Στο επίκεντρο μπαίνει η διάδοση του διεθνούς σήματος «Help Me» και για το σκοπό αυτό εκδόθηκε ειδική αφίσα ενώ θα γίνουν σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις ενόψει και της 25ης Νοεμβρίου, οπότε εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης παρουσιάστηκε την Τρίτη στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα με την συμμετοχή του μέλους της επιτροπής, Δημοτικού Συμβούλου Ρεθύμνου Ρένιας Τσιχλάκη και επιστημονικών στελεχών του Κέντρου.
Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου με ανοιχτή εκδήλωση αλληλεπίδρασης κι επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία (Open Day) που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής, συνεχίστηκαν με το Σεμινάριο Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας που απευθύνονταν σε ενήλικες γυναίκες, το οποίο υλοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου υπό την καθοδήγηση του κ. Κανακαράκη Παναγιώτη, ο οποίος είναι Προπονητή Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και θα συνεχιστούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου οπότε στις 6 το απόγευμα θα διοργανωθεί Εσπερίδα με θέμα "Διαζύγιο: Νομικές και Ψυχολογικές προσεγγίσεις" στο Σπίτι του Πολιτισμού.
"HELP ME"
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Αντιδήμαρχος κ. Ελευθεριάδου – Γκίκα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διάδοσης του διεθνούς σήματος βοήθειας "HELP ME".
Πρόκειται για δύο κινήσεις που γίνονται με το χέρι και έτσι, διακριτικά, οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με διακριτικότητα, χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τους ανθρώπους που τις απειλούν εκείνη την στιγμή και έτσι να μπορέσει κάποιος να επέμβει και να βοηθήσει. Πρόκειται για μια κίνηση, με την οποία μπορεί οποιοσδήποτε να δηλώσει πως βρίσκεται σε κίνδυνο την συγκεκριμένη στιγμή, όπως για παράδειγμα όταν τυγχάνει βίας, εκφοβισμού (bullying) ,βρίσκεται σε κατάσταση εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής και άλλων αντίστοιχων καταστάσεων.
Η κ. Αντιδήμαρχος επισήμανε, πόσο σημαντική μπορεί να αποβεί για την προστασία του θύματος τόσο η γνώση της σωστής χρήση των συγκεκριμένων συμβολικών κινήσεων όσο και η αναγνώρισή τους από τους αποδέκτες προκειμένου να επέμβουν αποτελεσματικά άμεσα.
Υπενθυμίζεται, ότι το διεθνές σήμα «Help Me», δηλαδή, «βοήθησε με» γίνεται με την παλάμη σηκωμένη, με ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα, στην συνέχεια κινείται ο αντίχειρας εμπρός, που σημαίνει ότι κάποιος-α θέλει να πει και να ειδοποιήσει διακριτικά πως βρίσκεται σε κίνδυνο. Επίσης κλείνοντας τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα εγκλωβίζοντάς τον δείχνουμε πως γνωρίζουμε πως κάποιος γύρω μας κινδυνεύει. Και οι δύο χειρονομίες ερμηνεύονται ως έκκληση για βοήθεια.
Με στόχο τα σήματα αυτά να γίνουν γνωστές, ώστε να χρησιμοποιούνται σωστά από τα θύματα και να είναι αναγνωρίσιμα από όλους, η Κοινωνική Υπηρεσία Δ.Ρ, το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου και η ΔΗ.ΕΠ.ΙΣ συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου αλλά και άλλες συλλογικότητες που θα συμβάλλουν στην προώθηση και τη διάχυση του στην τοπική κοινωνία.