Πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «ήταν και είναι διαχρονικά ο πολιτικός χώρος που εκφράζει τον κάθε πολίτη που επιδιώκει ένα αποτελεσματικό κράτος» και είπε ναι στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς θεωρεί ότι «πρέπει να είναι διαρκής η ενθάρρυνση των νέων προς την ενεργό πολιτική δράση» αλλά και γιατί «οι γυναίκες είναι ανάγκη να ενδυναμώσουν τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Ο λόγος για την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μαρία Δαφέρμου που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις 9 Ιουνίου, βέβαιη, ότι «η Ευρώπη του μέλλοντος θα πρέπει να υπηρετεί το όραμα της ολοκλήρωσης. Της διαμόρφωσης δηλαδή, ενός συλλογικού «εμείς» μέσα από τα διαφορετικά «εγώ».
Η Μαρία Δαφέρμου γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στα Χανιά. Η καταγωγή της είναι από την Αξό Μυλοποτάμου.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας με άριστα το δεύτερο πτυχίο της από τη Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση την επίδραση του έμφυλου παράγοντα στη γλωσσική κατάκτηση.
Παράλληλα, απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της με αντικείμενο τη γλωσσολογία και συγκεκριμένα το γραμματικό γένος και το κοινωνικό φύλο στην εκπαίδευση.
Σήμερα είναι υποψήφια διδακτόρισσα και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αντικείμενο έρευνας τα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση.
Έχει ιδρύσει, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την προώθηση τηςέμφυλης ισότητας isotis.eu. Είναι Γραμματέας Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ από το 2022. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την ενασχόληση της με την πολιτική και την υποψηφιότητα της στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα η πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να μετέχω στο ψηφοδέλτιο των Ευρωπαϊκών εκλογών. Μέσα από την πορεία μου και το επιστημονικό μου ενδιαφέρον υποστηρίζω ότι θα πρέπει να είναι διαρκής η ενθάρρυνση των νέων προς την ενεργό πολιτική δράση, καθώς και ότι οι γυναίκες είναι ανάγκη να ενδυναμώσουν τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ήταν λοιπόν συνεπής με τις ιδέες μου η συμμετοχή μου στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ να χτίσουμε ένα κοινό συλλογικό όραμα για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Οι Ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι ήσσονος σημασίας, η Ευρώπη βρίσκεται στο κέντρο λήψης της απόφασης με απολήξεις σε όλα τα κράτη μέλη. Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές ενδυναμώνει τη φωνή μας, μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις και όχι απλά να τις ακολουθήσουμε.
Γιατί με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι διαχρονικά ο πολιτικός χώρος που εκφράζει τον κάθε πολίτη που επιδιώκει ένα αποτελεσματικό κράτος. Είναι επιτακτική σήμερα ανάγκη να διορθωθεί η λειτουργία του κράτους, να υπάρχει ποιοτικό σύστημα δημόσιας υγείας, να υπάρχει ουσιαστική εκπαίδευση, σταθερή οικονομική προοπτική για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σοβαρή πατριωτική εξωτερική πολιτική. Επομένως η συμμετοχή μου με ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που θα θέλατε να υποστηρίξετε για την Ελλάδα στις Βρυξέλες εφόσον εκλεγείτε;
Ως εκπαιδευτικός με εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα τα ζητήματα Ισότητας , θεωρώ πολύ κρίσιμο να διαμορφώσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο από την προσχολική μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών για ανθρώπους από άνισες αφετηρίες. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να δημιουργήσουμε κοινωνική ανοδικότητα για τον μέσο άνθρωπο, για τη νέα γενιά, για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε αυτό το επίπεδο θεωρώ ότι η γνώση και η εμπειρία μου είναι άρτια, ώστε να αναδιαμορφώσουμε ουσιαστικές ευρωπαϊκές πολιτικές καθοριστικές για μια υψηλής ποιοτικής στάθμης παρεχόμενη εκπαίδευση. Παράλληλα η ζωή στο νησί μας, με τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, της γεωγραφικής απομόνωσης , της αγροτικής δραστηριότητας και της τουριστικής ανάπτυξης είναι εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να εισφέρω σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη δημιουργία καλύτερων όρων δράσης και αλληλεπίδρασης για τις περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.
Ποιες Ευρωπαϊκές Πολιτικές σας προβληματίζουν και γιατί;
Τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυριαρχήσει συντηρητικές πολιτικές , που δημιουργούν συνθήκες διάκρισης και ανισότητας μεταξύ των μελών. Η οικονομική επάρκεια τίθεται ως κριτήριο ισχύος με αποτέλεσμα οι αδύναμες οικονομίες, όπως η ελληνική να τίθενται στο περιθώριο. Ακόμα και η διαχείριση της μεταναστευτικής κινητικότητας γίνεται με όρους ανισότητας, όπως και η αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών συνόρων δε γίνεται με ενωσιακή συνείδηση. Η Ελλάδα πλήττεται σοβαρά από αυτές τις πολιτικές ενώ η το Λαϊκό κόμμα στο οποίο εντάσσεται η Νέα Δημοκρατία αδιαφορεί. Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η ενδυνάμωση των ακραίων φωνών του πολιτικού μας συστήματος.
Ποια είναι η θέση σας για την Ευρώπη του μέλλοντος; Πώς θα θέλατε να δείτε να εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Ευρώπη του μέλλοντος θα πρέπει να υπηρετεί το όραμα της ολοκλήρωσης. Της διαμόρφωσης δηλαδή, ενός συλλογικού «εμείς» μέσα από τα διαφορετικά «εγώ». Θα πρέπει να είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας των κρατών μελών, με ισχυρά παρεχόμενα κοινωνικά αγαθά, υγείας , εκπαίδευσης, με ισχυρό μηχανισμό πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με σεβασμό στους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το όραμα σαφώς συναντά τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας , όπως στη χώρα μας εκφράζεται μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες προτείνουν σταθερά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των αδύναμων οικονομιών, κάτι που το Λαϊκό κόμμα, μητρικό κόμμα της ΝΔ αρνείται να εφαρμόσει. Επομένως είναι κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές να συνυπολογίσουμε και τους Ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που προκύπτουν από την απόφασή μας.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τις Εθνικές Εκλογές. Πως βλέπετε την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Δυστυχώς το 41% που πήρε η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές δεν θεωρήθηκε ποσοστό ευθύνης και εφαλτήριο διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση των όρων ζωής των πολιτών. Αντίθετα αποτέλεσε όχημα αλαζονικής και ασύδοτης πολιτικής από μέρους του κ. Μητσοτάκη. Οποιαδήποτε πρόταση και αντιπολιτευτική θέση του ΠΑΣΟΚ, έχει ως απάντηση το 41%. Ωστόσο η ακρίβεια κορυφώνεται, το κράτος δικαίου καταποντίζεται, τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας υποβαθμίζονται και οι πολίτες διαρκώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα. Αποτελεί ευθύνη όλων μας μέσα από υπεύθυνες πολιτικές να δώσουμε ξανά όραμα στους πολίτες και να διαμορφώσουμε υλοποιήσιμες υψηλές προσδοκίες για το μέλλον.
Θεωρείτε εφικτό το στόχο του κόμματος σας για την δεύτερη θέση στις 9 Ιουνίου;
Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα κυβερνησιμότητας και όχι διαμαρτυρίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει τον φάρο για κάθε προοδευτικό πολίτη, να ασκήσει υπεύθυνη και συνεκτική πολιτική, να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωπαϊκές εκλογές και να χτίσει τη δυναμική κυβερνησιμότητας για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα και έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι θα το επιτύχουμε.
Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους πολίτες ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών;
Είναι σημαντικό όλοι και όλες να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές. Στις εκλογές θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι πολίτες και όχι η αποχή. Είναι αναγκαίο να επιλέξουμε καθαρά πρόσωπα, με επάρκεια, να καθιερώσουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής και να ενδυναμώσουμε τη φωνή μας στο κέντρο λήψης της απόφασης. Είναι η στιγμή που οι πολίτες εκφράζουμε τη βούλησή μας και πρέπει να οδεύσουμε στον άξονα της λογικής και της ευθυκρισίας, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Πιστεύω λοιπόν θέτοντας αυτά τα αξιολογικά κριτήρια ότι η υποψηφιότητά μου, αλλά και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να σταθεί με επάρκεια απέναντι στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.