ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μια ιδιαίτερα δύσκολη ισορροπία για το Σύστημα Υγείας δημιουργεί η επιδημιολογική έξαρση σε συνδυασμό με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, που από την 1η Σεπτεμβρίου θα οδηγήσει σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου το ποσοστό των εμβολιασμένων στο ιατρικό προσωπικό ξεπερνάει το 95%, στο
νοσηλευτικό το 85%, στο διοικητικό είναι περίπου στο 65% και στο λοιπό προσωπικό φτάνει το 70%.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο Ρέθυμνο, υπάρχουν περίπου 40 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ένα μέρος των οποίων έχει προγραμματίσει εμβολιασμό μέχρι και την 31η Αυγούστου.
Ωστόσο, μετά τη διαμαρτυρία εργαζομένων του ΕΚΑΒ, σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, όπως είναι του ΠΑΓΝΗ, του Βενιζελείου και των νοσοκομείων του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και των Χανίων συμμετείχαν στην πανελλαδική στάση εργασίας την περ. Πέμπτη με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, ενώ ακόμα αναμένονται περισσότερες κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Μανόλης Χριστοδουλάκης: «Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα και στον τιμωρητικό χαρακτήρα»
Αναφερόμενος στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου κ. Μανόλης Χριστοδουλάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση για τον εμβολιασμό. Η αντίρρησή μας. έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα και τον τιμωρητικό χαρακτήρα. Τον εμβολιασμό τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε όμως ξεκάθαρα αντίθετοι στο επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει μέσα από αυτό, την ώρα που η ίδια δεν τηρεί κανένα πρωτόκολλο». Ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ στο Ρέθυμνο, αφού αναφέρθηκε στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, αλλά και στα πλοία, τόνισε ότι όταν συμβαίνουν όλα αυτά, το να στοχοποιείται το 10% των ανεμβολίαστων υγειονομικών, εν μέσω πανδημίας είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. «Θέλω να τονίσω ότι η παγκόσμια οργάνωση υγείας έχει δώσει οδηγία ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στον τιμωρητικό χαρακτήρα, θεωρώντας ότι η υποχρεωτικότητα ενισχύει τις φωνές ενάντια στον εμβολιασμό. Αντίθετα, θα έπρεπε να δοθεί όλο το βάρος στην ενημέρωση και στην πρόληψη του πληθυσμού».
Στο ερώτημα για το πως θα αντιδράσει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η 1η του Σεπτέμβρη τους ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί ήδη υπάρχει η έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και έχει αρχίσει και στο Ρέθυμνο, το δημόσιο σύστημα υγείας να πιέζεται. «Θεωρούμε ότι με την επιστροφή των ταξιδιωτών στα αστικά κέντρα αυτό θα μεγαλώσει και θα γιγαντωθεί, ενώ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από το άνοιγμα των σχολείων αλλά και από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στα οποία δεν έχει γίνει καμία αλλαγή σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη. Θεωρούμε επίσης ότι θα υπάρχει μία περαιτέρω επιδείνωση και με την πτώση της θερμοκρασίας». Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε εγκληματικό το να μπει σε αναστολή το 5% του υγειονομικού προσωπικού. Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της. Δηλαδή μην κάνοντας τίποτα σε κανένα άλλο μέτωπο, η εύκολη λύση είναι να τιμωρήσει το 5% των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ρίχνοντάς τους και την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει. Η κυβέρνηση από όσο γνωρίζω, έχει αναστείλει κάθε μορφής άδεια στο προσωπικό από 1η του Σεπτέμβρη, θεωρώντας ότι προς το παρόν δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια το θέμα είναι για πόσο καιρό μπορεί να το κάνει αυτό; Πιστεύω ότι στην περίπτωση που οι νοσηλείες της κλινικής Covid διπλασιαστούν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια να μείνει εκτός, έστω και ένας νοσηλευτής».
Πάντως, σε ερώτημα που αφορούσε στο πόσοι είναι οι υγειονομικοί που επιμένουν να φτάσουν ανεμβολίαστοι ως την 1η του Σεπτέμβρη, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε ότι δεν έχει πλήρη εικόνα, καθώς υπάρχει ένας αριθμός που το αποφάσισε κι έκανε ήδη την πρώτη δόση.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου υπογράμμισε: «Έχουμε καλέσει και τη διοίκηση και την πολιτεία να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του μέτρου. Είχαν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στελέχωση και δεν το έκαναν κι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα δεν έχει γίνει καμία από τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν».
Τέλος, ο ίδιος ανέφερε: «Σκεφτόμαστε διάφορες μορφές αντιδράσεων και περαιτέρω πίεσης. Και πιέζουμε ώστε να ενισχυθεί το σύστημα, γιατί αν την πολιτεία την ενδιέφερε, θα έπρεπε να έχει ήδη προβλέψει πώς θα καλύψει αυτά τα κενά».
Γιώργος Γεωργακάκης: «Από τη μια μας χειροκροτούν κι από την άλλη μας απειλούν με αναστολή»
O πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργακάκης, αφού ανέφερε ότι ο σύλλογος συμμετείχε στην Πανελλαδική στάση εργασίας στο Ηράκλειο, τόνισε: «Είμαστε ενάντια σε αυτό το μέτρο και θα προσπαθήσουμε με διάφορες κινητοποιήσεις να μην περάσει. Δεν γίνεται από τη μία μεριά να μας χειροκροτούν και από την άλλη, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, να κινδυνεύουν με αναστολή. Το προσωπικό του Νοσοκομείου είναι εκπαιδευμένο και ξέρει και να προφυλάσσεται και να προφυλάσσει τους άλλους».
Στο ερώτημα αν το νούμερο των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι μεγάλο ο κύριος Γεωργακάκης απάντησε αρνητικά, αναφέροντας: «Αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι γύρω στα 30 με 40 άτομα δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ωστόσο ορισμένοι από τους συγκεκριμένους υγειονομικούς, το έχουν ήδη αποφασίσει, ενώ άλλοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση και άλλοι θα εμβολιαστούν την τελευταία μέρα του μήνα. Υπολογίζω, με την εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή, ότι περίπου 20 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο δεν θα εμβολιαστούν τελικά. Ωστόσο μιλάμε για εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται κάποια χρόνια και στην περίπτωση που τεθεί σε αναστολή το νοσοκομείο θα υπολειτουργήσει».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι οι περίπου 20 εργαζόμενοι που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη ανήκουν και στο διοικητικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
«Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων «είναι να πάρει πίσω αυτό το μέτρο γιατί ο τρόπος που λειτούργησε και το επέβαλε είναι πέρα για πέρα λανθασμένος». Κλείνοντας ο ίδιος ανέφερε ότι προγραμματίζονται καθημερινές δράσεις προκειμένου η κυβέρνηση να πειστεί και ν’ αποσύρει το μέτρο της υποχρεωτικότητας.
Δραματική έκκληση γιατρών: «Εξαντλούνται οι δυνάμεις μας»
Την ίδια ώρα, ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες του Ρεθύμνου απευθύνουν τέσσερις Διευθυντές του Νοσοκομείου, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα και τον καθημερινό αγώνα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η επιστολή συντάχθηκε και υπογράφεται από τους: Γεώργιος Χρυσοφάκης Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής, πρόεδρος του Επιστημονικού συμβουλίου, Χαράλαμπος Μαρκάκης Διευθυντής της ΜΕΘ, Ελένη Ιωαννίδου Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και επιστημονικά υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας και Μαρίνα Κουρτζέλη Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αναφέρει τα εξής:
«Πολίτες του Ρεθύμνου
Απευθυνόμαστε σε σας οι 4 διευθυντές του νοσοκομείου που εμπλεκόμαστε κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε οι διευθυντές της ΜΕΘ, των επειγόντων, της Παθολογικής Κλινικής και της Πνευμονολογικής κλινικής. Επιπλέον ο διευθυντής της Πνευμονολογικής είναι και ο πρόεδρος του Παθολογικού τομέα καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου και η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής είναι και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων και επιστημονικά υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας.
Βρισκόμαστε στο 2ο χρόνο της πανδημίας και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης λειτουργούμε με το ίδιο προσωπικό.
2 γιατροί στην Πνευμονολογική, 3 γιατροί στα ΤΕΠ, 5 γιατροί στη ΜΕΘ και 4 γιατροί στην Παθολογική. Αυτοί είμαστε με ελάχιστα παροδικά «μπαλώματα» από ανειδίκευτο προσωπικό, που ευπρόσδεκτο είναι και απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί. Όποιος και να σας πει κάτι άλλο, αυτή είναι η αλήθεια. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα τμήματα μας ανοιχτά, προσφέροντας τις σωστές υπηρεσίες στους ασθενείς μας. Επίσης να υποστηρίξουμε μια νέα κλινική COVID, η οποία όλο και επεκτείνεται και τώρα έχει 36 κρεβάτια. Η ΜΕΘ, η οποία επίσημα δεν διαθέτει κανένα COVID κρεβάτι, νοσηλεύει 3 περιστατικά COVID. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δέχεται δεκάδες περιστατικά Covid, ύποπτα και επιβεβαιωμένα με συνεχώς αυξανόμενη τάση.
Επιστημονικά και ιατρικά μπορούμε να υποστηρίξουμε την πανδημία. Γιατρούς δεν έχουμε. Εξαντλούμε τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε την ασφάλεια των ασθενών μας, όμως το έργο αυτό έχει γίνει απίστευτα δύσκολο, όσο ο καιρός περνάει και βοήθεια δεν έρχεται. Με αίσθημα ευθύνης μεγάλη αγάπη για τους πολίτες του Ρεθύμνου».
Ανδρέας Ξανθός: Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει αν η Κυβέρνηση θέσει σε αργία ανεμβολίαστο προσωπικό
Μετά τη συνάντηση που είχε την περ. Δευτέρα ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με το Σύλλογο Εργαζομένων και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αν δεν αλλάξει αυτή η εικόνα και η κυβέρνηση από 1/9 εφαρμόσει το ν.4820/21 που προβλέπει υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού στις δομές υγείας, το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ρεθύμνου θα δεχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα στην καθημερινή του λειτουργία. Υπάρχουν ζωτικής σημασίας τμήματα, όπως το ΤΕΠ, η κλινική covid, τα Εργαστήρια, τα χειρουργεία, οι ξενώνες «Ψυχαργώς», η διοικητική υπηρεσία κλπ., που θα αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειωδώς όχι μόνο την τακτική λειτουργία, αλλά ακόμα και την καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, λόγω μαζικής αποχώρησης του 25-30% του υπηρετούντος προσωπικού. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν επιπλέον το πολύ άσχημο και διχαστικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο, με στοχοποίηση προσωπικού που έχει δώσει μάχη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα απειλείται με αναστολή εργασίας, απώλεια μισθού ή απόλυση. Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει στο ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ την ευθύνη της πλήρους αποτυχίας της υγειονομικής διαχείρισης του 4ου κύματος της πανδημίας, την αδυναμία ελέγχου της διασποράς και το «βάλτωμα» του εμβολιαστικού προγράμματος.
Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «είναι ηθική υποχρέωση των υγειονομικών ο καθολικός τους εμβολισμός και ο περιορισμός του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες ασθενών. Αντί για την ηθική της ευθύνης και της αλληλεγγύης, η κυβέρνηση, χωρίς να εξαντλήσει τα περιθώρια πειθούς, επέλεξε τη λογική της επιβολής, του εκβιασμού και της πόλωσης. Ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι μια υγειονομική κρίση σαν αυτή δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς κοινωνικές συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας».