Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Λευτέρης Μαρκάκης μιλάει για την εντός καλοκαιριού απότομη αύξηση των νοσηλευομένων, τονίζοντας συγχρόνως ότι το δυναμικό επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου ανταποκρίνεται στα δεδομένα της πανδημίας καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση των υφιστάμενων κλινών νοσηλείας αλλά και συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού. Αναφερόμενος στο χρόνιο ζήτημα του νοσηλευτικού ιδρύματος, που αφορά στην έλλειψη εργαζομένων – κυρίως γιατρών, υπογράμμισε ότι καθημερινά δίνεται μάχη, για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με νέους εργαζόμενους.
Ως διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχετε ζήσει τον κορωνοϊό από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκε. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα;
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα για να εξεταστούν καθώς και αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων.»
Η έκρηξη των κρουσμάτων που έχουμε τις τελευταίες μέρες στο Ρέθυμνο, φαίνεται να «πιέζει» και πάλι το Νοσοκομείο. Ωστόσο, ακούμε, ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά χρειάζεται λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με άλλα στελέχη. Γιατί πιστεύετε ότι αυξήθηκαν και πάλι οι νοσηλείες;
«Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω με βεβαιότητα είναι ότι η αύξηση της νοσηρότητας στο Νομό έχει προκαλέσει αυξημένη προσέλευση θετικών και υπόπτων κρουσμάτων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών καθώς και αύξηση των νοσηλειών. Ως προς τη μεταδοτικότητα και τη διάρκεια νοσηλείας θεωρώ ότι είναι πρώιμο το να προβούμε σε αντίστοιχα συμπεράσματα με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από το Νοσοκομείο μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου γιατί για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης και εύχομαι ειλικρινά το σημείο αυτό να αποτελέσει το σημείο κορύφωσης της πανδημίας στο νομό μας. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας , στέκονται δίπλα στον ασθενή, τον περιθάλπουν με αφοσίωση και είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την υποδειγματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των περιστατικών και των αναγκών που παρουσιάζονται καθημερινά στις κλινικές και στα τμήματα τους. Παράλληλα στηρίζουν το έργο του εμβολιασμού που βάσει των επιστημονικών δεδομένων είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την πανδημία.»
Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ένα μέρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, των ιατρείων και γενικά των εργαζομένων υγειονομικών είχε αρνηθεί τον εμβολιασμό. Έχει αλλάξει η εικόνα μετά την απόφαση να γίνει υποχρεωτικός και πόσο;
«Η πλειοψηφία των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας είχε ήδη εμβολιαστεί πριν γίνει λόγος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.»
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ακούμε και διαβάζουμε, ο Αύγουστος δεν αναμένεται να είναι ένας ανέμελος μήνας διακοπών. Αντίθετα οι ειδικοί περιμένουν να δώσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών. Υπάρχει από την πλευρά σας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης στο Ρέθυμνο;
«Το επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου αναφορικά με την Πανδημία όπως αυτό έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων είναι δυναμικό και προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της πανδημίας, προβλέποντας μεταξύ άλλων αύξηση των υφιστάμενων κλινών νοσηλείας και συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού.»
Η έλλειψη εργαζόμενων - κυρίως γιατρών στο Νοσοκομείο, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για το νοσηλευτικό ίδρυμα. Μέσα στη σημερινή πιεστική κατάσταση, πού εντοπίζεται το έλλειμμα και πόσο αυτό επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου;
«Πράγματι η έλλειψη εργαζομένων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για το Νοσοκομείο μας. Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε από την αρχή την Διοίκηση και την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου και καθημερινά με τους συνεργάτες μας δίνουμε μάχη, τόσο για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, όσο και για την ενίσχυση του με νέο προσωπικό, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες στελέχωσης που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία όπως προκηρύξεις θέσεων σε ανώτερη/ανώτατη βαθμίδα, μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομεία όμορων νομών και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συνεργασία ιδιωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Από την πρώτη στιγμή αναπτύξαμε συστηματικά έναν σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό στις κρίσιμες ειδικότητες για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, προσπάθεια που συνεχίζεται με δυναμικό ρυθμό ώστε στο τέλος του έτους το σύνολο των κλινικών και των τμημάτων να λειτουργεί, στηρίζοντας το έργο του ήδη επιβαρυμένου υφιστάμενου προσωπικού και αναπτύσσοντας τις πρόσθετες λειτουργίες που υπηρετούν τους στόχους και την αποστολή του Νοσοκομείου.
Μάλιστα για πρώτη φορά έχουν προκηρυχτεί τόσες πολλές θέσεις σε βαθμό Διευθυντή προκειμένου να προσελκύσουμε έμπειρο προσωπικό, που θα παραμείνει στο Νοσοκομείο έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα σε λίγα χρόνια. Οι προσπάθειες μας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αποτελούν μια στρατηγική επιλογή που πέρα από την διαχείριση της πανδημίας θα αποτελέσει τη βάση για ένα ολιστικό σχεδιασμό σε σχέση με το ίδρυμα και τις προοπτικές του.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το ζήτημα της ελλιπούς στελέχωσης εντοπίζεται κυρίως στον Χειρουργικό Τομέα με έμφαση στο Αναισθησιολογικό Τμήμα. Ευελπιστούμε όμως ότι με τις προσλήψεις που ήδη έχουν γίνει, τις τοποθετήσεις ιατρών που αναμένουμε από προηγούμενη προκήρυξη καθώς και με τις προκηρύξεις που σύντομα θα ακολουθήσουν, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.»
Τι πιστεύετε ότι φταίει και το Ρέθυμνο κατέληξε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών;
«Δεν είμαι σε θέση να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων. Αν δηλαδή οφείλεται σε ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος ή αν ο κόσμος λόγω κόπωσης από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που αναγκαία ελήφθησαν κατά το προηγούμενο διάστημα, δεν δύναται πλέον να εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα με συνέπεια. Αυτό που επιθυμώ να τονίσω από την θέση μου είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα εφόσον ο ιός βρίσκεται σε έξαρση οφείλει να γίνει μέσα από την τήρηση των πρωτοκόλλων και σαφώς μέσω της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό. Άλλωστε αφενός μεν όλοι οι πολίτες έχουμε ενημέρωση και εμπειρία στην διαχείριση εφαρμογής των οδηγιών κατά του κορωνοϊού , αφετέρου δε πρόσβαση σε όλα τα διαγνωστικά τεστ και στον εμβολιασμό. Έχουμε δηλαδή σημαντικά όπλα αντιμετώπισης του ιού στη φαρέτρα μας.»
Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους όσους νιώθουν ανασφαλείς και δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να εμβολιαστούν;
«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με ασφάλεια. Χαίρομαι δε ιδιαιτέρως που καθημερινά βλέπω την αυξημένη προσέλευση ατόμων όλων των ηλικιών στα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου μας, οι οποίοι προσέρχονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και στους συμπολίτες τους.»