ΟΙ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Την ανησυχία της εξέφρασε η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, λοιμωξιολόγος, Ελένη Ιωαννίδου για την πορεία της πανδημίας στο Ρέθυμνο, καθώς μετά από μια περίοδο κάμψης των κρουσμάτων, ξεκίνησαν και πάλι να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. «Από δω και πέρα περιμένουμε τα πράγματα να δυσκολέψουν. Η κλινική covid ήδη έχει αρχίσει και νοσηλεύει περισσότερους ασθενείς. Είχαμε κάνει μία κάμψη και τώρα έχουμε αρχίσει να ανεβαίνουμε πάλι. Είμαστε στους 15 ασθενείς θετικούς που νοσηλεύονται και περιμένουμε μεγαλύτερη δυσκολία το επόμενο χρονικό διάστημα».
ΟΡΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Στο ερώτημα, αν το νοσοκομείο Ρεθύμνου με τα μέσα που διαθέτει, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα «κύμα» σαν αυτό που βλέπουμε στη βόρεια Ελλάδα, η κυρία Ιωαννίδου απάντησε: «Σε καμία περίπτωση! Θα δυσκολευτούμε όπως δυσκολευτήκαμε και το καλοκαίρι». Και πρόσθεσε: «Βασικό πρόβλημα είναι και αυτό των αναισθησιολόγων που είναι λίγοι, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν να μην μπορούν να διακομιστούν. Οι κλινικές οι οποίες μπορεί να στηρίξουν την κλινική covid είναι η παθολογική και πνευμονολογική που είναι και οι δύο με οριακή στελέχωση».
ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«Το βασικότερο πρόβλημα είναι στα επείγοντα, που αυτή τη στιγμή είναι μόνο τρεις ειδικοί γιατροί. Όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται τα περιστατικά covid που θα πρέπει να τα βλέπουν ξεχωριστά, να βάζουν και να βγάζουν τις ειδικές στολές και να μετακινούνται συνεχώς, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν», είπε η κ. Ιωαννίδου, ενώ
αναφερόμενη στις κλινικές covid και ΜΕΘ covid, ξεκαθάρισε: «Αίθουσα ΜΕΘ covid δεν υπάρχει ουσιαστικά. Οι κλίνες με covid που έχουμε στη ΜΕΘ είναι μηδέν. Παρόλα αυτά αναγκαστήκαμε να νοσηλεύσουμε περιστατικά, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο. Αυτό έγινε από την αρχή του τέταρτου κύματος, αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα».
ΟΙ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Το 90% περίπου όσων νοσηλεύονται στην κλινική covid είναι ανεμβολίαστοι ανέφερε η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής: «Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στην κλινική covid είναι εμβολιασμένος. Πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν είναι περίπου το 10% όσων νόσησαν». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «οι ανεμβολίαστοι νοσούν πιο βαριά, νοσηλεύονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επίσης χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποβάλουν τον ιό.
Αυτό που χρειάζεται άμεσα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και πριν ακόμα αυξηθούν επικίνδυνα τα κρούσματα είναι ανθρώπινο δυναμικό. «Εδώ και τώρα χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού. Θέλουμε γιατρούς και κυρίως εξειδικευμένους στα αναπνευστικά νοσήματα, αναισθησιολόγους και γιατρούς στα επείγοντα. Το βασικό μας πρόβλημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό» είπε η ίδια.
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ»
Μιλώντας για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και για τις προκηρύξεις θέσεων που καταλήγουν άγονες, η κ. Ιωαννίδου, υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Ρέθυμνο, είναι πανελλήνιο. Γιατί, δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί στο σύστημα υγείας υπό αυτές τις συνθήκες. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αυτό που λέμε «λάστιχο». Ο ίδιος γιατρός πρέπει να πάει στα επείγοντα, στην covid, στην παθολογική, να παρακολουθεί τους διασωληνωμένους ασθενείς, να διακομίσει περιστατικά…»
Και καταλήγει: «Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες και οι απολαβές δεν είναι ανάλογες, με αποτέλεσμα να μην είναι δελεαστικό το σύστημα υγείας για τους νέους γιατρούς κι έτσι ακόμα και να προκηρύσσονται θέσεις να βγαίνουν άγονες. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι κεντρικότερο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, να αυξηθούν οι μισθοί και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο «αβαντάζ» του εμβολιασμού, επισημαίνοντας: «Ο εμβολιασμός δεν μας γλιτώνει από τη νόσο, δεν μας γλιτώνει από τη μετάδοση, αλλά μας γλιτώνει από τη σοβαρή νόσο και την πιθανότητα να πεθάνουμε. Εμβολιασμός, βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν τηρώ τα μέτρα. Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους. Ο εμβολιασμός δίνει ένα αβαντάζ στην αντιμετώπιση της νόσου».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΑΠΙΟΥ: «ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ»
Περισσότεροι από 3.000 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Κρήτη, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ, Δημήτρης Αγαπίου, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία.
- Νομός Λασιθίου: 487
- Νομός Ηρακλείου: 1.721
- Νομός Ρεθύμνου: 321
- Νομός Χανίων: 758
- Συνολικά: 3.287
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι πλέον 391.924
- Νομός Λασιθίου: 54.589
- Νομός Ηρακλείου: 183.454
- Νομός Ρεθύμνου: 50.527
- Νομός Χανίων: 103.354
Στο σύνολο του πληθυσμού το 63% έχει ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη. Ενώ το 65% έχει λάβει τουλάχιστον 1η δόση εμβολίου.
Συνολικοί εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί 790.593
- Νομός Λασιθίου: 106.532
- Νομός Ηρακλείου: 372.334
- Νομός Ρεθύμνου: 100.835
- Νομός Χανίων: 210.892
Ο κ. Αγαπίου στην ανάρτησή του αναφέρει επίσης: «Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι 1.029 συμπολίτες μας προσήλθαν (την Τετάρτη) για την 1η δόση στο νησί μας. Η επιχειρηματολογία κατά του εμβολιασμού έναντι της COVID-19, από την μία στερείται σοβαρότητας και πλέον από την άλλη δεν δικαιολογείται πλέον σε καμία περίπτωση. Η όποια συζήτηση κατά του εμβολιασμού είναι ξεκάθαρο σε όλους και περισσότερους καθημερινά ότι θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η πραγματική αντιμετώπιση της πανδημίας και οι αληθινές δυσκολίες της, μας καθοδηγούν ως μοναδικός και ρεαλιστικός οδηγός στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Οι ανεμβολίαστοι, πρέπει να εμβολιαστούν ΑΜΕΣΑ. Επιτακτικότητα επιβάλει και τις αναμνηστικές δόσεις. Ένα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους τους υγειονομικούς μας για την προσπάθεια. Καμία δικαιολογία πλέον δεν υπερτερεί και δεν μπορεί να υπερβαίνει την ανθρώπινη Ζωή και την προστασία αυτής».