ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΕΠΕΡ, Ένωση Γονέων, ΕΛΜΕΡ για τη συνέλευση γονέων και εκπαιδευτικών στο Εργατικό κέντρο Ρεθύμνου

0

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου – γονέων, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων συλλόγων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κ.ά. – πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/8 σύσκεψη - συνέλευση στην οποία κάλεσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Γονέων και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για το φλέγον ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από την πλευρά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας παρίστατο και τοποθετήθηκε το μέλος του Δ.Σ. Θανάσης Γκούμας.

Τόσο οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τη σύσκεψη, καθώς και όσοι ακόμα πήραν τον λόγο, κατήγγειλαν την αντιεκπαιδευτική αλλά και παράνομη πολιτική του υπουργείου Παιδείας, που αγνοεί γνωματεύσεις, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και αναπηρίες μαθητών, με μοναδικό κίνητρο να «εξοικονομήσει» εκπαιδευτικό προσωπικό. Καταγγέλθηκε επίσης η πίεση που ασκείται σε γονείς να «μεταφέρουν» τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο, όταν συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Ως προς αυτό, οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και των τριών σωματείων καθιστούν σαφές ότι πρόκειται για έκνομη ενέργεια και καλούν να μην υπογράψει κανένας γονέας μετακίνηση του παιδιού του.

Αποτέλεσμα της αυθαίρετης και παράνομης εγκυκλίου του Γ.Γ. ΥΠΑΙΘΑ κ. Κατσαρού ήταν να ανατραπεί ο προγραμματισμός των σχολείων – ο οποίος είχε εγκριθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – και να αναστατωθούν γονείς και μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα και μόνο για την Πρωτοβάθμια έχουμε 6 συγχωνεύσεις τμημάτων σε 5ο Δημοτικό, Σταυρωμένο, Αγκουσελιανά και Ανώγεια και 4 αναστολές διχοτόμησης Α΄ τάξης σε 2ο, 3ο, 8ο Δημοτικό και Σταυρωμένο. Παράλληλα, το υπουργείο έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών στον νομό (στο 12% των αναγκών), εκβιάζοντας ουσιαστικά καταστάσεις.

Αυτή η πολιτική, που καταργεί πάνω από 1000 τμήματα σε όλη την Ελλάδα και εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική υποχρηματοδότησης, αποδυνάμωσης των συλλόγων διδασκόντων και δημιουργίας μαθητών πολλών ταχυτήτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Η συνέλευση αποφάσισε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης (ως συνέχειας μιας σειράς ενεργειών που έχουν ήδη ξεκινήσει από τα σωματεία) με κυριότερες αιχμές:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Τετάρτη 4/9, ώρα 13.30?)
  • Συντονισμός μ την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις Γονέων, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Κρήτης για συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.
  • Κοινή συνέντευξη τύπου εκπαιδευτικών σωματείων και Ένωσης Γονέων.
  • Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 30/8, 15.00 η ώρα, ώστε να ζητηθεί η έκφραση αντίθεσης στην πολιτική των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων μαθητών.

Στη συνέλευση τέθηκε επίσης και το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε μετά τη διαπίστωση ακαταλληλότητας του 4ου Νηπιαγωγείου και τη σχεδιαζόμενη συστέγασή του με το 5ο Δημοτικό. Εκπρόσωποι των γονέων του 5ου Δημοτικού ενημέρωσαν για την κατάσταση του σχολείου τους που όπως είπαν καθιστά μια τέτοια συστέγαση όχι μόνο δύσκολη αλλά και επικίνδυνη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ