ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την σοβαρή κρίση του ιδρύματος στην πύλη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

0

Ειδικά η υπηρεσία ενός μόνο γιατρού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η έλλειψη παθολόγων, έχουν προκαλέσει κατάρρευση του όλου συστήματος λειτουργίας του ιδρύματος, που «αγκομαχεί» για να ανταπεξέλθει στο βάρος των σοβαρών υποχρεώσεων του.

Μάλιστα, η διαδικασία να καλύπτονται ανάγκες του νοσοκομείου Ρεθύμνου από γιατρούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, προκάλεσαν την παραίτηση του προσωρινού διοικητή του Βενιζέλειου κ. Χάρη Λυδάκη, ο οποίος ξεκάθαρα κατήγγειλε την διαδικασία με τις επιβαλλόμενες μετακινήσεις παθολόγων από το Ηράκλειο προκειμένου να καλυφθούν εφημερίες στο πολύπαθο νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρά το γεγονός ότι οι δύο παθολογικές και τα ΤΕΠ του Βενιζελείου βρίσκονται υπό κατάρρευση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όλα αυτά τα ζητήματα αποτέλεσαν αιτία για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, η οποία παρά του ότι είχε την στήριξη επιστημονικών και μαζικών φορέων, δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή κόσμου.

Ωστόσο το μήνυμα δόθηκε για ακόμη μια φορά καθώς είναι γεγονός, ότι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, περνάει μια σοβαρή κρίση λειτουργίας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου κ. Γιάννης Σαριδάκης με αφορμή της συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αυτή την στιγμή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μία και μοναδική αγροτική γιατρός, η οποία είχε προϋπηρεσία ως ειδικευόμενη στο Νοσοκομείο μας, καλείται να σηκώσει όλο το βάρος ενός τμήματος, το οποίο είναι η «βιτρίνα» και ένα από τα πιο δύσκολα του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει κάλυψη ούτε από δεύτερο αγροτικό γιατρό, ούτε από ειδικό γιατρό. Αυτό το γεγονός τα λέει όλα και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Προχθές αναζητούσαμε παθολόγο για να εφημερεύσει, επειδή ο συνάδελφος που θα ερχόταν από το Ηράκλειου  νόσησε με covid και πήρε την αναγκαία άδεια ανάρρωσης. Ψάχναμε εναγωνίως να βρούμε ένα γιατρό να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου, το οποίο για αρκετές ώρες δεν είχε ούτε ένα παθολόγο.  Η κατάσταση και στο ΤΕΠ και στην Παθολογική Κλινική και στα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ειδικά στα τμήματα πρώτης γραμμής είναι διαλυτική. Είναι τραγική. Να πούμε επίσης πως η μια συνάδελφος που είναι ειδική στο ΤΕΠ καλείται να κάνει έξι εφημερίες στο πιο δύσκολο τμήμα του νοσοκομείου μέσα σε 12 ημέρες. Δηλαδή, ημέρα παρά ημέρα. Αυτό ο κοινός νους κατανοεί πως είναι εξαντλητικό για ένα άνθρωπό που κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες, οι πιθανότητες λάθους είναι μεγάλες, οι πιθανότητες να συμβούν ανεπιθύμητα γεγονότα είναι μεγάλα».

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα του νοσοκομείου, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με μετακινούμενους γιατρούς ενώ ο ένας που υπάρχει κάνει μόνο τις εφημερίες. Οι θέσεις των μόνιμων γιατρών είναι συνολικά έξι και είναι ουσιαστικά κενές. Ένας είναι ο γιατρός στα ΤΕΠ, δεν έχει αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς καθώς παραιτούνται και δεν μένουν στις υπηρεσίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Σχολιάζοντας δε, την παραίτηση του Διοικητή του Βενιζέλειου νοσοκομείου Χάρη Λυδάκη, είπε τα εξής: «Η διαλυτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης ακολουθούν πορεία ντόμινο. Το ένα επηρεάζει το άλλο και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση μας, διότι οι παθολόγοι του Βενιζελείου δέχονται μεγάλη πίεση, δέχονται «εντέλλεσθε» για να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου παρά τις σφοδρές τους αντιδράσεις γιατί έχουν πάρα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας στις δικές τους υπηρεσίες. Οπότε όταν φεύγουν από εκεί, ανοίγουν νέα κενά στο Βενιζέλειο και δημιουργούνται νέα προβλήματα. Αυτό δείχνει και η παραίτηση του διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Αυτό το αδιέξοδο καταδεικνύει. Με μετακινήσεις και με «εντέλλεσθε» μόνο διάλυση προκαλείται στα νοσοκομεία. Αυτό βλέπουμε στο Ρέθυμνο, αυτό βλέπουμε και στο Βενιζέλειο».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μιλώντας στου δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου κ. Γιάννης Σαριδάκης, απάντησε σε πρόσφατα σχόλια που φέρεται να έγιναν από μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος, λέγοντας τα εξής: «Είναι θλιβερό αυτό που μάθαμε πως δήλωσε η διοίκηση, ότι το νοσοκομείο μας είναι υποστελεχωμένο, διότι δυσφημείται από τους γιατρούς που αγωνίζονται. Είναι ντροπή να γίνονται, από όποιο γίνονται, τέτοιες δηλώσεις. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπογράφουν τις θέσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και κρατούν όρθιο ό,τι έχει απομείνει ζωντανό στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αυτοί που με τεράστιο προσωπικό κόστος υπηρετούν τον ασθενή χρόνια τώρα. Είναι αυτοί που με τους αγώνες τους έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση του νοσοκομείου μας. Είναι αυτοί που μαζί με τον λαό θα ξαναβγούν στον δρόμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ζωή».

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  

«Εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης δήλωσε με αφορμή την συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ότι «εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει σαφές, ότι έχει καταρρεύσει εντελώς η όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στο κομμάτι της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η κατάσταση πλέον είναι συνολική και αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τα προβλήματα διογκώνονται και οι όποιες εμβαλωματικές προσπάθειες γίνονται, δεν είναι ούτε κατά διάνοια επαρκείς. Πλέον πρέπει όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες να στηρίξουμε τις προσπάθειες των γιατρών και να πιέσουμε όσο γίνεται την πολιτεία να βρεθούν άμεσα λύσεις, διότι τα προβλήματα αυτά αφορούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν πρόκειται για ένα κλαδικό ζήτημα αλλά πρωτίστως είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό οι όποιες σχεδιαζόμενες προσπάθειες του υπουργείου για κατάργηση του αγροτικού γιατρού και άλλων εμβαλωματικών λύσεων στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, μας κάνουν να ανησυχούμε ιδιαιτέρως, γιατί η κατάρρευση είναι μια αλυσίδα, η οποία θα παρασύρει ολόκληρο τον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, μέρος της οποίας είναι τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί και πλέον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τίποτα είτε στον δημόσιο τομέα που είναι υποστελεχωμένος, είτε στον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις ντροπής».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου και Αναπληρωτής Γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Αντωνίου, δήλωσε, ότι «Είμαστε σήμερα εδώ μαζί με όλη την υγειονομική κοινότητα του Ρεθύμνου, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές σε όλο το Ρέθυμνο και όχι μόνο, ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα δημιουργήσει άσχημα επακόλουθα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών στην Ελλάδα. Το να αναβαπτίζουμε θεσμούς όπως ο οικογενειακός γιατρός αλλάζοντας απλώς τους νονούς δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος στην κοινωνία. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί γνωρίζουμε πως το ΕΣΥ καταρρέει, προσπαθώντας να σώσουμε έστω κάποια κομμάτια, προκειμένου να μπορέσουμε να το ξαναχτίσουμε από την αρχή όπως πρέπει για να ανταποκρίνεται στην πραγματικές ανάγκες του κόσμου».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ