ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα δείξει ότι αλλάζουν τα πράγματα»

0

 Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνέντευξή του λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, απαντά σε ερωτήματα που αφορούν τόσο στο Πόθεν Έσχες των πολιτικών αρχηγών, όσο και στο μήνυμα των ευρωεκλογών. Στην συνέχεια ο κ. Αποστολάκης, αφού αναφέρθηκε στην ηγεσία Κασσελάκη, τόνισε τις μεγάλες καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στο φαράγγι του Κοτσιφού. Τέλος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Κρήτη υπογράμμισε: «Είμαστε αισιόδοξοι, ο κρητικός λαός είναι δημοκράτης. Η δικιά μου η θέση είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία, πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα δείξει ότι αλλάζουν τα πράγματα».

Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής

Τις τελευταίες μέρες η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα περιουσιακά στοιχεία του κ. Κασσελάκη και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στα δάνεια που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία. Πως διαμορφώνεται το κλίμα λίγο πριν από τις κάλπες; 
«Τον προηγούμενο καιρό είχε αρχίσει να τίθεται ένα τέτοιο θέμα για το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι πολύ γρήγορα θα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Το έκανε στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης αρχικά και στη συνέχεια στο Ηράκλειο και μάλιστα με έναν διαφανή τρόπο. Από την άλλη μεριά ζήτησε να υπάρξει το αντίστοιχο από τον Πρωθυπουργό για το δικό του πόθεν έσχες και παράλληλα ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει, πώς το κόμμα με τόσα χρέη μπορεί και ξοδεύει απίστευτα ποσά για την προεκλογική καμπάνια. Βέβαια, οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας πάνω σε αυτές τις ενέργειες αμφισβητούν την ουσία, αλλά εγώ νομίζω ότι υπάρχει αρκετή διαφάνεια σε αυτά που έχουν ειπωθεί και επισήμως θα κατατεθούν την ώρα που θα είναι έτοιμα και όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί και από τις δύο μεριές.»

Εσείς πώς σχολιάζετε αυτό το είδος αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων;

«Νομίζω ότι σε κάθε προεκλογική αντιπαράθεση, οτιδήποτε φαίνεται ότι ενδιαφέρει τον κόσμο, εμφανίζεται ως εργαλείο σε αυτή την διελκυστίνδα. Εδώ πράγματι επειδή υπήρχαν αιχμές και έπρεπε να ξεκαθαριστούν. Έγιναν αυτές οι ενέργειες, απάντησε ο πρόεδρος και πιστεύω ότι πάρα πολύ γρήγορα όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν. Την ίδια στιγμή έχουν αναδειχθεί αρκετά ζητήματα.»

Ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών;

«Το μήνυμα της κάλπης της Κυριακής, είναι: Δώστε τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί και να έχει θέση ως ισχυρό κόμμα. Να μπορεί να εξασκήσει μία σοβαρή αντιπολίτευση, να σταματήσει αυτό το πράγμα, η θέση και η αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης που επικαλείται το 41%, σε κάθε περίπτωση που τα πράγματα φτάνουν σε αδιέξοδο. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας είναι ότι η ευρωβουλή και η εκπροσώπηση της χώρας στην ευρωβουλή είναι εξαιρετικά σημαντική. Η τύχη της χώρας και η καθημερινότητα και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί καθορίζεται από αποφάσεις που προκύπτουν στην Ευρωβουλή. Η εκπροσώπηση μας πρέπει να είναι ισχυρή να εκλεγούν ικανοί, με κομματική και πολιτική δύναμη να μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις που συμφέρουν και που καθορίζουν την προοπτική της Ελλάδας. Οπότε το μήνυμα είναι να σηκωθούν όλοι να πάνε να ψηφίσουν. Πρέπει όλοι να συμμετέχουν και όλοι να βάλουν την υπογραφή τους, για το ποιο θέλουν να είναι το μέλλον της χώρας.»

Πόσο αισιόδοξος είστε για το τελικό αποτέλεσμα;

«Εγώ βλέπω -και δεν είναι δικιά μου διαπίστωση μόνο- ότι υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πλέον δεν γίνεται να πάει άλλο αυτή η υπόθεση. Ο κόσμος περνάει δύσκολα και οι προοπτικές που έχει μπροστά του δεν είναι αισιόδοξες. Αν πάρουμε τα πράγματα σε διάφορους τομείς οι οποίοι επηρεάζουν την καθημερινότητά και την επιβίωσή μας πολύ σοβαρά, όπως είναι η ακρίβεια, η υγεία, η κοινωνική ισορροπία, τα θέματα δικαιωμάτων, αρχών, διαφάνειας και λοιπά. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία απασχολούν τον κόσμο. Έχουμε κάνει πάρα πολλές περιοδείες -κι εγώ με τον πρόεδρο- κι έχω δει την ανταπόκριση του κόσμου. Μιλάει πια στην ψυχή της κοινωνίας, μιλάει για τα προβλήματα που υπάρχουν, μιλάει για τα θέματα και τις λύσεις που προτείνει και δε μιλάει με ξύλινη γλώσσα. Έχει μια ειλικρίνεια στην προσπάθειά του να δώσει λύσεις, να δούμε τι μπορεί να προκύψει.»

Εσείς πώς κρίνετε την ηγεσία Κασσελάκη από το φθινόπωρο που ανέλαβε πρόεδρος μέχρι σήμερα;

«Όταν προέκυψε το θέμα της εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η προεκλογική διαδικασία. Οι εκτιμήσεις στην αρχή, πριν εμφανιστεί ο Κασσελάκης, ήταν ότι θα πάνε να ψηφίσουν 30.000, 35.000 μέλη. Όταν εμφανίστηκε ο Κασσελάκης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και τελικά φτάσαμε στα 150.000 μέλη. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος από το ΣΥΡΙΖΑ είχε προσδοκίες, δεν ήθελε το κόμμα αυτό να χαθεί. Πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα είδαμε ότι συνεχίστηκε το πρόβλημα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, με την τελική διαφοροποίηση των 11, οι οποίοι πήραν και τις έδρες μαζί τους, με πολύ άσχημο τρόπο. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, όλοι ανέμεναν ότι αυτό ήταν η καταστροφή και ότι δε θα πήγαινε πουθενά. Σε αντίθεση όμως με όλες αυτές τις προσδοκίες και τους ανθρώπους που όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά πολέμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι εδώ είμαστε, ότι υπάρχει ένας άνθρωπος νέος, με φρέσκες ιδέες, με μοντέρνες απόψεις, με πολλή όρεξη για δουλειά, που παράτησε τα πάντα και ήρθε στην Ελλάδα προσπαθώντας να βοηθήσει την πατρίδα του. Η επαφή του με τον κόσμο, η άμεση επικοινωνία, τελικώς είχε αποτέλεσμα. Είδατε την εξαιρετική κίνηση που έγινε με την επιλογή των ψηφοδελτίων. Είναι η μοναδική φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον πολιτικό χώρο. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα να έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή, με νέους και ικανούς ανθρώπους που η επιλογή τους έγινε από τα μέλη του κόμματος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Οι θέσεις που παίρνει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις που κάνει για την επίλυση των προβλημάτων είναι ξεκάθαρες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Από τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν οι θέσεις ότι η κοστολόγηση είναι υπερβολική. Όλα αυτά είναι θέμα προπαγάνδας και προσπάθειας να μην ακουστεί ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ λοιπόν ότι σιγά-σιγά η κοινωνία έχει καταλάβει, έχει συνειδητοποιήσει, ακούει πλέον τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και από κει και μετά αυτό θα φανεί και στην κάλπη. Και τώρα στις ευρωεκλογές, που ελπίζουμε ότι θα υπάρχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές.»

Τα ζητήματα τα οποία θέτει ο κόσμος και έχουν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ποια είναι;

«Τα θέματα της υγείας, τα θέματα της ακρίβειας, τα θέματα της δικαιοσύνης, τα θέματα της προοπτικής, των αρχών και των αξιών της χώρας. Όλα αυτά μπαίνουν στις κουβέντες σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται με τον κόσμο. Όλοι ανησυχούν, όλοι θέλουν να δουν τη χώρα να πηγαίνει μπροστά και όλοι θέλουν να έχουν μία προοπτική κι ένα μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η αγωνία τους να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ και να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας που έχουν φύγει έξω ώστε να σταθεί αυτή η χώρα που έχει όλες τις προοπτικές να πάει μπροστά, είναι αυτή που επηρεάζει όλες τις κουβέντες και όλες τις επαφές που υπάρχουν. Εγώ ως βουλευτής Επικρατείας προέρχομαι από το Ρέθυμνο και καθώς το Ρέθυμνο είναι ο τόπος μου, αναδεικνύω κοινοβουλευτικά τα μεγάλα ζητήματα του Ρεθύμνου, όπως τα θέματα της υγείας αφού είναι δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Το ξέρουμε όλοι, έχουμε κάνει διάφορες παρεμβάσεις, έχουμε ζητήσει απαντήσεις, όμως το αποτέλεσμα κάθε φορά είναι και χειρότερο. Στο φαράγγι του Κοτσιφού, πόσο καιρό έχει γίνει η κατολίσθηση και οι πέτρες έχουν κλείσει το δρόμο; Δεν βλέπουμε καμία κίνηση ουσιαστική. Έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο πρόβλημα στην περιοχή, με επιχειρήσεις και ιδιώτες να έχουν σοβαρά θέματα, σοβαρές οικονομικές ζημιές, σε σημείο που πρέπει τώρα κατά κάποιο τρόπο να αποζημιωθούν. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν, στον τουριστικό τομέα και έχουν καταστραφεί. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων το κόστος της υποστήριξης του ζωικού τους κεφαλαίου έχει ανέβει στον Θεό. Ωστόσο η αγωνία είναι ότι δεν έχουμε καμία απάντηση, για το πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Ένα άλλο ζήτημα, είναι το θέμα του ΒΟΑΚ. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, να μην απενταχθεί το έργο, γιατί μόνο δηλώσεις βλέπουμε. Πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρέπει να δοθούν λύσεις -για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δρόμος και για τις χαράξεις δημιουργούν θέματα-, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Ανησυχώ, γιατί περίμενα να βλέπουμε εργοτάξια στο δρόμο, δε βλέπουμε τίποτα, μόνο δηλώσεις βλέπουμε.»

Πάντως καταθέσατε και σχετική ερώτηση για το φαράγγι του Κοτσιφού.

«Καταρχάς, το τι έγινε, είναι θέμα μελέτης κι αν η μελέτη ήταν σωστή, είναι θέμα παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το σοβαρότερο από όλα είναι να υποβληθεί ένα πλάνο για το τι θα γίνει, πότε θα ανοίξει ο δρόμος και πώς θα γίνει η αποκατάσταση. Τι περιμένουμε; Δεν καταλαβαίνω, τι πιο άμεσο υπάρχει από το να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και η επικοινωνία του κόσμου. Η αγωνία των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την περιοχή, οι οποίοι καταστρέφονται οικονομικά, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Να δοθεί μία απάντηση για το χρονοδιάγραμμα. Η προσπάθειά μου δεν είναι να αναδείξω αντιπολιτευτικά το ζήτημα, η προσπάθειά είναι να λύσουμε το πρόβλημα, να δούμε τι θα γίνει.»

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην Κρήτη.

«Η Κρήτη, μας έχει συνηθίσει να είναι προοδευτική και να αγκαλιάζει συνεχώς τις προοδευτικές λύσεις και τα προοδευτικά κόμματα. Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι η Κρήτη ήταν γαλάζια. Δεν είναι κάτι που περιμένουμε από την Κρήτη. Η Κρήτη είναι ένας δημοκρατικός χώρος. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Κρήτη είναι αυτή που συμμετέχει στο μέλλον της χώρας κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι είναι δημοκρατικοί. Έχουν στο μυαλό τους προοδευτικές θέσεις, υπάρχει προσδοκία ότι θα αναγνωρίσουν και θα δώσουν τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει όλα αυτά τα προβλήματα και όλα αυτά τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι, ο κρητικός λαός είναι δημοκράτης. Καταρχήν θέλει το καλό του τόπου και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή εδώ που έχουμε φτάσει κάτι πρέπει να αλλάξει. Έτσι όπως πάμε, δεν πάμε στο σωστό δρόμο. Η δικιά μου η θέση είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία, πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα δείξει ότι αλλάζουν τα πράγματα.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ