ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση εργασίας Μουρτζανού - Κεφαλογιάννη - Λιονή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο

0

 Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κας Μαίρης Λιονή, πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός.

Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, είχε ως αντικείμενο τη διεκδίκηση του Δήμου Αμαρίου για άμεση ενεργοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη των πυρόπληκτών περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 7ης Αυγούστου 2024.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου, προσήλθε στη συνάντηση αναπτύσσοντας την αναγκαιότητα η πολιτεία να δρομολογήσει άμεσα μια σειρά ενισχύσεων στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου, όπως υπογράμμισε, να προχωρήσει άμεσα και οργανωμένα η συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ιδιαίτερα, αναφορικά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο κ. Μουρτζανός τόνισε πως πέρα από τον σε ισχύ κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ με τους ανταποκριτές του και αφορά, μεταξύ άλλων, το ζωικό κεφάλαιο, τα φυτικά μέσα παραγωγής και τον εξοπλισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, μέρος των οποίων θα πρέπει, όπως υποστήριξε, να καταβληθούν με τη μορφή προκαταβολής.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αμαρίου αναφέρθηκε εκτεταμένα στα ήδη υποβληθέντα αιτήματα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 1.380.000 ευρώ και αναμένεται να εξεταστούν και από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ), στην οποία προεδρεύει ο κ. Τριαντόπολος.

Τις διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου υποστήριξε με την σειρά του και ο Ρεθεμνιώτης Υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως στόχος όλων των θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου παραμένει η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του πλαισίου κρατικής αρωγής και των δυνατοτήτων του, έτσι ώστε να αμβλυνθούν, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό η Πολιτεία να δομήσει άμεσα ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθώντας τις αναγκαίες έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Τέλος, ο κ. Μουρτζανός ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό την έγκριση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμαρίου. Όπως επισημάνθηκε, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει κρίσιμες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ετοιμότητα και την ικανότητα του Δήμου Αμαρίου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την προστασία των δημοτών σε δύσκολες στιγμές. Συγκεκριμένα, το αίτημα χρηματοδότησης ανέρχεται συνολικά σε 245.000 ευρώ και αφορά την προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογικών μέσων, όπως ένα νέο πυροφυλάκιο, δεξαμενές ανεφοδιασμού, οχήματα πολιτικής προστασίας, συστήματα πυρόσβεσης, εξοπλισμό εναέριας επιτήρησης, μετεωρολογικούς σταθμούς και την δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία μητρώου εθελοντών, καθώς και σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη των κατασκευαστικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

Υπουργική Απόφαση για νέο σχήμα κάλυψης ζημιών για τις πυρκαγιές προανήγγειλε ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος

Από τη πλευρά του ο κ. Τριαντόπουλος, αποδέχτηκε την ορθότητα των επιχειρημάτων και του σχεδιασμού, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους πως στο πλαίσιο της βέλτιστης δυνατής αντιμετώπισης των συνεπειών για τις πυρκαγιές του 2024, εκμεταλλευόμενοι το θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα νέο σχήμα κάλυψης ζημιών για τις πυρκαγιές με υπουργική απόφαση του ΥΠΑΑΤ, που θα προβλέπει διυπουργική συνεργασία, έτσι ώστε μέχρι το τέλους του έτους να δοθεί η προκαταβολή στους πληγέντες ταχύτερα και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, η διαδικασία αυτή θα προβλέπει τη διασταύρωση δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus, ΟΣΔΕ και αναγγελιών για την προκαταβολή και θα ακολουθήσει διασταύρωση και έλεγχος από τον ΕΛΓΑ για τελική εξόφληση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα την πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμαρίου, καθώς και όσες προτάσεις υποβληθούν προς εξέταση στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα από μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ενώπιον του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, τις διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου για την άμεση ενεργοποίηση του πλαισίου κρατικής αρωγής στις πυρόπληκτες περιοχές μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς ο Υφυπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα των προτάσεων μας, ενημερώνοντας μας αναλυτικά για τις προσθέσεις της Κυβέρνησης να δομήσει ένα νέο σχήμα κάλυψης ζημιών για τις πυρκαγιές, το οποίο θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα, προβλέποντας μεγαλύτερο ποσοστό προκαταβολών. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη στήριξή τους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και οργανωμένα η συνολική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ