αγίων, προβάλλοντας τη διαχρονική χάρη της αγιοσύνης, για να καταλήξει στην ευχή «και στα δικά μας», δηλ. να αξιωθούμε κι εμείς να διακριθούμε στον αγώνα της Αγιότητας.

Στη συνέχεια η συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιμέλεια, έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία τόσων αγαπημένων φίλων, ελλόγιμων συμπολιτών μας, ιερέων και του Επισκόπου μας, καθώς και  την επιθυμία της να αποτελέσει το παρόν πόνημα ένα ακόμα σπόρο, από τους πολλούς που σπείρει με τη χρόνια κατηχητική της δράση, ο οποίος θα καρποφορήσει στην καρδιά των αναγνωστών τους ευλογημένους καρπούς της πίστεώς μας.

Ο συντονιστής της εκδηλώσεως, αιδ. Πρωτοπρ. Σωκράτης Ξενικάκης, αναφέρθηκε στον υπό σύσταση σύλλογο Μητρότητας «Παναγία η πάντων Ελπίς», ο οποίος ενισχύθηκε με έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου και θα αποτελέσει στην πόλη μας καταφύγιο για τις ανήμπορες μητέρες, προκειμένου να κυοφορήσουν απρόσκοπτα το θείο δώρο της ζωής.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος συνεχάρη τη συγγραφέα για το έργο που αποτελεί καρπό αγάπης κι αποτυπώνει την ανάγκη να εμπνεόμαστε από τους Αγίους μας, ώστε να στείλουμε ελπιδοφόρα μηνύματα στην κοινωνία μας που μαστίζεται από τόσα δεινά. Για την ενίσχυσή μας  υπάρχει η Θεία Κοινωνία που μας καθιστά κοινωνούς θείας φύσεως, καθώς και τα λείψανα των Αγίων που μας πλημμυρίζουν με την άρρητη ευωδία τους. Κλείνοντας την προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πάντα η αίθουσα να γίνεται ευλογημένο συναπάντημα Αγίων και να μας θυμίζει ότι πλαστήκαμε να γίνουμε Ουρανοπολίτες. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά θα δούμε τα παιδιά να ζωντανεύουν και τους αγίους Τέσσερις Μάρτυρες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ