Δράσεις για ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία πραγματοποιούνται στο μοναδικής φυσικής ομορφιάς όρος «Κέντρος» που «μοιράζεται» μεταξύ των δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου. Στο Κέντρος που αποτελεί ένα πραγματικά άγνωστο και ανεκμετάλλευτο φυσικό θησαυρό, έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μια σειρά από δράσεις και από τους δύο δήμους που θα αναδείξουν το φυσικό πλούτο και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης, τους περιπατητές αλλά και τους ορειβάτες.
Κοινό σχεδιασμό, κοινό προγραμματισμό και κοινές μελέτες προτείνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μαυροτσουπάκης, προκειμένου ολόκληρη η περιοχή να αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος.
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ορειβατικά καταφύγια, αναρριχητικό πεδίο, μονοπάτια και Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης Ορειβατών
Για την ανάδειξη αλλά και την προστασία του όρους Κέντρος, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, έχει ήδη κατασκευάσει δύο ορειβατικά καταφύγια, στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης, που βρίσκονται στη φάση του εξοπλισμού και αναμένεται να εγκαινιαστούν την άνοιξη του 2022.
Συγχρόνως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης υπάρχει έτοιμο το αναρριχητικό πεδίο «Γρε Δάφνης» το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο extreme sport να το βιώνουν με ασφάλεια και ευκολία. Το πεδίο αυτό, δεν απευθύνεται μόνο σε γνώστες του είδους αλλά και σε αρχάριους, αφού στο παλιό δημοτικό σχολείο της Κρύας Βρύσης, που έχει μετατραπεί σε «Κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης ορειβατών», από το δήμο και την Περιφέρεια θα παρέχεται και εκπαίδευση σε νέους ορειβάτες.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου μίλησε για το μονοπάτι μήκους 986 μέτρων με τα ξύλινα προστατευτικά κάγκελα, και την κατασκευή αναβαθμίδων από ξύλο και πέτρα της περιοχής το οποίο οδηγεί στο αναρριχητικό πεδίο «Γρε Δάφνης».
Όπως ανέφερε ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα , έλαβε υποσχέσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι με το νέο χρόνο πιθανά να υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση μέχρι ένα σημείο, προκειμένου οι αναρριχητές και οι περιπατητές να προσεγγίζουν το μονοπάτι και το πεδίο αναρρίχησης με μεγαλύτερη ευκολία.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης υπογράμμισε: «Το όρος Κέντρος και το οικοσύστημα του, έχει τις δικές του αναπτυξιακές δυνατότητες λόγω του μοναδικού φυσικού πλούτου. Η ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και η ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής».
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ: Ανάπτυξη ψηφιακών διαδρομών περιήγησης
Στις αρχές του μήνα ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός υπέγραψε τη σύμβαση της πράξης με τίτλο «Ψηφιακές Διαδρομές στο Αμάρι», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης.
Βασική δράση της πράξης αποτελεί η ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής περιήγησης «Amari App» για φορητές συσκευές, η οποία θα προσφέρει στον επισκέπτη ένα ζωντανό ανοικτό μουσείο μέσω τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικής εφαρμογής με τη μορφή παιχνιδιού σε οθόνη αφής, η οποία θα αποσκοπεί στην αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αμαρίου «σε συνεργασία με την κατασκήνωση «Wild Nature» στο Μέρωνα και τον Γιώργο Τσακαλάκη έχει γίνει η καταγραφή 50 μονοπατιών από τα οποία τα 4 βρίσκονται στο όρος Κέντρος.
Και πρόσθεσε: «Η χαρτογράφηση και ψηφιακή αποτύπωση σημαντικών σημείων και διαδρομών ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του δήμου μας, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός ελκυστικού εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος. Προσδοκούμε να δημιουργήσει υψηλή προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και προσφέροντας περαιτέρω κίνητρα επίσκεψης».
Κλείνοντας ανέφερε ότι στα μελλοντικά σχέδια του δήμου που αφορούν στην αξιοποίηση του όρου Κέντρος, είναι και η αναστήλωση Μητάτων που υπάρχουν στην περιοχή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΤΣΟΥΠΑΚΗΣ: Πρόταση για τη διαδημοτική συνεργασία με στόχο την ανάδειξη του Κέντρους
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Μαυροτσουπάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την ανάδειξη και προστασία του ορεινού όγκου Κέντρος, που όπως είπε ξεκίνησε σαν σκέψη από το 1987. Αφού τόνισε την μοναδική φυσική ομορφιά του βουνού, η οποία είναι άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, πρότεινε τη συνεργασία των δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου με κοινό στόχο την αξιοποίηση του Κέντρους.
«Καλό είναι να κάνουμε ένα σχεδιασμό μαζί με το δήμο Αμαρίου για να δούμε πως το Κέντρος θα γίνει πόλος έλξης», είπε ο κ. Μαυροτσουπάκης, και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα μπορούσαν οι δήμοι να συνεργαστούν και να κάνουν κοινές μελέτες για την ανάδειξη του βουνού».
Στη συνέχεια αφού τόνισε ότι «υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη και προστασία» απευθυνόμενος στους δύο δημάρχους και στην περιφέρεια είπε: «Είναι η ευκαιρία, η περιοχή συνδυάζοντας τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, να βάλει στις προτεραιότητες και στις πιλοτικές δράσεις που θα κάνει, το Κέντρος, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να το προστατεύσουμε και να το αναπτύξουμε».
Κλείνοντας ο κ. Μαυτοτσουπάκης ανέφερε επίσης ότι: «Ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει υποβάλλει στο υπουργείο εσωτερικών μια πρόταση για την αναστήλωση του παλιού ελαιουργείου και την ανάδειξή του ως τόπο εκπαίδευσης και γνωριμίας με την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου».