ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε τροχιά συγκρούσεων και πιθανής διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

0

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζονται σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από το Ρέθυμνο που διαφωνούν με την επίθεση εναντίον του από κορυφαία στελέχη της κομματικής πυραμίδας που έχει ενταθεί. Στην «αντίπερα όχθη» ο πρώην βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος θεωρεί πως ο νέος πρόεδρος οδηγεί το κόμμα σε παρακμή και διάλυση.

Οι δύο τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ρέθυμνο, είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί γενικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι θυελλώδεις. Ειδικά μετά την υπόθεση της παραπομπής για διαγραφή των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη, τους οποίους ο Κασσελάκης χαρακτήρισε «χορηγούς του Μητσοτάκη».

Οι εκφραστές της τάσης που έχει γίνει γνωστή ως «ομπρέλα» βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον νέο πρόεδρο και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε, ο «πόλεμος» των δύο πλευρών, λαμβάνει διαστάσεις τέτοιες, οι οποίες από πολλούς αναλυτές θεωρείται ότι οδηγούν σε διάσπαση του κόμματος. Μάλιστα, έχει υποστηριχθεί, ότι μετά την υπόθεση των παραπομπών για διαγραφή των τριών μελών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η πολιτική απόφαση για τη διάσπαση είναι ειλημμένη και πλέον αναμένονται τα επόμενα βήματα της «Ομπρέλας», αλλά και το πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη που πρόσκεινται στην «ομάδα Αχτσιόγλου».

Η λεγόμενοι «προεδρικοί», από την πλευρά τους θεωρούν, ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε με ισχυρή εντολή από την βάση και προσκρούει σε συμφέροντα στελεχών που βρίσκονται στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Θεωρούν απαράδεκτη την πολεμική που έχει αναπτυχθεί και αφήνουν αιχμές για τα κίνητρα των επικριτών του νέου προέδρου.

Έως την ώρα έκδοσης της εφημερίδας μας, οι καταστάσεις βρισκόταν στο αυτό επίπεδο «κρίσης». Με αφορμή τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, θέσαμε κοινό ερώτημα σε έξι από τα πιο ενεργά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Ρέθυμνο, προκειμένου να σχολιάσουν τις εξελίξεις που ταλανίζουν το κόμμα τους.

Το ερώτημα ήταν: «Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τις εξελίξεις που διχάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κυρίως ως προς τη στάση του Πρόεδρου κ. Στέφανου Κασσελάκη και τις διαγραφές κορυφαίων μελών; Θεωρείτε, ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί τυχόν διάσπαση του κόμματος ή βλέπετε αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη;»

Ο έως πρότινος βουλευτής Ρέθυμνου Ανδρέας Ξανθός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται σφόδρα με τις επιλογές του νέου προέδρου, κάνει λόγο για άμεση ανάγκη διαλόγου εντός των κομματικών οργάνων και διαμηνύει, πως αν συνεχιστεί η πολιτική κακοποίηση και ο εκφυλισμός των ιδεολογικών βάσεων του κόμματος, όπως επισημαίνει, η αποχώρηση είναι μονόδρομος για τον ίδιο.

Επικριτικοί με την στάση των μελών της «ομπρέλας» είναι ο πολιτευτής του κόμματος Θοδωρής Δουλουμπέκης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής π. Ιωάννης Βάθης, ο ενεργός στις κομματικές οργανώσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πρόσφατα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πολάκης και το μέλος του κόμματος κ. Μανώλης Μοράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά υπέρμαχος της συνεναιτικής οδού, εμφανίζεται ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μανώλης Αυγενάκης.

Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσαν όλοι στην παραπάνω ερώτηση που τους τέθηκε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:  « Η ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ»

«Η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολύ δύσκολη για όλους. Και για την ηγεσία Κασσελάκη, που αντί για δυναμική ανάκαμψης οδηγεί το κόμμα σε παρακμή και διάλυση, αλλά και για όσους εξ’ αρχής τονίζαμε ότι ο νέος αρχηγός δεν έχει κανένα εχέγγυο αξιοπιστίας και θετικής συμβολής στην αναγκαία ανασυγκρότηση του πολιτικού μας φορέα. Η  διαγραφή όμως ιστορικών στελεχών της Αριστεράς στο όνομα πολιτικών  διαφωνιών, αλλάζει τελείως τα δεδομένα. Πλέον υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Και επειδή η Δημοκρατία είναι συστατικό στοιχείο της Αριστεράς , πιστοποιείται επίσημα η από αριστεροποίηση και η νεοσταλινική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι τυχαία φυσικά. Έτσι κάνουν σε όλα τα αρχηγικά κόμματα που η ηγεσία τους δεν έχει κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου, διατύπωσης διαφορετικών απόψεων και συνθετικών  συλλογικών  διαδικασιών. Ο «εσωτερικός εχθρός» και η «υπονόμευση του αρχηγού-μεσσία»  είναι πάντα η βολική αφορμή. Και η μόνιμη επωδός είναι ότι «αντιδρούν οι μηχανισμοί στη βούληση της βάσης». Το λένε αυτό τα στελέχη που εκπροσωπούν την πιο παλαιοκομματική και απωθητική παράδοση στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι άνθρωποι που είναι «μάστορες» στις ομαδοποιήσεις, στα «εσωκομματικά μαγειρέματα», στη χειραγώγηση των ανθρώπων και των εξελίξεων.

Αρκετά λοιπόν! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει μια επώδυνη πολιτική κρίση και η δημοκρατική διέξοδος  δεν είναι προφανώς τα διοικητικά μέτρα και η «σιδηρά πυγμή» του κ. Κασσελάκη, αλλά είναι η ανάκληση των διαγραφών , η σύγκληση της ΠΓ και της ΚΕ και, κυρίως, η σοβαρή  πολιτική συζήτηση με τα μέλη του κόμματος στις ΝΕ και στις ΟΜ όλης της χώρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλείται το κόμμα των μελών. Ας δώσουμε τότε το λόγο στην οργανωμένη βάση του κόμματος , με ανοικτό διάλογο και επιχειρήματα, για να  διαπιστώσουμε αν συναινεί στην «κακοποίηση» και στον εκφυλισμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκκλήσεις για  ενότητα είναι προσχηματικές και η  αποχώρηση -  για λόγους συλλογικής και προσωπικής αξιοπρέπειας - είναι μονόδρομος».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

«O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  σήμερα περνά μια περίοδο εσωστρέφειας και εσωτερικής αναδιάταξης μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες για το Εθνικό κοινοβούλιο τον Μάη και τον Ιούνιο του 2023 όπου παρέμεινε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά έχασε μεγάλο ποσοστό από την εκλογική του δύναμη από το 32% στο 18%.

Ακολούθησε η παραίτηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και  οι διπλές εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου από τη βάση με την συγκινητική συμμετοχή 150.000 μελών κυρίως νέων ανθρώπων  που έδωσαν το παρόν για να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  είναι εδώ να διαδραματίσει τον ρόλο που απαιτεί η Ελληνική κοινωνία και να αλλάξει το τελματωμένο πολιτικό σκηνικό.

Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε νέο Πρόεδρο  τον Στέφανο Κασσελάκη έναν νέο άνθρωπο χωρίς προϋπηρεσία στο κόμμα αν εξαιρέσουμε την συμμετοχή του στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε καλά το εσωκομματικό τοπίο, ωστόσο η προσωπικότητα και η αποφασιστικότητα του να αναλάβει σε αυτή την συγκυρία αυτόν τον δύσκολο ρόλο τον φέρουν ως το πρόσωπο που μπορεί να δώσει ξανά την πρωτοπορία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να φέρει τον προοδευτικό κόσμο ξανά στο προσκήνιο.

Οι προτάσεις του αλλά και η συμφωνία συνεργασίας με τον Νίκο Παππά δεν απέχουν από αυτά που είχαμε ήδη αποφασίσει στο τελευταίο μας συνέδριο που συνοψίζονται στη πρόταση: «Το «Νέο Εμείς» περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, ανθρώπους από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Οι βαθιές αλλαγές και οι μεγάλες τομές που έχει επειγόντως ανάγκη η ελληνική κοινωνία δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος. Είναι υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας, της αυτενέργειας και της διαπλαστικής δράσης των κοινωνικών μερίδων, των ομάδων και των ανθρώπων που συνιστούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της».

Στο ίδιο Συνέδριο, υπήρχε μια διαφωνία για τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του κόμματος, για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό. Η πλειοψηφία τότε αποφάσισε. Οι ίδιες ενστάσεις φαίνεται και τώρα  από τις πρόσφατες δηλώσεις και κείμενα αγαπημένων συντρόφων, ότι επανέρχονται, παρά την ξεκάθαρη εντολή της εκλογής του νέου Προέδρου,  που επαναβεβαίωσε την πορεία του κόμματος. 

Αυτές οι βαθιές τομές λοιπόν που ψηφίσαμε  θα γίνουν τώρα και αυτό προκαλεί σεισμικές αντιδράσεις στα στελέχη που έχουν τοποθετηθεί με την αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι κάθε αλλαγή αποτελεί ιεροσυλία της Αριστερής μας υπόστασης.

Οι διασπάσεις πονούν και πληγώνουν, μέλη, κόμμα και παράταξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε χαρούμενο μόνο τον κ. Μητσοτάκη. Ας μην του κάνουν λοιπόν κάποιοι από εμάς αυτή τη χάρη. Άρα, ούτε απειλές αποχώρησης από τη μία μεριά ούτε απειλές διαγραφών από την άλλη πρέπει να υπάρχουν. Στην περίπτωση όμως που ξεπερνιούνται τα όρια δεοντολογίας πρέπει να εφαρμόζεται το καταστατικό του κόμματος. 

Δεν παραγνωρίζουμε την προσφορά των συντρόφων που αντιδρούν για τις αλλαγές στο χώρο της δικής μας αριστεράς. Ωστόσο έγιναν αρκετά λάθη σε επίπεδο διακυβέρνησης πέρα από τις δυσμενείς συνθήκες χρεωκοπίας της χώρας που κληθήκαμε να κυβερνήσουμε και αυτά δεν έχουν απαντηθεί στην πράξη.

Σήμερα λοιπόν ο νέος αρχηγός, που αναλαμβάνει αυτό το κόμμα, θα πρέπει  να διαμορφώσει κάποιας μορφής στρατηγική και να αλλάξει την πορεία που  οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό.

Δεν είναι θέμα Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης κάνει μια προσπάθεια. Πιθανότατα έχει κάνει και κάποια λάθη, αλλά ότι προσπαθεί να κάνει, είναι ομολογουμένως σημαντικό, διότι αν δεν κάνει κάτι αυτό το κόμμα δεν πρόκειται να διασωθεί. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  θα πρέπει να κάνει μια στροφή στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ξεκάθαρα, όχι μισές κουβέντες.

Θα ήταν καλό να βοηθήσουμε  τον νέο αρχηγό στο έργο του και να ελπίσουμε να πετύχει, γιατί η χώρα δεν μπορεί να μην έχει ένα ισχυρό κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ: «Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΙΑ ΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΥΦΗ»

«Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος ξεκίνησε ένα ντεμαράζ εσωκομματικών αντιπολιτευτικών δηλώσεων κι ενεργειών προς το πρόσωπό του, που όμοιο του προσωπικά δε θυμάμαι σε κανένα ευρωπαϊκό κόμμα.

Η εκλογή του Κασσελάκη εξέφρασε την πλατιά βάση αλλά ενόχλησε την ελιτίστικη κορυφή.

Είναι προφανές, ότι το αίτημα για ανανέωση, εκσυγχρονισμό και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία μελών και κόμματος που εξέφρασε ο πρόεδρος και υπερψηφίστηκε, ενόχλησε την κατεστημένη τάξη του κόμματος και το κομματικό ιερατείο

Δυστυχώς στον ίδιο δε δόθηκε καν ο χρόνος να συζητήσει και αναπτύξει το πολιτικό του και οργανωτικό σχέδιο. Αμφισβητήθηκε μέχρι και η διαδικασία της εκλογής του, που ήταν καθολικά υπερψηφισμένη και στην οποία συμμετείχαν όσοι την κατήγγειλαν πολιτικά  όταν δεν εκλέχτηκαν.

Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να ακουστούν και βαριές αντισυντροφικές ανυπόστατες και παραπολιτικές κατηγορίες σε βάρος του που τον οδήγησαν, και καλώς ,να θέσει το ζήτημα αυτό στην επιτροπή δεοντολογίας όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Όταν βγαίνουν πρώην υπουργοί μας στην τηλεόραση και προδιαγράφουν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με όνομα καταστατικό και στόχο, όταν κατηγορούν τον πρόεδρο ότι είναι φυτευτός οικονομικών παράκεντρων, όταν μιλούν για ανύπαρκτους κομματικούς μηχανισμούς των υπογείων ταυτιζόμενοι με τη δεξιά ρητορική, έχουν ήδη θέσει εαυτούς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι αρκετό ως σκεπτικό για να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ένα κόμμα μπορεί να χτίζεται πάνω σε πολιτικές διαφωνίες αλλά όχι σε εξωπολιτικές παραφωνίες. Χρειαζόμαστε συνοχή, συνθέσεις και πολιτική.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όσων είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν και να διαμορφώσουν τις θέσεις της σύγχρονης πατριωτικής προοδευτικής παράταξης κι όχι ένα κόμμα όσων θέλουν να κρατήσουν τις δικές  τους θέσεις.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να βγουν μπροστά κι όσοι έχουν τις ενστάσεις τους, όσοι νιώθουν κουρασμένοι και δεν έχουν την ενέργεια που απαιτείται για να κάνουμε την αριστερά κυβερνώσα ξανά, να παραμερίσουν.

Το ζητούμενο όπως λέω συχνά είναι να μείνουμε ενωμένοι με την κοινωνία. Αυτή η ενότητα είναι η πιο σημαντική. Αν φύγουν μερικά στελέχη γιατί, ας πούμε, κουράστηκαν και στο κόμμα έρθει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που θέλει με τον τρόπο του και το χρόνο του να προσφέρει αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί διάσπαση αλλά ελπίδα.

Είναι σημαντικό όμως να εντάξουμε στην παραγωγή της πολιτικής τα μέλη αυτά. Σήμερα διακινούνται, ευτυχώς από λίγους, κείμενα ενυπόγραφα που μιλούν για μέλη μιας χρήσης χωρίς όσοι τα υπογράφουν που είχαν τη δύναμη και την εσωκομματική εξουσία τόσα χρόνια να χαμηλώνουν το βλέμμα που δεν κατάφεραν να κάνουν το κόμμα έναν οργανισμό που η χρησιμότητα αυτών των μελών να είναι διαρκής.

Δε θέλουμε άλλα κείμενα με υπογραφές και ελιτιστικές κουβέντες αλλά σύγχρονες καθαρές και τολμηρές ιδέες που θα αλλάξουν το κόμμα μας και τη χώρα μας.

Η ενότητα της αριστερής και προοδευτικής παράταξης της εποχής μας θα διασφαλιστεί μόνο με το άνοιγμα στην κοινωνία και την εμπιστοσύνη στα μέλη».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΗΣ: «ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΚΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ»

«Θεωρώ ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου θα έπρεπε ΟΛΟΙ να είχαν  συστρατευτεί και να ασκήσουν γόνιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει  ανενόχλητα  πλέον να φτοχωποιεί την κοινωνία .

Αντί αυτού θεώρησαν ότι αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσουν στον νέο πρόεδρο και να δημιουργήσουν ένα κόμμα μέσα στο κόμμα, με άστοχες δηλώσεις στα ΜΜΕ με συλλογή υπογραφών από μέλη της Κ.Ε. για να ανατρέψουν την εκλογή του νέου προέδρου... όταν όμως  δηλώνεις αριστερός ακούς την κοινωνία σέβεσαι τις αποφάσεις της και προχωράς για να συμβάλλεις στην πολιτική αλλαγή και στην πρόοδο του τόπου !!!

Πιστεύω θα έπρεπε όχι μόνο να είχαν αποδεχθεί τη  απόφαση της βάσης για την εκλογή Κασσελάκη αλλά να τους είχε προβληματίσει γιατί τα μέλη δεν στήριξαν υποψηφιότητες γνωστών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έναν άνθρωπο νέο αλλά άγνωστο ως προς την πολιτική του δράση.

Λυπάμαι πολύ που άνθρωποι που δούλεψαν ανιδιοτελώς και έντιμα την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν τον εαυτό  τους πρώτα μόνοι τους με τον τρόπο τους  εκτός κόμματος και μετά ακολουθεί η απόφαση του προέδρου ενώ θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην ενότητα και στην επόμενη μέρα για το κόμμα, μόνοι τους ακύρωσαν τους αγώνες τους με την αμφισβήτηση της απόφασης των  μελών, δεν με παραξενεύει όμως γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υπονόμευαν τον Αλέξη Τσίπρα και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να γειωθούν με την κοινωνία και τα προβλήματα της και έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καράβι που ταξιδεύει στα προβλήματα της κοινωνίας, θα αντέξει τις φουρτούνες και θα  καταφέρει να στηρίξει τους ανθρώπους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους γονατίζει και τους στερεί την αξιοπρέπεια τους»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: «ΘΕΩΡΩ, ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΘΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές. Βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης. Η εκλογή νέου αρχηγού και η δημιουργία νέας ηγετικής ομάδας ήταν ένα από τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ λοιπόν αδιανόητο ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου (από διαδικασία που επαναλαμβάνεται δεύτερη φορά, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και κανένα στέλεχος δεν την αμφισβήτησε)  να τίθεται ζήτημα για “φυτευτό πρόεδρο”.

Θεωρώ αδιανόητο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για ίδρυση νέου κόμματος,  να περιφέρουν την απαξίωση τους για το  νέο πρόεδρο στα κανάλια και να μιλούν για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα. Θεωρώ το λιγότερο υποκριτικό  να κρίνεται ο νέος πρόεδρος για τις θέσεις που διατυπώνει, όταν η πλειοψηφία τους είναι ομόλογες με τις θέσεις με τις οποίες κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ  2015-2019.

Προφανώς και η φυσιογνωμία ενός αριστερού κόμματος το οποίο φιλοδοξεί να πάρει την κυβερνητική εξουσία και να βάλει σε διαφορετική τροχιά τη χώρα είναι πεδίο γόνιμων αντιπαραθέσεων και σύνθεσης διαφορετικών αντιλήψεων. Η μετατροπή αυτού του πολιτικού ζητήματος σε αρένα “ξεκατινιάσματος” και προσωπικών επιθέσεων στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ήδη λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που χαμηλώνουν τους τόνους και μιλούν για επίλυση των διαφορών στα όργανα του κόμματος.

Στο πολιτικό μας σύστημα , σε κρίσιμες καμπές και σε εποχές με συγκρούσεις πολιτικών στρατηγικών οι διαγραφές, οι αποχωρήσεις ,η δημιουργία νέων φορέων δεν ήταν κάτι ξένο τόσο στην αριστερά (ΚΚΕ το 1989  ,ΣΥΡΙΖΑ το 2015) όσο και στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα (ΔΗΚΙ, κόμμα Αβραμόπουλου, Πολιτική Άνοιξη, Ποτάμι).

Θεωρώ, ότι στη συγκυρία θα πρυτανεύσει η λογική. Στο συνέδριο του  ΣΥΡΙΖΑ η νέα ηγεσία και η “αντιπολίτευση” θα κριθούν τελικά στο πώς θα συμβάλλουν για να στηθεί το αντίπαλο δέος στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, στο εκρηκτικό κόστος της ενέργειας, στην αποσάθρωση των δημόσιων υποδομών (αντιπλημμυρικά, δασοπροστασία, δημόσια υγεία) και σε μια δίκαιου τύπου ανάπτυξη για όλους».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΟΡΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ»

«Ας ξεκινήσουμε από το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών: η βάση ψήφισε ανανέωση. Ο νέος πρόεδρος έλαβε το μήνυμα και υποσχέθηκε ένα κόμμα των μελών, της σύγχρονης αριστεράς με την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με την βάση.

Δεν επεδίωξε διάσπαση, ίσα - ίσα που επεδίωξε συνεργασία με όλους/ες τους διεκδικητές της προεδρίας τείνοντας χείρα συνεργασίας και συμπόρευσης. Εισέπραξε άρνηση και μάλιστα με πολύ φθηνές δικαιολογίες (κούραση), εισέπραξε απαξίωση και λοιδορήθηκε από την πρώτη εβδομάδα με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς (Πέπε Γκρίλο, Τραμπ). Ωστόσο, η ενότητα χρειάζεται και τα δύο μέρη για να επιτευχθεί. Για να μπορέσει λοιπόν να προχωρήσει ήταν μονόδρομος η παραπομπή κάποιων μελών στην επιτροπή δεοντολογίας. Το κόμμα έχει όργανα που λειτουργούν για όλους. Κάποιοι σύντροφοι επέλεξαν τα πλατό των καναλιών και κάποια sites μέσω «διαρροών» για να προβάλουν όχι πολιτική κριτική αλλά προσωπικούς χαρακτηρισμούς και ανακοινώσεις νέων κομμάτων. Άρα δεν μπορείς να προχωρήσεις με ανθρώπους που σε αμφισβητούν από την πρώτη στιγμή.

Πιστεύω ότι το κόμμα θα βρει τον βηματισμό που χρειάζεται για να γειωθεί με την κοινωνία και τα προβλήματά της και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως αξιωματική αντιπολίτευση που την όρισε ο ελληνικός λαός. Δεν περισσεύει κανείς/μία αλλά δεν είναι και κανένας /μία υποχρεωμένος /η να μείνει με το «στανιό».

Στόχος του νέου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η πτώση της χειρότερης δεξιάς κυβέρνησης από τα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα. Δύσκολο εγχείρημα αλλά στο τέλος πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

Υ.Γ.   Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ