ΡΕΝΑ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ: «Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
Για τις προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης του εμπορικού λιμανιού και της μαρίνας στο Ρέθυμνο, μίλησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, τονίζοντας ότι ο θαλάσσιος τουρισμός ανοίγει άλλες προοπτικές για το Ρέθυμνο.
Αναφερόμενη στη φετινή μεγάλη προσέλκυση πλοίων, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, τόνισε ότι του χρόνου αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη και υπογράμμισε: «Φέτος η προσέλκυση πλοίων για ελλιμενισμό ήταν πολλή μεγάλη και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Ήδη φέτος είχαμε 135 διερχόμενα σκάφη τόσο ιστιοπλοϊκά όσο και απλά. Φιλοξενούμε μόνιμα στη λιμενολεκάνη 22 επαγγελματικά σκάφη, αλιευτικού χαρακτήρα και 105 σκάφη ερασιτεχνών ψαράδων. Καθημερινά ελλιμενίζονται τρία πλοία εμπορικού χαρακτήρα, και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είχαμε την κρουαζιέρα της Σαντορίνης, όπως επίσης και της εταιρείας Silver Sea, αλλά και της Le Ponant. Δύο φορές περίπου την εβδομάδα είχαμε τα harmony τα μικρά ευέλικτα σκάφη της κρουαζιέρας με 90 επισκέπτες Αμερικανούς σε κάθε τους ταξίδι, οι οποίοι έμεναν από το πρωί μέχρι και το βράδυ». Μιλώντας για τα σκάφη αναψυχής τα οποία ελλιμενίστηκαν φέτος, είπε ότι είναι 40 και από του χρόνου αναμένεται να διπλασιαστούν. «Υπάρχουν αιτήσεις επαγγελματιών που έχουν μπει σε προγράμματα επιδοτήσεων και ήδη μας έχουν ενημερώσει ότι θα προβούν στις συγκεκριμένες αγορές είπε η κ. Κουτσαλεδακη, τονίζοντας: «Αυτό σημαίνει ότι catamaran, ιστιοπλοϊκά αλλά και μεγάλα σκάφη αναψυχής που μισθώνονται από επισκέπτες από διάφορα ξενοδοχεία, υπάρχει η τάση να διπλασιαστούν την επόμενη χρονιά».
Ο θαλάσσιος τουρισμός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια
Στη συνέχεια και αφού επεσήμανε, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός δείχνει ότι θα αυξηθεί αρκετά τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε: «Το αφήγημα για το Ρεθεμνιώτικο λιμάνι είναι: Περισσότερα πλοία που θα επισκέπτονται το λιμάνι μας, τα οποία θα του δώσουν δυναμική, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα κονδύλια για την βελτίωση των υποδομών του. Ένα λιμάνι όταν υποστηρίζεται και στον ελλιμενισμό αλλά συμμετέχει και σε διάφορα προγράμματα είναι λιμάνι με προοπτικές».
Η κ. Κουτσαλεδάκη μιλώντας και στη συνέχεια για το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού είπε μεταξύ άλλων: «Το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και γενικά ο προορισμός Ρέθυμνο, είναι αυτό που μας απασχολεί τώρα και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Εκείνο που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε τις υποδομές και να συμμετέχουμε και σε διάφορα προγράμματα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός προχωράει για τις χρήσεις των κρηπιδωμάτων όπου θα ελλιμενίζουν συγκεκριμένες χρήσεις. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου επαγρυπνά προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και να αποσπάσουμε κονδύλια, έχοντας ήδη τις μελέτες έτοιμες».
Για το κομμάτι της αλιείας και για την εξαγγελία κονδυλίων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Ένας τόπος που βρέχεται από τη θάλασσα είναι ο τόπος που στο μέλλον έχει προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης, τόσο στο κομμάτι του τουρισμού όσο και της τοπικής ανάπτυξης, αφού η αλιεία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει κάτι πολύ σημαντικό. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πω, ότι ήδη στο κομμάτι της αλιείας θα εξαγγελθούν κονδύλια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορούν τόσο τη βελτίωση υποδομών σκαφών αλιευτικού χαρακτήρα για το Ρέθυμνο αλλά και για τους άλλους δήμους Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου».
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Ναυτιλίας
«Σύμφωνα με δέσμευση του υπουργείου Ναυτιλίας, μαζί με το κονδύλι των 17,5 εκατομμυρίων της θωράκισης, θα εξασφαλίσουμε και 1,7 εκατομμύρια για την αποάμμωση, του λιμένα. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω ότι ήδη υπάρχει στενότητα χώρου φανταστείτε όταν αυξηθεί ο αριθμός των σκαφών αναψυχής. Αυτό απαιτεί καλύτερες υποδομές και για το λόγο αυτό, πιέσαμε το υπουργείο Ναυτιλίας και με τεχνικό δελτίο που υποβάλαμε θα επιδοτηθούμε με 580.000, για να έρθουν καινούργιες προβλήτες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές ενώ θα έχουμε και νέες υποδομές για την τροφοδοσία νερού και ρεύματος» είπε η ίδια.
Και πρόσθεσε: «Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο Γενικό Στρατηγικό Σχεδιασμό προβλέπεται και η θέση ελλιμενισμού του επιβατικού πλοίου που θα συνδέει το Ρέθυμνο με τον Πειραιά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει πλοίο, αλλά στο Γενικό Στρατηγικό Σχεδιασμό υπάρχει χωροθέτηση και για την κατηγορία των επιβατικών πλοίων».
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου σχολίασε: «Θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το λιμάνι μας δεν είναι μόνο για ψαρόβαρκες και αλιεία. Υπάρχουν και τα τουριστικά εκδρομικά σκάφη, πέρα από την κρουαζιέρα και την εμπορική κίνηση. Το λιμάνι του Ρεθύμνου είναι ένα λιμάνι με δυναμική και προοπτική ανάπτυξης και το κομμάτι του ποιοτικού τουρισμού μας απασχολεί πολύ. Το τουριστικό προϊόν δεν έχει να κάνει μόνο με τα ξενοδοχεία καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός ανοίγει άλλες προοπτικές για το Ρέθυμνο».
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για την κρουαζιέρα
Όσον αφορά την κρουαζιέρα η κυρία Κουτσαλεδακη υπογράμμισε ότι ήδη η εταιρεία Silver Sea έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρχεται με μεγαλύτερα πλοία και να κάνει περισσότερες προσεγγίσεις τα επόμενα χρόνια. «Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις εκθέσεις όπως αυτή που γίνεται κάθε Μάιο στο Μαϊάμι και αφορά την κρουαζιέρα. Ωστόσο, έχουμε μεριμνήσει και έχουμε τεχνικό σύμβουλο που διαφημίζει τον προορισμό Ρέθυμνο σε τέτοιου είδους εκθέσεις. Η εργασία αυτή δεν έχει διακοπεί ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας διότι προετοιμάζουμε το έδαφος, ώστε να τα επόμενα χρόνια να ανεβάσουμε τον πήχη στην κρουαζιέρα. Ωστόσο υπάρχουν και ξένοι, οι οποίοι έχουν φέρει τα σκάφη τους (ιστιοφόρα) και μένουν στη μαρίνα όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ο λόγος είναι ότι σε μας βρίσκουν και τις υποδομές που χρειάζονται αλλά και χαμηλού κόστους τέλη ελλιμενισμού».
Η κ. Κουτσαλεδάκη κλείνοντας αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου με τη Λιμενική Αρχή, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη προκειμένου το ερχόμενο καλοκαίρι που αναμένεται καλύτερο από το φετινό, όλα να είναι έτοιμα. «Οι προοπτικές ανάπτυξης για περισσότερα πλοία, ο διπλασιασμός των σκαφών αναψυχής, τα εμπορικά, η κρουαζιέρα, οι αλιείς - επαγγελματίες και ερασιτέχνες και ο ελλιμενισμός των διερχομένων πλοίων, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν δεν υπήρχε ένας σχεδιασμός που γίνεται από το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή. Μεριμνούμε και κάνουμε τώρα το σχεδιασμό, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το επόμενο καλοκαίρι για να δεχτούμε και τα καινούργια πλοία που έρχονται. Λειτουργούμε με κανόνες για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη που πρέπει για το λιμάνι μας, το οποίο είναι η μοναδική πύλη εισόδου που έχουμε».
ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ