Ξεκινά η μελέτη για τη μεταφορά και χωροθέτηση του εμπορικού λιμένα
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, καθώς όπως τόνισε ξεκινά η μελέτη που θα διερευνήσει τη μεταφορά και χωροθέτηση του νέου εμπορικού λιμανιού. Η κ. Κουτσαλεδάκη αναφερόμενη στη συγκεκριμένη μελέτη είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε πάρει χρήματα μέσω του Φιλόδημος ΙΙ, για να διερευνήσουμε τη χωροθέτηση και τη μεταφορά του εμπορικού λιμένα σε ένα σημείο εκτός του ιστού της πόλης, που να είναι σε άμεση γειτνίαση με την εθνική οδό και παράλληλα με το ανάγλυφο της περιοχής το οποίο θα ευνοεί τόσο τον κυματισμό, όσο και τα ανεμολογικά στοιχεία».
Αναφερόμενη στο κόστος της μελέτης είπε: «Η μελέτη γίνεται καθαρά από λιμενικά γραφεία και τα χρήματα που πήραμε μέσω του Φιλόδημος ΙΙ, με διαγωνιστική διαδικασία θα δοθούν στην ανάδοχο εταιρεία με το ποσοστό της έκπτωσης που ήδη υπάρχει».
Η χρηματοδότηση της μελέτης σύμφωνα με την πρόβλεψη του Φιλόδημου ήταν στις 70.641 και μετά την έκπτωση κατέβηκε στις 31.514 ευρώ.
Η υπογραφή της σύμβασης οριοθετεί το ξεκίνημα μιας πολλή σημαντικής μελέτης για το Λιμενικό ταμείο, το Ρέθυμνο και την ανάπτυξη του.
Η κ. Κουτσαλεδάκη έκανε σαφές ότι η θέση του εμπορικού λιμανιού μέσα στον ιστό της πόλης δεν θα πειραχτεί, εάν δεν εξευρεθεί θέση και δεν δημιουργηθεί καινούργιο λιμάνι και πρόσθεσε: «Τη δραστηριότητα αυτή τη θέλουμε στο Ρέθυμνο και για τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να της δώσουμε και μία ώθηση ανάπτυξης, καθώς είναι μοχλός εξέλιξης και επιτυχίας για το Ρέθυμνο. Οκτώ μήνες μετά που υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, θα γνωρίζουμε το κόστος της δημιουργίας ενός νέου εμπορικού λιμανιού και θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε και τη χρηματοδότηση.
Το γραφείο που υπογράψαμε είναι ένα γραφείο αξιόπιστο των Αθηνών που ειδικεύεται σε θέματα χωροθέτησης νέων εμπορικών λιμένων, έχει πείρα και σε αυτό που πάει να γίνει. Μετά τη σύμβαση έρχεται και η διαβούλευση με ανθρώπους που γνωρίζουν τη θάλασσα, που γνωρίζουν δηλαδή τα βάθη, στους οποίους θα παρέχουμε τα απαραίτητα στοιχεία από εγκεκριμένες υπηρεσίες και δεσμεύσεις που διέπουν τις περιοχές που θα μελετηθούν. Δηλαδή, αρχαιολογικούς περιορισμούς, ανάγλυφα περιοχής, ανεμολογικά στοιχεία κ.α.
Η μελέτη θα μας δώσει 4 προτάσεις οι οποίες θα αφορούν την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και ανατολικά και δυτικά.
Κλείνοντας, η ίδια πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται για το Ρέθυμνο ώστε τα επόμενα χρόνια όλα αυτά να συνδράμουν προκειμένου η δραστηριότητα αυτή να ξεκινήσει. Έτσι θ’ αποκτήσουμε και χερσαίο τμήμα ανάπτυξης, δηλαδή λιμενικές υποδομές, αποθηκευτικούς χώρους αλλά και επισκευαστική ζώνη, που τώρα είμαστε αναγκασμένοι να την έχουμε μέσα στο λιμάνι. Όλη αυτή η δραστηριότητα μας ασκεί πίεση, μέχρι να μπορέσει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν, μία σωστή λύση συμφέρουσα με προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο».
Υπεγράφη η σύμβαση για την βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή Κιουλούμπαση
Με στόχο να δρομολογηθεί ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την ευρύτερη περιοχή, υπογράφτηκε η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης για την βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή Κιουλούμπαση.
Στο πλαίσιο της μελέτης του έργου θα προβλεφθούν έργα βιοκλιματικής ανάπλασης, και για το λόγο αυτό θα γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορία των οχημάτων, της στάθμευσης, για τις ανάγκες του περιπάτου, αλλά και την μετακίνηση των ΑμεΑ.
Η μελέτη για την βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής Κιουλούμπαση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και μετά το σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε αναδείχθηκε ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την εκπόνησή της. Η μελέτη είναι συνολικού προϋπολογισμού 276.681,60, ενώ η ανάδοχος εταιρία προσέφερε έκπτωση της τάξεως του 62%. Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κ. Κουτσαλεδάκη, μίλησε για ένα πολλά υποσχόμενο έργο για αυτό και η μελέτη θα εκπονηθεί από αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγους και μηχανολόγους ενώ θα ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ωστόσο το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε διαβούλευση τα σκιάδια των καταστημάτων, η κυκλοφορία και η προσβασιμότητα.
Η ίδια μιλώντας για την περιοχή υπογράμμισε: «Είναι μια περιοχή που αποτελεί τμήμα της παλιάς πόλης και γειτνιάζει με τα μνημεία του Ρεθύμνου η οποία είναι επιφορτισμένη από την κίνηση του λιμανιού. Τα θέματα που εμφανίζει η περιοχή πρέπει να τα αγγίξουμε και να τα αντιμετωπίσουμε πιο ευέλικτα έτσι ώστε να αρμόζουν στον χαρακτήρα αυτόν με μια πιο οικολογική «ματιά». Η βιοκλιματική αντιμετώπιση δεν είναι μόνο υλικά που δεν εκπέμπουν θερμότητα, αλλά περιέχει και λύσεις με υλικά που απομονώνουν το θόρυβο, ενισχύουν τη φύτευση, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων και ραμπών για άτομα με μειωμένη κινητικότητα , ΑμεΑ , για οδεύσεις τυφλών, σημεία που χρήζουν συστημάτων αυτοματοποίησης που να ελέγχεται η ταχύτητα των διερχόμενων φορτηγών, της σήμανσης που θα πρέπει να δίνει πληροφορίες αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Όλα αυτά την κάνουν μια πολύ σημαντική μελέτη. Λόγω της άμεσης γειτνίασης με μνημεία θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των κατοίκων και των επιχειρηματιών. Έτσι θα μπορέσει να κουμπώσει και με τη γενική φιλοσοφία της ευρύτερης περιοχής της πόλης μας σαν μια έξυπνη πόλη, πάντα όμως προσαρμοσμένη στην ιστορικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του σημείου».