ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προβληματισμός για την έξαρση της παραβατικότητας

0

 ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ

Η έξαρση της παραβατικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα προβληματίζει έντονα την κοινή γνώμη. Τα πολλά και διαφορετικά κρούσματα εγκληματικής συμπεριφοράς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρχονται να αποτελέσουν για ακόμα μια φορά κομμάτι ενός συνεχώς διογκούμενου προβλήματος που χρονίζει.

Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού με χρήση drone σε επιχείρηση ζωοτροφών το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Μυλοποτάμου ήταν η απόδειξη πως όχι μόνο δεν έχει μειωθεί η παραβατικότητα αλλά μάλλον «εξελίσσεται» και έχει στην διάθεση της σύγχρονες μεθόδους για να «κάνει την δουλειά της» και να «πρωτοτυπεί»! Και βεβαίως μια ίδια επίθεση σε εγκαταστάσεις της ίδιας επιχείρησης την επόμενη ημέρα στο Ηράκλειο δείχνει και την έκταση του προβλήματος. Δεν πτοούνται, δεν φοβούνται, δεν έχουν ενδοιασμούς.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του ’23, οι πολίτες του Μυλοποτάμου διαδήλωσαν με σύνθημα «Ανοχή Τέλος. Απαιτούμε Ασφάλεια»! Ματαίως…

Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε καταγράψει την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Μυλοποτάμου, συνεχείς συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, βίαιες επιθέσεις εναντίον προσώπων όπως αυτή που επίσης καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Μυλοπόταμο και δεν ξεχνάει κανένας από την κοινωνία την υπόθεση της 15χρονης στην ίδια περιοχή που βιάζονταν κατά συρροή.

Ειδικά για την υπόθεση της 15χρονης που προκάλεσε πανελλήνιο σοκ, τα ερωτηματικά δεν έσβησαν ποτέ. Όχι ότι περιμένει κάποιος να απαντηθούν και επίσημα. Όμως ως γεγονός αποδεδειγμένο έρχεται από μόνο του να καταδείξει την νοσηρότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η τοπική κοινωνία.

Και βεβαίως ζητήματα όπως η ζωοκλοπή, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών όπως και η παραγωγή κάνναβης δεν έσβησαν ποτέ από την καθημερινή ατζέντα των  διωκτικών αρχών.   

Το Αστυνομικό Τμήμα του Μυλοποτάμου στεγάζεται σε απολύτως ακατάλληλες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις.

Ειδικά τα φαινόμενα της ζωοκλοπής φαίνεται να παρουσιάζουν για ακόμη μια φορά έξαρση. Και αυτό δεν το δείχνει μόνο το γεγονός του πρόσφατου περιστατικού σε χωριό του ανατολικού Ρεθύμνου όπου οι ζωοκλέφτες «έπεσαν» πάνω σε μπλόκο των Τ.Α.Ε. Από το Αμάρι οι πληροφορίες θέλουν ανεξέλεγκτη την δράση ομάδων ζωοκλεφτών που κάνουν χρήση μέχρι και μηχανισμών ακινητοποίησης των ζώων για να κάνουν πιο εύκολη την μεταφορά τους! Σε αυτό να θυμηθούμε και όλα τα φαινόμενα καταπατήσεων αγροτικών εκτάσεων, καταστροφών καλλιεργειών από ανεξέλεγκτα κοπάδια και όλα τα γνωστά και άλυτα ζητήματα που σχετίζονται με τις παραβατικές συμπεριφορές κτηνοτρόφων κατά αγροτών.

Αλήθεια, όταν συμβαίνουν όλα αυτά σε ένα τόπο, πόσο ήσυχη μπορεί να κοιμάται η κοινωνία; Πόσο ήρεμη μπορούμε να θεωρούμε την καθημερινότητα μας και με ποια στοιχεία μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;

Ειδικά, όταν έχει γίνει επανειλημμένως λόγος για την υποστελέχωση των τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών και για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης τους με προσωπικό. Και όχι μόνο δεν βλέπουμε μια κάποια σοβαρή ενίσχυση των τοπικών σωμάτων αλλά διαβάζουμε πως τους αποσπούν και σε άλλους νομούς, αφήνοντας τους μάλιστα απλήρωτους!

Όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αλήθεια γιατί να στραφεί κάποιος στην αστυνομία και να ζητήσει τα ρέστα; Εδώ δεν τους έχουμε καν γραφεία της προκοπής! Το αστυνομικό μέγαρο στεγάζεται σε μια τρώγλη, που πολύ πιθανό θα πέσει και θα τους πλακώσει! Και αντί η κοινωνία να στηρίξει έστω την πρωτοβουλία του δήμου για ένα νέο αστυνομικό μέγαρο, έσπευσε να μπλοκάρει την όλη υπόθεση για λόγους που πραγματικά δεν κατανόησε ποτέ κανένας λογικός πολίτης!

Και δεν είναι προβληματικό το θέμα της στέγασης και λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών μόνο στην πόλη του Ρεθύμνου. Στο Πέραμα, είναι ακόμα χειρότερα. Όχι γραφεία δεν λογίζονται αυτά που λειτουργούν εκεί, αλλά μάλλον αποθήκες και μάλιστα σε ένα κτίριο πιο ετοιμόρροπο από αυτό της πόλης.

Οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στο Ρέθυμνο είναι ένα άλυτο, χρονίζων ζήτημα.

Ακούσατε ποτέ να ασχολείται κάποιος με τις αστυνομικές εγκαταστάσεις του Μυλοποτάμου; Δηλαδή, της περιοχής που θεωρητικά έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παραβατικότητας; Ποτέ δημόσια δεν έχει ειπωθεί πως στην έδρα του δήμου αυτού, το κράτος  στεγάζει τις αστυνομικές υπηρεσίες του σε ένα χώρο με ένα μόνο δρόμο διαφυγής! Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς ή οποιοσδήποτε άλλης έκτακτης κατάστασης, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Πέραμα, αν προλάβουν να βγουν από τις τρώγλες που τους έχει το ελληνικό κράτος για γραφεία, θα πρέπει να τρέξουν με τα πόδια για να σωθούν από τις σκάλες που οδηγούν στην κεντρική πλατεία του Περάματος! Άλλο τρόπο δεν έχουν! Ή μάλλον έχουν! Τα παράθυρα που ανοίγουν προς την ίδια πλατεία και να πηδήξουν από πέντε μέτρα ύψος! 

Αυτές είναι οι υποδομές που παρέχονται στο Ρέθυμνο για το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Τα δύο κεντρικά και μεγάλα αστυνομικά γραφεία, είναι απολύτως ακατάλληλα και μάλλον επικίνδυνα για τους στεγαζόμενους.

Κοντολογίς, αυτά που συμβαίνουν στο Ρέθυμνο ενίοτε είναι κωμικοτραγικά! Από την μια απαιτούμε αποτελεσματική αστυνομία και από την άλλη δεν κάνουμε τίποτα για να ενισχύσουμε με όποιο τρόπο το έργο της προστασίας του ίδιου μας του εαυτού.

Και δεν θα υποστηρίξουμε πως η αστυνομία είναι άμοιρη ευθυνών για ό,τι συμβαίνει. Το μερίδιο των ευθυνών της προφανώς την βαραίνει. Αλλά έτσι όπως έχει εξελιχθεί το ζήτημα, γίνεται σαφές, πως απαιτείται μια εξαρχής οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

Χρειάζονται πολυάριθμα τμήματα αστυνομικών σωστά εξοπλισμένα και σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις για να διευκολυνθούν στην δουλειά τους. Και βεβαίως όλοι οι λοιποί φορείς, εκτός της στήριξης που οφείλουν να παρέχουν στα σώματα ασφαλείας και προστασίας του πολίτη, θα πρέπει να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες πρόληψης. Διότι σε αυτό τον τομέα τα δεδομένα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά. Το φάκελο της παιδικής βίας τον έχουμε ανοίξει πολλές φορές και φέτος ειδικά έχει γίνει πολύς λόγος για την μαθητική και νεανική βία. Αυτά τα παιδιά, για τα οποία τόσα έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες και τόσα έχουν ειπωθεί, είναι οι αυριανοί πολίτες του Ρεθύμνου. Τί ακριβώς πολίτες θα είναι αυτοί;

Να θυμίσω μόνο ένα περιστατικό. Αυτό που είδαμε σε σχολείο του Δήμου Αγίου Βασιλείου που ένα παιδί έδερνε ανελέητα ένα άλλο και οι παρευρισκόμενοι συμμαθητές τους άλλοι τραβούσαν βίντεο και άλλοι φώναζαν… σκότωσε τον!

Αν θέλουμε μια τέτοια κοινωνία, τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Το έδαφος είναι γόνιμα καλλιεργημένο. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ