ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διευρύνοντας τους ορίζοντες… μια ξεχωριστή επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

0

Και να’ μαστε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στου Γάλλου, μια ομάδα 40 παιδιών της Α’ Λυκείου και πέντε εκπαιδευτικοί. Για πολλά από τα παιδιά ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν εδώ γι’ αυτό και η ανυπομονησία ήταν μεγάλη. Πρώτος σταθμός μας η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Ένας χώρος επιβλητικός λόγω του μεγέθους του, της διαρρύθμισης αλλά και της ησυχίας του. Η Υπεύθυνη Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης Χρηστών της Βιβλιοθήκης, κα Πόπη Παπαδάκη, μας υποδέχτηκε στην αίθουσα προβολών και μας μίλησε για την ιστορία της βιβλιοθήκης, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της και την εκπαίδευση των χρηστών της. Αναφέρθηκε στο πλούσιο υλικό της - έντυπο και ηλεκτρονικό – αλλά και στο σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που φυλάσσεται στις κλειστές συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Περιδιαβαίνοντας τους χώρους της βιβλιοθήκης κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο, ταξιδεύοντας πρώτα πίσω στο παρελθόν, τότε που οι ταξιδευτές έφτιαχναν χειρόγραφα τους χάρτες της χώρας, τότε που το «ξεφύλλισμα» ενός χειροποίητου βιβλίου γινόταν με το γύρισμα δύο κυλίνδρων, ή τότε που η τυπογραφία έκανε τα πρώτα της βήματα. Περπατώντας στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης γίναμε κι εμείς οι σύγχρονοι φοιτητές που ψάχνουν για βιβλία ή επιστημονικά περιοδικά, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εκδόσεις ή μελετούν στο αναγνωστήριο. Τέλος, είδαμε το μέλλον να ανοίγεται μπροστά μας μέσα από νέες τεχνολογίες και τις  δυνατότητες που αυτή προσφέρει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο κος Χρήστος Τρανταλίδης, υπεύθυνος Πληροφορικής στη Βιβλιοθήκη,  μας «ξενάγησε» στο χώρο των  Τρισδιάστατων Εκτυπώσεων και τις εντυπωσιακές εφαρμογές τους.

Μετά τη Βιβλιοθήκη κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης για ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης στο κυλικείο του Πανεπιστημίου. Τα παιδιά ιδιαίτερα ενθουσιασμένα επισκέφτηκαν επίσης το μεγάλο Αμφιθέατρο και συζήτησαν με φοιτητές για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή.  

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης μας ένας άλλος χώρος της πανεπιστημιακής ζωής, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και να συζητήσουμε για τους διαφορετικούς τρόπους άθλησης με βάρη και για την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης με ηλεκτρικούς διαδρόμους και ποδήλατα. Ο υπεύθυνος του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου κος Βλάσσης Κώστας μας έδωσε μπάλες και σύντομα τα παιδιά ξεκίνησαν το παιχνίδι. Κάποια δοκίμασαν και τις ικανότητες τους στο πινγκ –πονγκ καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε αγώνα. Η ώρα πέρασε γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε.

Φεύγοντας, οι εντυπώσεις και οι συζητήσεις των  παιδιών ήταν ιδιαίτερα θετικές και ευχάριστες. Ένας νέος κόσμος είχε ξετυλιχθεί μπροστά μας που άνοιξε τους ορίζοντες και μας έβαλε σε σκέψεις…

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την κα Παπαδάκη και τον κ.   Τρανταλίδη που μας υποδέχτηκαν στους χώρους της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης αλλά και τον κ Νίκο Προβιά, διευθυντή του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, και τον κ Βλάσση που έκαναν εφικτή και ευχάριστη την επίσκεψή μας στο κλειστό γυμναστήριο.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ