ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνης: Μουσική – Παιδεία – Πολιτισμός

0

Το Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνης αποτελεί τρίπτυχο τριών πυλώνων, συνδέοντας τη μουσική με την παιδεία και τον πολιτισμό. Η δομή μας στοχεύει στην προσφορά γνώσεων και εμπειριών υψηλού επιπέδου με αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση προς το μαθητή-σπουδαστή. Αυτό είναι το όραμά μας για το Δ.Ω.Ρ., να συμβάλλει στην παροχή άρτιας και ποιοτικού επιπέδου μουσικής εκπαίδευσης στα πλαίσια του καλλιτεχνικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού του χαρακτήρα.
Η μουσική σκέψη δε μπορεί να διδαχθεί. Υπάρχει μέσα μας και με την σωστή καθοδήγηση από έναν έμπειρο καθηγητή-καλλιτέχνη τρέφεται και εμπλουτίζεται. Η συμμετοχή άξιων και καταρτισμένων διδασκόντων στο Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνης για τη σχολική χρονιά 2023-24 αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συμβάλλουν τα βέλτιστα στο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μάθησης που προάγει την ανάπτυξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων των μαθητών-σπουδαστών στο μουσικό και καλλιτεχνικό τομέα. Η εμπειρία, η καλλιτεχνική τους επάρκεια και οι γνώσεις τους ενισχύουν την ποιότητα της διδασκαλίας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Φέτος, το Δημοτικό Ωδείου Ρεθύμνου έχει την τύχη να απαρτίζεται από το κάτωθι καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό προσωπικό: Σχολή Πιάνου υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια πιάνου κ. Ντιάνα Νάγκη-Κλαψινάκη,  η οποία έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Επίσης έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα CLUJ (Ρουμανίας) και ως σολίστ σε συναυλίες με την SANTA BARBARA YOUTH SYMHONY CALIFORNIA. Έχει συμμετοχές σε Ρεσιτάλ Πιάνου στην Ελλάδα-Ρουμανία – Ιταλία - Ουγγαρία – Γαλλία - Αμερική. Έχει συμμετοχές ως τακτικό μέλος επιτροπών, σε Διεθνείς Διαγωνισμούς στη Γαλλία (CONCOURS INTERNATIONAL PIANO NICE CÔTE D'AZUR Concours, piano 4 mains,piano et orchestre symphonique, concerto de piano) – Ιταλία - Ρουμανία. Επιτυχής απόκτηση τίτλων μουσικών σπουδών από σπουδαστές της, έπειτα από εξετάσεις σε Ωδεία της Ελλάδος και συγκεκριμένα: 16 Διπλώματα Πιάνου με βαθμό: Άριστα Παμψηφεί. 3 Πτυχία Πιάνου με Βαθμό: Α΄ Βραβείο και Άριστα Παμψηφεί. Επίσης 15 Μαθητές της (από 6 έως 13 ετών), έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και έχουν παραλάβει Α΄ & Β΄ Βραβεία. Επιπροσθέτως έχει εκδώσει και ένα βιβλίο Μουσικής γραφής καθ’ υπαγόρευση (με 5 cd)” “ Dictee Musicale, γνωστό σε όλους τους καθηγητές ανά την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, ως Πανεπιστημιακό εγχειρίδιο στους σπουδαστές Μουσικών Πανεπιστημίων. Κωδικός : 151095.

Στη Σχολή ΠιάνουΗλεκτρικό ΠιάνοΑρμόνιο θα διδάσκουν επίσης και οι:  κ.κ. Γερακιανάκης Νικόλαος, Τζουγανάκη Λυδία, Νόρα Άντη, Αθηνά Σταντζούρη.

Στη Σχολή Κλασικής Κιθάρας υπεύθυνος είναι ο κ. Σκαντζάκης Μάριος-Γεώργιος. Έχει παρακολουθήσει πλήθος masterclasses, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τους σημαντικότερους σολίστ και συνθέτες της κλασικής κιθάρας (Sérgio Assad, Marcyn Dylla, Dušan Bogdanović, Leo Brouwer, Manuel Barrueco, Zoran Dukić, Judicaël Perroy, David Russell κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς με κυριότερο τον Koblenz International Guitar Competition. Το 2016 υπήρξε μέλος της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Χανίων. Είναι κάτοχος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με βαθμό ''Άριστα'' και με ειδίκευση στην Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff.

Στη Σχολή της Κλασσικής Κιθάρας επίσης θα διδάξουν και ο κ. Άγγελος Μπότσης, η κα. Σταύρου Δήμητρα & η κα. Έλενα Τσίρπα. Στην Ακουστική & Ηλ. Κιθάρα θα διδάσκει ο κ. Ντακάκης Αντώνης.

Στη Σχολή Βιολιού υπεύθυνος  είναι ο κ. Έντμοντ Αλέξι, κάτοχος Διπλώματος και με πολύχρονη πείρα σε Ωδεία.

Στη Σχολή Μονωδίας θα διδάξει η καθηγήτρια Μονωδίας κα. Μαριέλα Βιτώρου, η οποία είναι κάτοχος Διπλώματος Μονωδίας, πτυχίου Πιάνου & Αντίστιξης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά στην τάξη της Φούγκας.

Παράλληλα με τη μουσική σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Λογοτεχνία.  Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Γαλλικών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως καθηγήτρια Μονωδίας σε Ωδεία της Κρήτης.  Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει παρουσιάσει παραστάσεις με το μουσικό σχήμα Grecanto και έχει υπάρξει μέλος πολλών χορωδιών. Το 2011 δημιούργησε ένα Μουσικό Σχήμα, τους Alma Libre, του οποίου έχει αναλάβει τη φωνητική προετοιμασία και με το οποίο έχει παρουσιάσει 7 μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Από το Νοέμβριο του 2021 είναι μέλος του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Σύγχρονο τραγούδι διδάσκει ο κ. Γερακιανάκης Νικόλαος.

Στα  Ανώτερα Θεωρητικά διδάσκει ο κ. Κιαγιαδάκης Ιωάννης, ο οποίος είναι   μουσικός και καθηγητής μουσικής. Από το 1990 είναι μόνιμος διευθυντής της “Μικτής Χορωδίας Δήμου Ηρακλείου” ενώ παράλληλα υπήρξε μαέστρος σε χορωδίες και μπάντες της Κρήτης. Έχει διευθύνει ορχήστρες, χορωδίες, μικρά ή μεγάλα οργανικά και φωνητικά σύνολα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξε ο διευθυντής της πρώτης επαγγελματικής χορωδίας που συστάθηκε ποτέ στην Κρήτη για τις ανάγκες της όπερας “IDOMENEO” του W.A. Mozart, της πρώτης παραγωγής όπερας του Π.Σ.Κ.Η. και από τότε έχει αναλάβει τη διδασκαλία χορωδίας σε αρκετές άλλες όπερες. Εμφανίζεται σε πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις με διάφορα σχήματα και σε άλλα live κυρίως ως πιανίστας. Έχει γράψει μουσική για μικρά οργανικά σύνολα, για ορχήστρα, για χορωδία, μουσική για το θέατρο μία όπερα και αρκετά τραγούδια. Είναι Καθηγητής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε Ωδεία και έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εξεταστικές επιτροπές κατατακτηρίων και απολυτηρίων εξετάσεων σε όλα σχεδόν τα Ωδεία της Κρήτης.

Επίσης στα θεωρητικά διδάσκει και η κα. Σταυρουλάκη Αναστασία.

Στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής διδάσκει ο κος. Αριστείδης Μιχελιουδάκης.

Στη Σχολή Κόρνου  διδάσκουν ο κος. Φωτόπουλος Ιωάννης & η κα. Άννυ Καλογεράκη, στην Τούμπα ο κ. Νικόλαος Ρήγας & στη Τρομπέτα ο Αντώνης Μαυράκης.

Στα τμήματα Μουσικοκινητικής διδάσκουν η κα. Μιρζογιάν Λιλίτ και στο μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας η κα. Νόρα Άντη.

Στα Παραδοσιακά Όργανα διδάσκουν Λύρα ο κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο οποίος ασχολείται με την κρητική λύρα από το 1980, με δάσκαλο τον Κώστα Μουντάκη.  Το 1989 λαμβάνει από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας το πρώτο πτυχίο, που του παραδίδει ο Κώστας Μουντάκης με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε στο τμήμα κρητικής λύρας του Ελληνικού Ωδείου, στη θέση του δασκάλου του, που πέθανε τον Ιανουάριο του 1991. Τα τελευταία χρόνια δίδαξε στο Ελληνικό ωδείο, ωδείο Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (πρώην ΤΕΙ Ηπείρου), στο Παγκύπριο Μουσικό Λύκειο και στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης, ενώ για πάνω από 15 χρόνια είναι κύριος συνεργάτης στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».  Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Καναδά, Αργεντινή, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Αίγυπτο, Κύπρο), ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που αφορούσαν στην κρητική παραδοσιακή μουσική. Δισκογραφικά συμμετέχει σε πολλές παραγωγές, με πολλούς Έλληνες μουσικούς – δημιουργούς, όπως με τον Μίλτο Πασχαλίδη -Γιάννη Χαρούλη - Βασίλη Λέκκα - Μανώλη Λιδάκη - Γιάννη Κότσιρα - Αλκίνοο Ιωαννίδη - Δημήτρη Παπαδημητρίου - Μάριο Φραγκούλη - Δημήτρη Κουκουλιτάκη - Ψαρογιώργη - Γιάννη Παπατζανή - Δημήτρη Σιδερή - Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Βασίλη Τζωρτζίνη - Μιχάλη Κουμπιό - Νίκο Πιτλόγλου - Davıd Lynch, το μουσικό σύνολο ΙΑΣΙΣ Αρχειοθετήθηκε 2017-10-13 στο Wayback Machine, τον Ρος Ντέιλι την Κέλυ Θωμά Γιώργη Μανωλάκη αλλά και άλλους που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης μουσικής, «παντρεύοντας» έτσι με έναν τρόπο παραδοσιακά όργανα και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με πολλούς ξένους μουσικούς και συνθέτες ενδεικτικά: Jordi Savall  - TakousisKarapatakis Jazz Project - Steve Wood και άλλους. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μάνος Μουντάκης - Μπάμπης Πραματευτάκης - Ν. ΜαμαγκάκηςΒαγγέλη Παπαθανασίου - Γιάννη Μαρκόπουλο ως σολίστ και τραγουδιστής-ερμηνευτής. Τον Δεκέμβρη ταξίδεψε μέχρι το Πεκίνο για να συμμετάσχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα που είχε καθιερώσει το 2007-2008 η Κίνα, με τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Καζαντζάκη.  Θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους και σημαντικούς μουσικούς-καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την κρητική μουσική και ιδιαίτερα με την κρητική λύρα.

Στο  Λαούτο- Μαντολίνο διδάσκει ο κ. Ηλιάκης Στυλιανός.

Στα κρουστά διδάσκει ο κ. Ζαχαράκης Αντώνης και στη φλογέρα διδάσκει ο κ. Κοκόρας Χρήστος.

Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν τα παιδιά τους να γίνουν συνοδοιπόροι στα εκπαιδευτικά-μουσικά μας προγράμματα, μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:  

https://docs.google.com/forms/d/1JuF9NQ6MJe1WEmNYrOx8BNofx4g0j5HrWkPtr3d2HQE/edit?pli=1#responses

Η παροχή των υψηλών υπηρεσιών του Δ.Ω.Ρ. αποτυπώνονται στις εγγραφές του, οι οποίες έως σήμερα ξεπερνούν τις 400. Τα χαμηλά δίδακτρα του Δ.Ω.Ρ. που έχει εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή και με την αγαστή συνεργασία που έχουμε με τη Διοίκηση του Δήμου, ανοίγουν τον δρόμο στο αγαθό της μουσικής παιδείας σε όλους τους νέους και τις νέες της πόλης μας.

 

                                                         Ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνης

                                                                            Αντώνης Μαυράκης

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ