ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανόλης Χνάρης: "Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η καθυστέρηση των πληρωμών των δομών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ που αφορούν τα άτομα άνω των 22 ετών"

0

Το ζήτημα των οφειλόμενων  από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες» (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων με Ερώτηση του προς την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, την οποία συνυπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της παράταξης.

Κύριος σκοπός της παρέμβασης αυτής, συνιστά η επίλυση του μείζονος ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τις οφειλές της Κυβέρνησης προς τα ΚΔΑΠ που αφορούν άτομα ΑμεΑ άνω των 22 ετών, ήδη από το Σεπτέμβριο του έτους 2023, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω Ερώτηση, επισημαίνεται ότι: «Το ζήτημα μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί ουσιαστικά και οι δομές -οι οποίες αναγκαστικά αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους- κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν προσφύγει αρμοδίως για μη καταβολή δεδουλευμένων, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος εργοδοτών του κλάδου, οι προμηθευτές έχουν κόψει τις πιστώσεις και εγείρουν αστικές απαιτήσεις και οι περισσότερες δομές αδυνατούν να κινήσουν τα ειδικά λεωφορεία μεταφοράς ΑμεΑ» γεγονός που επιφέρει σαν αποτέλεσμα «.. οι δομές να επιφυλάσσονται πλέον για το εάν θα φιλοξενήσουν παιδιά άνω των 22 ετών για τη σχολική χρονιά 2024 – 2025».

Για την σοβαρότητα του ζητήματος αυτού υπογραμμίζεται ακόμα ότι: «..τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι η μόνη διέξοδος για αυτά τα παιδιά καθώς συμβάλλουν στην αξιοπρεπή ποιότητα ζωής τους και την κοινωνικοποίησής τους» και ότι ο αποκλεισμός τους αυτός θα πλήξει «ιδιαίτερα οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα».  

Τέλος, πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι, το ΠΑΣΟΚ είχε προβεί και σε άλλες κοινοβουλευτικές  παρεμβάσεις για το προκείμενο ζήτημα, οι οποίες όμως ουδόλως απαντήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο.

Κατόπιν των ανωτέρω λοιπόν, ερωτάται εκ νέου, η αρμόδια Υπουργός:

-Αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος των πληρωμών των ΚΔΑΠ ΑμεΑ για άτομα άνω των 22 ετών, ώστε να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία τους και οι δικαιούχοι να μη βρεθούν σε απομόνωση και αποκλεισμό  και

- Αν έχει διασφαλιστεί ότι δε θα δημιουργηθούν και στο μέλλον παρόμοιες καθυστερήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ