ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην τελική ευθεία για τα μεγάλα έργα πολιτισμού

0

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΩΡΙΜΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την δημοπράτηση των μελετών των έργων που αφορούν στην αποκατάσταση των τειχών, των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου του κάστρου της Φορτέτζας. Πρόκειται για μια παρέμβαση, η οποία αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου του Ρεθύμνου, αλλά και την δομική ενίσχυση του τουριστικού και πολιτιστικού μας προϊόντος.

Την ίδια ώρα και εντός του επόμενου εξαμήνου, αναμένεται να παραδοθούν οι μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί σε εξειδικευμένο γραφείο μετά την σχετική δημοπρασία, για την κατασκευή του νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Και για τα δύο έργα, το σημαντικό είναι πως έχουν ενταχθεί σε μελετητικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που έχουν ως προϋπόθεση, ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση και την κατασκευή τους είναι σε συνέχεια της χρηματοδότησης των μελετών. Αντιμετωπίζονται, δηλαδή, ενιαία, ως συνέχεια από μελέτες σε κατασκευή.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕΤΖΑΣ

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Άγγελο Μαλά, ο Δήμος Ρεθύμνης είναι έτοιμος να δημοπρατήσει τις μελέτες που αφορούν το εσωτερικό του φρουρίου και την αποκατάσταση των κτιρίων μέσα σε αυτό. Παράλληλα, τις μελέτες για τα τείχη της Φορτέτζας θα τα δημοπρατήσει απευθείας το Υπουργείο Πολιτισμού. Η χρηματοδότηση των μελετών έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ και το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων και έργων που θα προκύψουν θα χρηματοδοτηθούν επίσης από το ΕΣΠΑ, καθώς έχει εξασφαλιστεί η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις που θα χρειαστούν.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» δήλωσε σχετικά: «Η Φορτέτζα ως εμβληματικό κτίριο, το οποίο πραγματικά είναι σημείο αναφοράς και δεσπόζει της πόλης μας, ήθελε μια ιδιαίτερη προσοχή και μια ιδιαίτερη χρηματοδότηση. Είναι ένα έργο, το οποίο δεν επιδέχεται μικροπαρεμβάσεων. Έπρεπε να γίνει κάτι με τρόπο ολιστικό. Αυτό το καταφέραμε εντάσσοντας τις μελέτες του έργου αυτού με ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως δεδομένο, ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις μελέτες θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση και υλοποίηση στο νέο ΕΣΠΑ. Και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε».

Ο κ. Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας, ότι «Τώρα βρισκόμαστε σε στάδιο δημοπράτησης αυτών των μελετών, οι οποίες αφορούν την πλήρη αποκατάσταση των τειχών και από στατικής και από αισθητικής πλευράς, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει πρόχειρα όπως υποστήριζαν κάποιοι να πάμε να ξεριζώσουμε τις συκιές, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές. Θα γίνει λοιπόν σωστά και με τις επιστημονικά ενδεδειγμένες μεθόδους. Επίσης θα γίνει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, θα διαμορφωθεί ένα υπαίθριο θέατρο, θα αποκατασταθούν τα κτίρια και γενικότερα θα αντιμετωπιστεί το σύνολο των προβλημάτων που παρουσιάζει σήμερα το φρούριο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη το συνολικό κόστος των έργων θα το δώσουν οι μελέτες, ωστόσο, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό, που θα χρηματοδοτήσει στο σύνολο του το νέο ΕΣΠΑ, όπως έχει εξασφαλιστεί για την περίοδο 2021-27.

«Έτσι συμβάλουμε στην αύξηση της ελκυστικότητας, στην ισχυρή προβολή του πολιτισμικού αποθέματος του τόπου, στην αναβάθμισή του ως τουριστικού και αρχαιολογικού προορισμού, αλλά και ευρύτερα στην τοπική οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Δήμαρχος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αποκατάσταση των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου του κάστρου της Φορτέτζας αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη. Στην σχετική τεχνική έκθεση αναφέρεται, ότι «Παρά τις εργασίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, υπολείπονται ακόμα αρκετές προκειμένου οι χώροι να αναδειχθούν και να γίνουν πλήρως λειτουργικοί.

Με δεδομένη την ιστορική και πολιτιστική αξία του συγκεκριμένου μνημείου και το πλήθος των επισκεπτών που αυτό δέχεται, η ολοκληρωμένη και πλήρης αποκατάστασή του θεωρείται επιβεβλημένη και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των πολιτιστικών υπηρεσιών, και γενικότερα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Το έργο είναι δυνατό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (ενίσχυση της απασχόλησης) και να τονώσει την οικονομία της περιοχής του Ρεθύμνου. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, είναι δυνατό να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, να συμβάλλει στην αύξηση της ελκυστικότητάς της συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προβολή του πολιτισμικού αποθέματος του τόπου, στην αναβάθμισή του ως τουριστικού και αρχαιολογικού προορισμού, αλλά και ευρύτερα στην τοπική ανάπτυξη».

Η διαδικασία επιλογής αναδόχου για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας» γίνεται μέσω Ανοικτής Διαδικασίας για τη σύναψη Ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων μελετών με «κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάση βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής».

Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνει την εκπόνηση των ακολούθων κύριων και ειδικών - υποστηρικτικών μελετών όπως  γεωτεχνική έρευνα – μελέτη, τοπογραφική, αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, φωτισμού, ηχομόνωσης, ακουστικής, Ενεργειακής Απόδοσης, Εγκρίσεις – Αδειοδοτήσεις, τεύχη δημοπράτησης, μελέτη ΣΑΥ – ΦΑΥ, μουσειολογική μελέτη, καθώς επίσης και οποιεσδήποτε άλλες επιτόπιες έρευνες ή/και επιβεβαίωση μετρητικών δεδομένων, προσομοιώσεις, υπολογισμούς, αναλύσεις, εκτιμήσεις κλπ., οι οποίες είναι αναγκαίες για την πληρότητα του περιεχομένου της μελέτης και τη συμμόρφωση προς τις παρατηρήσεις του Κύριου του έργου και τις εν γένει απαιτήσεις της υλοποίησης του έργου, χωρίς να εγείρουν οιεσδήποτε πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις.

Οι μελέτες θα προβλέψουν, λοιπόν, όλες τις παρεμβάσεις και τα έργα για το κτίριο του πυροβολικού, το κτίριο των φυλακών του Ρέκτορα, το Τέμενος Ιμπραήμ Χαν, το Επισκοπικό Μέγαρο, της αποθήκες της βόρειας πυλίδας, τις πυριτιδαποθήκες, κάθε άλλο κτίριο και βεβαίως την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, του θεάτρου και του νέου θεάτρου για τις συναυλίες. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη μελέτη θα γίνει απευθείας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πλήρη αποκατάσταση των τειχών του φρουρίου.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Οι μελέτες του νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Άγγελο Μαλά, θεωρητικά σε έξι μήνες θα υπάρχουν ώριμες μελέτες προς δημοπράτηση και θα ακολουθήσουν οι σχετικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην έναρξη κατασκευής των εργασιών.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, τόνισε, ότι το σημαντικό και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την κατασκευή του νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη τόσο για αυτό το έργο, όσο και για το προαναφερόμενο της φορτέτζας.

Σύμφωνα με την σχετική τεχνική έκθεση η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το παραχωρηθέν προς το ΥΠ.ΠΟ.Α γεωτεμάχιο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου με εμβαδόν 5.912,14m2, βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην Σοχώρα, εκεί που σήμερα λειτουργεί το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου.

Το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού της Κρήτης που δεν διαθέτει σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρά την έντονη διαχρονικά αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, με πλήθος σωστικών ανασκαφών του ΥΠΠΟΑ καθώς και συστηματικών ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ελληνικών Πανεπιστημίων και ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, και συνεργασίες αυτών.

Πληθώρα σημαντικών ευρημάτων παραμένουν σε αρχαιολογικές αποθήκες, καθώς είναι αδύνατη η έκθεσή τους στον περιορισμένο χώρο της Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, λόγω στατικών προβλημάτων του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, το οποίο επίσης δεν επαρκεί για την έκθεση του αρχαιολογικού υλικού.

Η δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των πολιτιστικών υπηρεσιών, και γενικότερα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Το έργο είναι δυνατό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να

τονώσει την οικονομία της περιοχής του Ρεθύμνου. Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής, είναι δυνατό να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, να συμβάλλει στην αύξηση της ελκυστικότητάς της συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προβολή του πολιτισμικού αποθέματος του τόπου, στην αναβάθμισή του ως τουριστικού και αρχαιολογικού προορισμού, αλλά και ευρύτερα στην τοπική ανάπτυξη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ