Με έργα υποδομής να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και προώθηση μελετών για γρήγορη εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου στοχεύει να συμβάλει δυναμικά στην επανεκκίνηση που απαιτείται μετά την πάροδο της πανδημίας που παραμένει σε εξέλιξη. Η χρονιά που έφυγε λάβωσε και το Ρέθυμνο - όπως όλη την Ελλάδα - και αυτό απαιτεί από κάθε φορέα ευθύνης, να συμβάλει από το δικό του πόστο για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα που η κοινωνία επιζητά και τα σημεία των καιρών απαιτούν.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή μέσα από την συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» αναλύει όλο τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας, μιλά για τα μεγάλα οδικά έργα, την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων όπως οι πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία, η πορεία ίδρυσης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού κτηνοτροφικού κέντρου στην Σχολή Ασωμάτων, το μεγάλο θέμα του νοσοκομείου και βέβαια το πρόγραμμα μελετών για το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πόσα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει η πανδημία για το 2021 και μέσα από ποιες δράσεις στοχεύετε να συμβάλετε από τη δική σας θέση ευθύνης στην κατά το δυνατό ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας;
Εύχομαι με τη ευκαιρία καλή χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μας με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και υπομονή βέβαια γιατί και το 2021 θα είναι εξίσου μια δύσκολη χρονιά υγειονομικά – τουλάχιστον τους πρώτους μήνες- αλλά και οικονομικά γιατί oελληνικός πληθυσμός, αλλά και όλη η υφήλιος, εξαιτίας της πανδημίας, έχουμε υποφέρει πολύ. Ελπίζω το 2021 όλοι μας, από όποιο θεσμό υπηρετούμε την κοινωνία- τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρική εξουσία, Δήμους, Περιφέρειες, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία μέσα από το στοχευμένο πρόγραμμά του ο κάθε φορέας έτσι ώστε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια οικονομική κανονικότητα στην οποία προσβλέπει η κοινωνία μας.
Οι δράσεις της Περιφέρειας που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τήρηση του στρατηγικού της σχεδιασμού και του προγράμματός της όσον αφορά στα τεχνικά έργα, που είναι πάρα πολλά σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Επομένως ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας θα προέλθει από έργα που εκτελεί η Περιφέρεια και τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ για το Νομό μας.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το Ρέθυμνο που προκλήθηκαν λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν από την πανδημία; Η εμπειρία του τελευταίου έτους δημιούργησε κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τις δράσεις και τα έργα που έχει ανάγκη το Ρέθυμνο;
Η πανδημία μας δίδαξε πάρα πολλά σε ό,τι αφορά συλλογικές συμπεριφορές, ατομικές, αλλά και θεσμικές. Μεγάλο μέρος κονδυλίων και από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα κατευθυνθούν προς τις κοινωνικές δράσεις και το περιβάλλον, που συνιστούν δύο μεγάλους μοχλούς ανάπτυξης για το μέλλον, στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, παράλληλα με τους λοιπούς τομείς. Η ενίσχυση των ανθρώπων μας και η θωράκιση του περιβάλλοντος είναι πρωτεύοντα ζητήματα για την Περιφέρεια Κρήτης τόσο για λόγους οικονομικής ανάπτυξης όσο και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, η οποία σε περιόδους κρίσης αποδεδειγμένα δοκιμάζεται.
Ποια είναι η γνώμη σας για το ζήτημα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου;
Έχω παρακολουθήσει από κοντά τις συζητήσεις, που έχουν γίνει με τον Υφυπουργό Μεταφορών τον κ. Κεφαλογιάννη, καθώς το Υπουργείο του θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που είναι εξαιρετικά αναγκαία για το Νομό μας, αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι στον τόπο μας δε λειτουργεί κανένα άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ούτε καν ιδιωτική κλινική. Σε ένα Νομό 80.000 περίπου κατοίκων με 10.000 φοιτητικό πληθυσμό και χιλιάδες επισκέπτες υπάρχει μόνο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα Κέντρα Υγείας για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για περίθαλψη και νοσηλεία. Είναι προφανές λοιπόν, πως οι υποδομές του υπάρχοντος Νοσοκομείου δε μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις μεγάλες αυτές κοινωνικές ανάγκες. Επομένως, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για την επέκταση του κτιρίου του Νοσοκομείου, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό προς όφελος των πολιτών. Σε ό,τι αφορά στην ανέγερση νέου Νοσοκομείου θα πρέπει πράγματι να γίνει μια σε βάθος διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Ρέθυμνο, Περιφέρεια, Δήμους, κεντρική κυβέρνηση, Πανεπιστήμιο, προκειμένου να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος αλλά και τα κονδύλια για να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο. Η διαδικασία, ωστόσο, αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε είναι χρονοβόρα, σε αντίθεση με την επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου, η οποία είναι εφικτό να γίνει άμεσα δίνοντας λύση σε χρονίζοντα προβλήματα.
Τι πρέπει να περιμένουμε σε επίπεδο έργων για το 2021 στην Π.Ε. Ρεθύμνου; Σε ποια φάση βρισκόμαστε ως προς τις μελέτες προετοιμασίας έργων;
Κάθε χρόνο στα μέσα του Ιανουαρίου η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώνει τον Απολογισμό του έργου της , αλλά και τις προτεραιότητές της για τη νέα χρόνια. Πρόσφατα, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη η ένταξη του έργου «Οδικός Άξονας Ρέθυμνο-Απόστολοι-Μάνδρες, τμήμα Ρέθυμνο-Φράγμα Ποταμών», συνολικού προϋπολογισμού: 14.039.000,00 € στο Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014 – 2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να εντάξουμε και το υπόλοιπο τμήμα του Αμαριώτικου Δρόμου, προϋπολογισμού 50 εκ. Ευρώ σε χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός μας είναι σε εξέλιξη, ώστε να επιτύχουμε την ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία και των υπολοίπων τμημάτων του Αγιοβασιλιώτικου και Αμαριώτικου Δρόμου, αλλά και της μελέτης «Γαράζο – Πάνορμο» του Δήμου Μυλοποτάμου».Ειδικότερα μέσα στο 2021 έχουμε προγραμματίσει να ολοκληρώσουμε τη μελέτη του δρόμου «Γαράζο – Αξός – Ανώγεια» και να δημοπρατηθεί στη συνέχεια η μελέτη του λοιπού τμήματος «Γαράζο – Πάνορμο», έτσι ώστε ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του Νομού μας, ο Δήμος Μυλοποτάμου, να αποκτήσει ένα λειτουργικό, ασφαλές και με σύγχρονες προδιαγραφές επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης υλοποιούμε ένα πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, ύψους 7,5 εκ. Ευρώ – 35 εκ. Ευρώ αντιστοιχούν σε όλη την Κρήτη- . Ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και έχουνξεκινήσει τα έργα οδικής ασφάλειας στα όρια του Δήμου Ρεθύμνης. Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη συντήρηση των επαρχιακών οδών σε όλους τους Δήμους του Νομού μας.
Πιστεύουμε ότι στο τέλος της χρονιάς αυτής θα έχει αλλάξει με τα παραπάνω έργα το προφίλ του Νομού μας σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι εγκρίθηκαν πρόσφατα μελέτες 3,1 εκ. ευρώ με κωδικό έργων διευθέτησης για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της ΠΕΡ που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου. Οι τρείς αυτές μελέτες με κωδικούς έργων διευθέτησης κρίνονται απαραίτητες και αναγκαίες, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές αυτές του Δήμου Ρεθύμνης και του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που έπληξαν ανεπανόρθωτα οι ισχυρές βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες υλικές ζημιές με καταστροφές υφιστάμενων τεχνικών ομβρίων, διαβρώσεις εδαφών, κατολισθήσεις πρανών και καταστροφές παραρεμάτιων κατοικιών, οδών, τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών εγκαταστάσεων. Με τις μελέτες αυτές θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω θέματα και στα χέρια μας, τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, όσο και των εμπλεκόμενων Δήμων, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε τις στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία και την ορθή διαχείριση των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον περαιτέρω κίνδυνοι. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, θα ακολουθήσουν δεσμεύσεις πιστώσεων και για τους υπόλοιπους ποταμούς και ρέματα σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
Το ζήτημα της Σχολής Ασωμάτων σε ποια φάση προώθησης βρίσκεται;
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης συζητήθηκε η ίδρυση φορέα αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας μαζί με το Δήμο Αμαρίου και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη διαχείριση της Σχολής. Φέτος, μάλιστα θα ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις των μελετών των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Ασωμάτων, που αναφέρονται μέσα στην Οικονομοτεχνική Μελέτη.
Να κλείσουμε με τις προθέσεις σας για το νέο έτος. Τι θα θέλατε να περιλαμβάνει ο απολογισμός σας τον ερχόμενο Δεκέμβριο;
Πρωταρχικός μας στόχος οι μελέτες, που σας προανέφερα και τα έργα να έχουν δρομολογηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και να μη συναντήσουμε απροσδόκητες εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και έτσι ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος, που έχουμε ορίσει. Ελπίζουμε ότι απρόβλεπτα και δυσάρεστα γεγονότα, όπως η πανδημία και οι θεομηνίες, που μας πήγαν πίσω και μας έπληξαν ανεπανόρθωτα, δε θα ξαναβρεθούν στο δρόμο μας.