ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Ν.Ε. του ΤΕΕ Ρεθύμνου στηρίζει την πρόταση της Περιφέρειας για οδική σήραγγα στα φαράγγια Κοτσιφού και Κουρταλιώτη

0

Το Τεχνικό Επιμελητήριο με έγγραφό του προς τους θεσμικούς φορείς, στηρίζει την προσπάθεια της Περιφέρειας για το έργο κατασκευής οδικής σήραγγας στα φαράγγια Κοτσιφού και Κουρταλιώτη προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσβασιμότητας στο νότο του Ρεθύμνου και καλεί και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς να κάνουν το ίδιο.

 

Ακολουθεί το πρακτικό του ΤΕΕ ΝΕ Ρεθύμνου σε σχέση με το θέμα προσβασιμότητας της δημοτικής ενότητας Φοίνικα:

«Τα τελευταία ακραία φαινόμενα βραχοπτώσεων στα 2 εμβληματικά φαράγγια του νότιου Ρέθυμνου προκάλεσαν, αναπόφευκτα, αλυσιδωτές αντιδράσεις σε φορείς και πολίτες του Νομού μας.

Όσον αφορά το τεχνικό θέμα της ασφαλής προσβασιμότητας στο νότο του Ρεθύμνου παραθέτουμε τα παρακάτω δεδομένα:

 - υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα ή μόνο τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αναδειχθεί από τοπικούς φορείς και το ΤΕΕ στο παρελθόν, ενώ η πρόταση οδικής σήραγγας έχει προταθεί από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας και στο παρελθόν χωρίς να τύχει θεσμικής προώθησης για οικονομικούς κυρίως λόγους.

- Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, με χρήματα και μέριμνα της, είχε προκηρύξει προ 5ετίας ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών και κατόπιν εργολαβιών για την αντιμετώπιση του γεωτεχνικού προβλήματος των φαραγγιών και των επαρχιακών δρόμων που τα διασχίζουν.

- Τα πορίσματα και οι προτάσεις των μελετών, όπως εκπονήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά (περιορισμένα ως εντός ζώνης NATURA) και κατασκευάστηκαν, ήταν σαφές ότι είχαν συγκεκριμένες προδιαγραφές και επίπεδο προστασίας.

Αυτό το δεδομένο της περιορισμένης προστασίας των πρόσφατα ολοκληρωμένων έργων δεν επικοινωνήθηκε και τονίστηκε τεχνικά, πολιτικά και θεσμικά από την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της, ενώ παράλληλα υπήρξε μια θεσμική ατολμία ώστε να διεκδικήσει πιο δυναμικά εδώ και χρόνια την κατασκευή μια οδικής σήραγγας.

Όσον αφορά το πρόσφατο σοβαρότατο ατύχημα στο φαράγγι του Κοτσιφού θεωρούμε ότι η Περιφέρεια και η τεχνική της υπηρεσία ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά αναθέτοντας σε διακεκριμένο και εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο τις ενέργειες άμεσης αποκατάστασης εν όψει καλοκαιριού, τις προτάσεις των οποίων αναμένουμε πολύ άμεσα, με αγωνία όλοι μας. Επίσης, η Περιφέρεια είναι σημαντικό ότι έχει δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει τάχιστα και την κατασκευή των προτάσεων βραχυπρόθεσμων έργων που θα προκύψουν. Μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να αφήσουμε αλλά και να προστατεύουμε τις υπηρεσίες ώστε να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Σημαντικό επίσης είναι ότι ήδη η Περιφέρεια, αν και καθυστερημένα, έχει ήδη αναθέσει αναγνωριστική μελέτη οδικής σήραγγας με σκοπό την οριστική επίλυση του θέματος για την ασφαλή σύνδεση των παραλιακών περιοχών του νομού μας. Φυσικά ένα τέτοιο έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει χρόνια να ολοκληρωθεί αλλά είναι χρέος όλων μας να το διεκδικήσουμε σαν Ρέθυμνο. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι κάποια πρόσφατα κατασκευασμένα τμήματα του ΝΟΑΚ στο Ηράκλειο διαθέτουν μεγάλες οδικές σήραγγες, παρόλο που δεν συνέτρεχαν εξίσου σημαντικοί γεωτεχνικοί, περιβαλλοντικοί και λόγοι ασφάλειας, όπως τα φαράγγια Κοτσιφού και Κουρταλιώτη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο θα στηρίξει την θεσμική και τεχνική προσπάθεια της Περιφέρειας για το σημαντικό αν και ακριβό αυτό έργο και καλούμε και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς να κάνουν το ίδιο.

Καταλήγοντας, θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η αγωνία των πολιτών και των επαγγελματιών της δημοτικής ενότητας Φοίνικα είναι τεράστια και οι κινητοποιήσεις τους θεμιτές και επιθυμητές. Αρκεί φυσικά να κρατιούνται σε πολιτισμένα επίπεδα καθώς και να κατευθύνονται στους σωστούς αποδέκτες. Δυστυχώς, την περασμένη Τρίτη μια αυθόρμητη και δικαιολογημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας παρεκτράπηκε επικίνδυνα με ακραίες, προσβλητικές και υβριστικές συμπεριφορές απέναντι σε τεχνικούς υπαλλήλους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους για να λύσουν το επείγον τεχνικό θέμα που έχει προκύψει. Οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να καταδικάζονται, να τιμωρούνται και κυρίως να απομονώνονται από τους υπόλοιπους πολίτες σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου λόγου στον τόπο μας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ