ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ

0

Υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας του δήμου Ρεθύμνης με το Πολυτεχνείο Κρήτης

Υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας του δήμου Ρεθύμνης με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων  του Πολυτεχνείου Κρήτης που στοχεύει στην προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένων οικιακών μαγειρικών ελαίων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ.

Η κοινή συμφωνία υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης  Γιώργο Μαρινάκη και τον εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου Κρήτης Αναπληρωτή Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο την π. Τρίτη το πρωί. Πρόκειται για μια πιλοτική δράση συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων στο δήμο Ρεθύμνου  με σκοπό την δημιουργία βιώσιμου μοντέλου συλλογής και ανακύκλωσής του, το οποίο μεσοπρόθεσμα θα παρέχει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη στο δήμο. Η δράση  υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας RecOil το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου έχει ήδη εγκατασταθεί πιλοτικά μηχάνημα συγκέντρωσης  χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, ενώ εξετάζονται εναλλακτικά μοντέλα ώστε η δυνατότητα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων λαδιών να επεκταθεί σε όλο το Δήμο και πέραν του πρακτικού οφέλους, να καλλιεργηθεί η ενεργειακή συνείδηση στους συμπολίτες αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Για το πρόγραμμα και τη διαδικασία που ακολουθείται, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου, Θεοχάρης Τσούτσος, δήλωσε: «Σε πρώτο στάδιο θα δώσουμε οδηγίες στα παιδιά ώστε να μαζέψουν από τα σπίτια τους τα λάδια που σήμερα απορρίπτονται. Σκοπός μας είναι να διοργανώσουμε μία εκδήλωση με τα παιδιά για να δουν όλη τη διαδικασία της μετατροπής. Αυτό που θα παραχθεί θα το ελέγξουμε ποιοτικά στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου, ώστε να δούμε κατά πόσο θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όσον αφορά στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, μία δυνατότητα είναι να το χρησιμοποιήσουμε για κίνηση μέσα στο δήμο και μια άλλη δυνατότητα είναι, εφόσον εξασφαλίσουμε την άδεια, να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αντικαταστήσουμε το καύσιμο στα σχολεία. Έχουμε την ελπίδα να αλλάξουμε το κανονιστικό πλαίσιο και να επικρατήσει κάποια στιγμή η αυτοπαραγωγή βιοκαυσίμου σε μικρή κλίμακα, κάτι που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Δηλαδή, ένας δήμος, ένα σχολείο, ένας συνεταιρισμός να μπορεί να μαζεύει τα χρησιμοποιημένα λάδια, να τα κάνει βιοκαύσιμο και να τα αξιοποιεί με έναν νόμιμο τρόπο. Το πρόγραμμα, πάντως,  έχει ήδη ξεκινήσει, καθοδηγούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό και ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από το Σεπτέμβριο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ