ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρήγας Αξελός: Εντυπωσιασμένος από την εβδομάδα παλιού ελληνικού κινηματογράφου των "Εμείς και Εμείς"

0

Ο κ. Αξελός παρευρίσκεται στις δύο τελευταίες προβολές του Σαββατοκύριακού, με τις οποίες ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις «Ένας Ουρανός με Αστέρια» που και φέτος προκάλεσαν κοσμοσυρροή στον Δημοτικό Κήπο.

«Νομίζω πως αυτή η μεγάλη παρέα των «Εμείς και Εμείς» κάνουν θαύματα» δήλωσε ο κ. Αξελός στο rethemnosnews.gr και στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» για να συνεχίσει, λέγοντας: «Αυτό είναι ένα μαγικό πράγμα που γίνεται. Έχει μια τρυφερότητα ασύλληπτη, έχει μια νοσταλγία και μελαγχολία ταυτοχρόνως και νιώθεις ένα θαυμασμό για αυτό που γίνεται. Όλο αυτό που συμβαίνει, που στήνουν, ξεστήνουν, δημιουργούν αυτό το κλίμα και μαζεύεται τόσος κόσμος, είναι κάτι που δεν το συναντάς πουθενά. Νομίζω τους αξίζουν, όχι μόνο συγχαρητήρια, αλλά τους αξίζει να τους πεις ότι αυτό που κάνουν είναι κατόρθωμα. Μπράβο τους που μπορέσανε και στήσανε μια εκδήλωση που κρατάει τόσα χρόνια! Δεν είναι τυχαίο που κρατάει τόσα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που έχει τέτοια ανταπόκριση. Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, να είναι γεροί και να το συνεχίσουν γιατί το κάνουν με την ψυχή και την καρδιά τους».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των «Εμείς & Εμείς» αποτελεί ακόμη μια απόδειξη πως ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος «το έχει κερδίσει το στοίχημα» με το κοινό του αφού η διαχρονικότητα του αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Ερωτηθείς ο κ. Αξελός για την γνώμη του σχετικά με το πώς έχουν τα δεδομένα στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, δήλωσε τα εξής:   «Ο παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος έχει κερδίσει το στοίχημα γιατί έλεγε ιστορίες. Και έλεγε ιστορίες ακόμα και σε δύσκολα χρόνια. Υπαινίσσονταν πράγματα, τα οποία δεν τα καταλαβαίναμε τότε, μιλούσε για πράγματα που αναρωτιόσουν τί ήθελε να πει και τα άφηνες να περάσουν αλλά σου έμενε μέσα σου, ότι κάτι συμβαίνει. Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος είναι ανάλογα με τους καιρούς. Αλλάξανε οι καιροί, αλλάξανε τα πράγματα, άλλαξαν οι διαθέσεις, άλλαξε το βλέμμα που βλέπουμε τη ζωή, μπήκαμε σε δυσκολίες μεγάλες, μπήκαμε σε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, μας ταλανίζουν παγκόσμια προβλήματα και θεωρώ, ότι ο νέος ελληνικός κινηματογράφος με κάποιες εξαιρέσεις, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει αυτό το ρεύμα».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ «ΕΜΕΙΣ & ΕΜΕΙΣ»

Και ενώ η εβδομάδα παλιού ελληνικού κινηματογράφου έχει και φέτος αδιαμφισβήτητη επιτυχία, η οργανωτική ομάδα των «Εμείς & Εμείς» έχει έντονα προβληματιστεί για την συνέχεια αυτού του θεσμού που τα τελευταία 15 χρόνια έχει ενταχθεί με πολύ αγάπη στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Όπως δήλωσε στο rethemnosnews.gr και στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» η εκπρόσωπος της ομάδας κ. Όλγα Πλαϊτη – Σπυριδάκη, φέτος υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες από την μερίδα της τοπικής κοινωνίας, λόγω της ώρας που έκλεινε ο δημοτικός κήπος για να προετοιμαστεί η εκδήλωση ενώ δεν έλειψαν και άλλα ζητήματα οργάνωσης του χώρου, που προκάλεσαν συναισθηματική φόρτιση και στενοχώρια στους οργανωτές.  

«Θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι γιατί έχουμε την όρεξη, την δύναμη, έχουμε δίπλα μας όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους που δίνουν πνοή στο όνειρο μας, όπως είναι ο Ρήγας Αξελός, ο οποίος εκπροσωπεί τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων, Ελλήνων Ηθοποιών «Διόνυσος» και μας μεταφέρει την αγάπη και την βοήθεια τους, όπως έχουμε και την βοήθεια της Φίνος Φιλμς, της ΕΡΤ και όλους εσάς που έρχεστε και μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε» είπε η κ. Όλγα Πλαίτη – Σπυριδάκη.

Αναφερόμενη ωστόσο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος η διοργάνωση, είπε τα εξής:  «Έχει πάρα πολλές δυσκολίες αυτή η διοργάνωση και φέτος αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, τόσες, που μπήκαμε στην διαδικασία να το ξανασκεφτούμε αν θα το ξανακάνουμε. Διότι εμάς δεν μας πτοεί η κούραση, δεν μας στενοχωρεί η πολύ δουλειά, έχουμε άφθονο υλικό για να υποστηρίζουμε τις παράλληλες δράσεις όπως τα επίκαιρα, όλος αυτός ο τρόπος που γίνεται αυτή η εκδήλωση, ετοιμάζει τον κόσμο για να δεχθεί την ταινία, που μπορεί να την έχει ξαναδεί αλλά η αίσθηση που υπάρχει εδώ και  η προβολή της στο πανί όπως παλιά είναι που κάνει την διαφορά. Όμως, θέλουμε να γίνεται αυτή η εκδήλωση από όλους μαζί. Γιατί το μαζί κάνει τη διαφορά. Δεν θέλουμε να στενοχωρούμε κανένα. Ενδεχομένως κάποιους τους στενοχωρήσαμε γιατί είμαστε αναγκασμένοι να κλείνουμε τον κήπο από τις 5 το απόγευμα αλλά δυστυχώς εμείς πρέπει να στήσουμε και να ξεστήσουμε καθημερινά όλο αυτό που βλέπετε κάθε βράδυ στον κήπο. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κατανοούμε απόλυτα την αγανάκτηση των γονιών για την παιδική χαρά – γονείς και παππούδογιαγιάδες είμαστε και εμείς – αλλά είναι μια εκδήλωση που δεν έχει άλλο χώρο για να γίνει. Δεν έχουμε άλλο χώρο δυστυχώς. Δεν θέλουμε, λοιπόν, να στενοχωρούμε κανένα, όλο αυτό που έγινε μας στενοχώρησε γιατί θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί μια παρέα αλλά αυτό μας προκάλεσε μια στενοχώρια και ένα προβληματισμό. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις όλων».   

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ