ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου η προστασία της χελώνας caretta – caretta

0

Μεταξύ των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας caretta – caretta είναι οι παραλίες του Ρεθύμνου, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγουν κυρίως τις βόρειες παραλίες του νομού για την ωοτοκία τους. Για το λόγο αυτό εδώ και χρόνια συνεχίζεται η προσπάθεια να προστατευθεί η χελώνα από την ανθρώπινη και επιχειρηματική δραστηριότητα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις φωλιές της.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας προστασίας της caretta – caretta πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, την περασμένη Παρασκευή, συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο με την παρουσία των στελεχών του Συλλόγου για την Προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων».

«Η caretta – caretta αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις περιοχές που έχουν παραλίες ωοτοκίας», σημείωσε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μάνος  Νικολουδάκης και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα περιβάλλοντος, για την προστασία του και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η σύσκεψη για την τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η θαλάσσια χελώνα και ο τουρισμός δεν είναι αντίπαλοι. Είναι σύμμαχοι». Στη συνέχεια ο κ. Νικολουδάκης υπογράμμισε: «Η φετινή σύσκεψη γίνεται ένα μήνα νωρίτερα σχεδόν από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων της 1ης Μάιου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων  και να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για τους αυστηρούς ελέγχους που θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι.»

Όπως είπε ο υπεύθυνος προγραμμάτων του συλλόγου Αρχέλων στην Κρήτη κ. Γιώργος Βράμπας, «η χελώνα μπορεί να συνυπάρξει με την επιχειρηματικότητα και αυτό είναι και το σύνθημά μας».  Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στο Ρέθυμνο παραμένουν στάσιμες ή πτωτικές οι τάσεις, όμως επειδή βλέπω ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματιών, μπορούμε να ενισχύσουμε την ωοτοκία και σε βάθος χρόνου οι θαλάσσιες χελώνες να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο», ενώ στη συνέχεια επανέλαβε πως και τα έπιπλα θαλάσσης πρέπει να μαζεύονται πάνω στα τραπεζάκια κάθετα και τα φώτα να σβήνουν τη νύχτα.

Εκπροσωπώντας το Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο κ. Νίκος Κουμνάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει πλέον μια τάση βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλο τον κόσμο όπου οι πελάτες μας ακολουθούν αυτές τις πρακτικές, τις σέβονται και μάλιστα τις αποζητούν πολλές φορές. Προτιμούν τους προορισμούς που σέβονται το περιβάλλον. Η συνύπαρξη της caretta caretta με τις επιχειρήσεις τις τουριστικές, τα καταλύματα μας που γειτνιάζουν με την  παραλία μπορεί να είναι και είναι πολύ εύκολη αρκεί να σεβόμαστε αυτά που μας επιβάλλει πλέον η φύση και όχι μόνο η νομοθεσία».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας στο Ρέθυμνο είχαν προσκληθεί και παρέστησαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (διαδικτυακά), ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η Διοικήτρια της Τουριστικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, οι εκπρόσωποι του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, ξενοδόχοι και πλήθος επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ρεθύμνου.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε στη σύσκεψη με ένα σύντομο χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή.

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ