ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Φαράγγι Κοτσιφού: Μια πραγματικά δύσκολη εξίσωση…

0

 Σε δύσκολη εξίσωση για την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και για την τοπική κοινωνία στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, εξελίσσεται η υπόθεση της κατολίσθησης στο Φαράγγι του Κοτσιφού.

Αφενός καταστράφηκε ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους μνημείο και αφετέρου μια οδική υποδομή, η οποία είναι δύσκολο να αντικατασταθεί έγκαιρα. Ακόμα και οι καθαρισμοί που θα απαιτηθούν, πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της έκτασης της κατολίσθησης και των κινδύνων περαιτέρω επέκτασης τους.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητούν άμεση λήψη μέτρων καθώς έχουν αποκλειστεί από την κύρια οδό πρόσβασης και μάλιστα ενόψει τουριστικής περιόδου και ενώ είναι κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί.

Ο νότος του Ρεθύμνου έχει βρεθεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερης αναστάτωσης και η ένταση που επικρατεί στα χωριά εκφράστηκε αιχμηρά την περασμένη Τρίτη, οπότε κάτοικοι των Σελλίων και του Ροδάκινου κατέβηκαν στην πόλη και διαμαρτυρήθηκαν.

Οι κάτοικοι των δύο οικισμών του Δήμου Αγίου Βασιλείου συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το δικαστικό μέγαρο και στην συνέχεια στην είσοδο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου προκειμένου να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το φαράγγι του Κοτσιφού.

Η συγκέντρωση των κατοίκων έγινε με αφορμή την προσέλευση των πέντε πολιτών που υπέγραψαν την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατολίσθηση στο φαράγγι, για να καταθέσουν στον πταισματοδίκη Ρεθύμνου.

Οι συγκεντρωμένοι αφού δήλωσαν με την παρουσία τους έξω από τα δικαστήρια την στήριξη τους στην μηνυτήρια αναφορά, προχώρησαν και μπήκαν στο μέγαρο της Αντιπεριφέρειας, όπου ζήτησαν να δουν την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή. Ωστόσο, η κ. Λιονή απουσίαζε στο Ηράκλειο, όπου συμμετείχε σε συνάντηση για το μεταναστευτικό ζήτημα που έγινε παρουσία του αρμόδιου Υπουργού κ. Καιρίδη. 

Τους συγκεντρωμένους πολίτες ανέλαβε και ενημέρωσε η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕΡ κ. Ελένη Ρανουτσάκη, η οποία επανέλαβε πως είναι σε εξέλιξη η μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση, ώστε το φαράγγι να ανοίξει και η διέλευση να είναι ασφαλής για τους πολίτες.

Η ένταση δεν έλειψε πάντως κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο κτήριο της ΠΕΡ και οι κάτοικοι των δύο χωριών ζήτησαν γρήγορες και ασφαλείς λύσεις.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΡΕΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα όσα έγιναν στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας προκάλεσαν αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων στην Π.Ε.Ρ. και την επόμενη ημέρα η πολιτική ηγεσία αλλά και οι υπάλληλοι, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν τα εξής: « Οι Υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και το σεβασμό στον άνθρωπο. Χτες, κάτοικοι από την περιοχή της δημοτικής ενότητας Φοίνικα, προσήλθαν στο κτίριο  της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, κάποιοι εξ’ αυτών με τρόπο και διαθέσεις, τουλάχιστον, ανάρμοστες απέναντι στους εργαζόμενους.  Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και καταδικάζονται απερίφραστα από όλους μας, διότι ούτε λύνουν κάποιο πρόβλημα και κυρίως γιατί δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας.

Η κατολίσθηση στο Φαράγγι του Κοτσιφού αφορά τόσο την ασφάλεια των πολιτών όσο και την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου και η εύρεση μιας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λύσης αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος έγιναν  οι απαραίτητες ενέργειες από την Τεχνική Υπηρεσία και ενημερώθηκαν  οι αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής για τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή  είναι σε εξέλιξη η μελέτη, η οποία πρόκειται να παραδοθεί σύντομα, από το μελετητικό γραφείο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση, ώστε το φαράγγι να ανοίξει το συντομότερο δυνατό και η διέλευση να είναι ασφαλής για τους πολίτες.

Το  αργότερο, μάλιστα,  ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η μελέτη θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί, ενώ η Περιφέρεια  έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για τη  χρηματοδότηση του έργου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της αγωνιούν και αγωνίζονται για να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση, αλλά με ασφάλεια το Φαράγγι του Κοτσιφού και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και με όσα ορίζει η  ο Νομοθεσία  και η Επιστήμη».

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα γεγονότα της π. Τρίτης προκάλεσαν την αντίδραση και του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως δια περιφοράς και μετά από ομόφωνη απόφαση του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσιφού ο Δήμος Αγίου Βασιλείου  έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις προτάσεις του με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη οι οποίες κινούνται σε δύο άξονες: τον άμεσο – βραχυπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο.

Σε πρώτη φάση στόχος είναι το άνοιγμα και η παράδοση του δρόμου σε κυκλοφορία το συντομότερο αλλά και μεασφάλεια.Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προτάσεις μας. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς η κατολίσθηση έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα της και βέβαια στην τοπική οικονομία.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει η δικαιολογημένη αγανάκτηση που αισθάνονται οι κάτοικοινα φτάνει σε επιθέσεις και ακρότητες.

Καταδικάζουμε τα μεμονωμένα περιστατικά τα οποία έγιναν κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας των κατοίκων την περασμένη Τρίτη στην ΠΕ Ρεθύμνου. Δεν μπορούμε να επιδοκιμάζουμε όποιους προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές και συνιστούμε ηρεμία από όλες τις πλευρές.

Άλλωστε ο δημιουργικός διάλογος, ο σεβασμός και η σύνεση αποτελούν βασικό στοιχείο της κουλτούρας των Αγιοβασιλιωτών  και θα πρέπει όλοι ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ως άνθρωποι και υπεύθυνοι πολίτες, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων, που σημαδεύουν την τοπική μας κοινωνία .»

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Π.Ε.Ρ. και η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δυτικής Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ