«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΟ 2ο ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ
Με τις κρατήσεις να έχουν ανέβει και τις πληρότητες των ανοιχτών ξενοδοχείων να αγγίζουν και το 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Ρεθεμνιώτες ξενοδόχοι ζουν μια δεύτερη εφιαλτική τουριστική σεζόν, καθώς όπως και πέρσι προχωρούν με βάση το «βαδίζουμε με αγωνία ημέρα την ημέρα και με κάθε καλό ή κακό ενδεχόμενο ανοιχτό»!
Όπως αναμενόταν, ο Ιούλιος ήταν επιτέλους ο μήνας που ουσιαστικά άνοιξε τις πύλες του και το Ρέθυμνο σε μια σεζόν που θεωρητικά είχε ξεκινήσει τον Μάιο αλλά έως τώρα δεν είχε κανένα αντίκρισμα. «Οι κρατήσεις πάνε καλά. Έχει ανέβει το ενδιαφέρον και η ροή των κρατήσεων» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, ο οποίος αναλύοντας τα δεδομένα είπε τα εξής: «Το πρώτο 10ήμερο του Ιούλη οι πληρότητες των ξενοδοχείων κινήθηκαν γύρω στο 50%. Από το 2ο 10ήμερο και εντεύθεν πλησιάζουμε πολύ καλές πληρότητες και όπως ακούω από τους συναδέλφους σε όλη την δική μας περιοχή όλοι έχουν υψηλά νούμερα και έχουν καλές κρατήσεις. Αυτές τις ημέρες έχουμε όλοι γύρω στο 80% πληρότητες στα ξενοδοχεία μας και σε κάποια το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 80% . Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον Αύγουστο από όλες τις αγορές που μας ενδιαφέρουν.»
Σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη η κακή υγειονομική κατάσταση, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ρέθυμνο δεν έχει επηρεάσει τις αφίξεις. Βέβαια βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μια θα έλεγα στασιμότητα στις κρατήσεις, όχι όμως τέτοια, που να μας ανησυχήσει. Με όλα αυτά που συμβαίνουν θα περιμέναμε να έχει επηρεάσει τα πράγματα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Δεν έχει ανασταλεί η δυναμική των κρατήσεων».
Ωστόσο ο κ. Μπιρλιράκη και από την δική του την πλευρά συμφωνεί με τον όρο «εφιαλτική σεζόν» και επισημαίνει: «Όντως είναι μια εφιαλτική σεζόν. Έχουμε διανύσει όλο αυτό το διάστημα από τα μέσα Μαίου έως σήμερα, περνώντας από πολλές διαφορετικές φάσεις και συνεχίζουμε και τώρα μέρα με την ημέρα να διαμορφώνουμε τις επόμενες ημέρες, χωρίς να ξέρουμε πως τελικά θα πάει από βδομάδα σε βδομάδα. Ναι μεν έχουμε ενδιαφέρουσες κρατήσεις αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως θα πάνε τελικά τα πράγματα αφού είναι πιθανό κάθε ημέρα να έρθει και μια ανατροπή. Μέσα σε δυο ημέρες μπορούμε να αδειάσουμε. Παράλληλα έχουμε την αγωνία για την υγεία των πελατών μας, την υγεία των εργαζομένων σε εμάς, την αγωνία να συγκρατηθούμε μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που βιώνουμε όλοι».
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΣΕΖΟΝ
Αναλύοντας τα δεδομένα της τρέχουσας τουριστικής σεζόν η δημοσιογράφος τουρισμού και σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων κ. Βίκη Βαμιεδάκη, επισήμανε, ότι «Πρόκειται για μια δεύτερη εφιαλτική σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό. Το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του στα μέσα Μαϊου απεδείχθη «άνθρακας», αφού ναι μεν το αρμόδιο υπουργείο είπε «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε», όμως οι κυβερνήσεις των χωρών που μας στέλνουν τουρίστες είχαν άλλο πρόγραμμα. Η προσδοκία που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους του τουρισμού στη χώρα μας ήταν μεγάλη. Γι’αυτό και έσπευσαν να ανοίξουν όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία απ’ το βορρά μέχρι το νότο, ελπίζοντας σε μια πολύ καλύτερη σεζόν από αυτή του 2020. Πολλά από αυτά, ιδίως οι μεγάλες μονάδες δεν θα άνοιγαν τόσο νωρίς – ή και καθόλου-, βγάζοντας από την αναστολή τους εργαζομένους τους και υπολειτουργώντας για σχεδόν δυο μήνες με θλιβερές πληρότητες. Είναι εντυπωσιακή η ενσυναίσθηση των ελλήνων ξενοδόχων για το προσωπικό τους. Τους νοιάζονται, τους στηρίζουν, τους προσλαμβάνουν για να παίρνουν τον κανονικό τους μισθό, παρόλο που δουλειά δεν υπάρχει.»
Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «Σήμερα πλησιάζοντας στο τέλος του Ιούλη, τα πράγματα είναι παράξενα. Από τις αρχές του μήνα «τα πράγματα πάνε καλά». Η κακή επιδημιολογική κατάσταση σε Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία «έφερε» μεγάλα κύματα τουριστών στη χώρα μας, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου για παράδειγμα να έχει υποδεχτεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σχεδόν το 75% των τουριστών σε σχέση με το 2019. Βεβαίως και μας έχουν λείψει τα αγγλικά, αφού όπου και αν γυρίσεις ακούς γερμανικά και γαλλικά, μιας και οι Βρετανοί είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν μετά τις 19/7. Θέλουν να έρθουν Ελλάδα; Θέλουν, όμως δωμάτια δεν βρίσκουν…»
Η κ. Βαμιδάκη, σχετικά με το ποια είναι η ψυχολογία του έλληνα που ασχολείται με τον τουρισμό σήμερα, απάντησε, ότι «Μάλλον ζει και εργάζεται χωρίς αύριο. Κυριολεκτικά, παλεύει να κάνει ότι καλύτερο γίνεται, να εργαστεί όσο περισσότερο μπορεί, σήμερα, γιατί ξέρει καλά ότι αύριο μπορεί και πάλι η επιχείρηση του να αδειάσει από πελάτες. Γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν οι κυβερνήσεις των χωρών που μας στέλνουν τουρισμό, θα αποφασίσουν ξαφνικά να βάλουν περιορισμούς και καραντίνες στους πολίτες τους που επιστρέφουν από διακοπές από χώρες όπως η Ελλάδα. Από χώρες δηλαδή, που η επιδημιολογική κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία κάθε μέρα, γιατί κάποιοι, αρνούνται, φοβούνται, αδιαφορούν για τον εμβολιασμό. Η αγωνία είναι μεγάλη και αφορά το άγνωστο που έχουμε μπροστά μας.»
Ολοκληρώνοντας, η Βίκη Βαμιεδάκη, δήλωσε συμπερασματικά, ότι «Ίσως αυτή τη φορά αντί για να περιμένουμε το Θεό να βάλει το χέρι του, μήπως να απλώσουμε το δικό μας χέρι στο δώρο της επιστήμης και να σώσουμε τη ζωή μας (και τον τουρισμό μας, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη βιομηχανία της χώρας μας).»