ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Οι μεγάλες ευθύνες του δήμου δεν θα σκεπαστούν»

0

 Η δημοτική αρχή προσπαθεί με παραπειστικές τοποθετήσεις, μονομερή δελτία τύπου  να παραστήσει την «αθώα περιστερά», που άδικα κατηγορείται από την Λαϊκή Συσπείρωση. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πεισματάρα και αποκαλυπτική.   

Στο μείζον θέμα των καταπατήσεων δρόμων, ρεμάτων και του αποκλεισμού της πρόσβασης στην θάλασσα, ζητήσαμε την προστασία του δημόσιου χώρου. Ούτε χατίρια ούτε δωρεές. Δεν αναφερόμαστε στο ν 1337/83 και στο ΠΔ 236/84, που η ιδιοκτησία είναι παραμένει ιδιωτική και μένει μια έωλη διάβαση μέχρι να εξαφανιστεί.

Φέραμε δύο πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες δημοτών και με την αφορμή τους το ζήτημα της συνολικής προστασίας του δημόσιου χώρου.

Στην μία περίπτωση, χάρτες της ΓΥΣ, ιστορικές αεροφωτογραφίες, τεχνικά του ΒΟΑΚ κλπ αποδεικνύουν την ύπαρξη ρέματος.  Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας μίλησε μέσα στο ΔΣ για την ύπαρξη ρέματος και για ημιονική οδό στο πλάϊ του. Ομολόγησε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Στον Παλίγκρεμνο για μια τέτοια οδό ακυρώθηκε η άδεια. Πληροφορούμαστε και για δικαστικές αποφάσεις που τον πιστοποιούν. Κι όμως ο δήμος στηριγμένος στο …. θυμητικό, βεβαίωσε ότι ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚα!!! Για να εκτονώσει τις αντιδράσεις ενεργοποίησαν το ΠΔ 236/84. Αποδέχτηκε την χωροθέτηση ιδιωτικής διάβασης (στο δημόσιο χώρο). Τώρα εκλιπαρεί να μείνει η πόρτα ανοιχτή!!!

Ίδια και χειρότερα είναι τα πράγματα στην άλλη περίπτωση (στη φάση της εκσκαφής). Εδώ μιλάμε για πολύ μεγάλο ρέμα (50 μέτρα στην εκβολή) που φαίνεται καθαρά από τους χάρτες ΓΥΣ, τις ιστορικές αεροφωτογραφίες. Το επιβεβαιώνουν τα ανάντι αντιπλημμυρικά του ΒΟΑΚ και της παράλληλης στον ΒΟΑΚ οδού. Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ του ίδιου ρέματος με την 5366/5-12-1997 απόφαση του τότε νομάρχη, εκατό μέτρα ανάντι της επίμαχης ιδιοκτησίας. Η απόφαση Νομάρχη 4855/10-7-1985 (ΦΕΚ 452Δ/1985) για την οριοθέτηση της γραμμής αιγιαλού και το συνημμένο τοπογραφικό. Σε άλλα ντοκουμέντα περιγράφεται "ημιονική οδός εύβατος", που πιστοποιούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της. Πήραν οι επενδυτές «μπυρ-παρά» το ακίνητο από την Μονή Αρκαδίου επικαλούμενοι το ρέμα, που δεν τους επέτρεπε να χτίσουν. Στη συνέχεια το  εγκιβώτισαν σε μπετά το μπάζωσαν για να το κρύψουν και να οικοδομήσουν. Ακούστηκε στο ΔΣ για δικαστική απόφαση που … δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του ρέματος!!! Αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί σκάνδαλο παγκοσμίων διαστάσεων. Όπως και το να χτίζουν πάνω στο ρέμα ολόκληρο ξενοδοχείο!!! με τεράστιους κινδύνους για την περιοχή. Η Μάνδρα ωχριά. Είναι δυνατόν να σιωπούμε μπροστά σε τέτοια τερατουργήματα? Η πολεοδομία (η μόνη υπηρεσία που απουσίαζε) έκανε έλεγχο αν προκύπτει παραβίαση των διατάξεων του Κτιριοδομικού Κανονισμού και άλλων για δόμηση σε ρέματα, ώστε να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα? Κι αν ναι πως επέτρεψε ξενοδοχείο πάνω σε ρέμα?  

Για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που «ο κόσμος το ‘χει τύμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι» ζητήσαμε να υλοποιήσουμε την εργασία καταγραφής, αποτύπωσης όλων των κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, ρέματα κλπ). Να δηλωθούν στο κτηματολόγιο. Να ξέρουμε που τελειώνει το ιδιωτικό και που αρχίζει το δημόσιο. Δεν γίνεται στον 21ο αιώνα να πορευόμαστε με οδηγό το…. θυμητικό ή τις όποιες μαρτυρίες. Δεν θα κοστίσει περισσότερο από μερικές χιλιάδες ευρώ. Την απέρριψαν κατηγορηματικά με την απίστευτη δικαιολογία ότι για μια τέτοια αποτύπωση χρειάζονται εκατομμύρια.  Τους βολεύει το χάος. Είναι βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων συμφερόντων και ισοπέδωσης των κοινωνικών αναγκών.  

Ακόμη πιο εκτεθειμένοι είναι και στο θέμα του Τρανταλίδιου και του δημοτικού νοσοκομείου.

Λένε στο δελτίο τύπου πως «από το 2007 και εντεύθεν, καταγράφηκε πλήρως ό,τι αφορούσε την περιουσία του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ξεκίνησαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να κατοχυρωθεί και να διασωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σειρά ακινήτων».

Ψέμα πάνω στο ψέμα. Για ποια διάσωση μιλούν όταν:

-Mετά από πολλά χρόνια επισκέφτηκαν οικόπεδο του δημοτικού νοσοκομείου στην Αθήνα το βρήκαν καταπατημένο και χτισμένο? Έχει μάλλον οριστικά χαθεί!

-Τα 1484 στρέμματα στην Κρύα Βρύση είναι απίθανο πλέον να διασωθούν. Για δεκαετίες ολόκληρες καμιά απόπειρα εκμετάλλευσης των 93 στρεμμάτων στο Κορακοβούνι και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί!

- Από την πολύ επιμέλεια δεν δήλωσαν καν τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος στην αρμόδια για την τήρησή τους αρχή σε εφαρμογή του αρ. 15 παρ 1 του ν 4182/13, αν και ειδοποιήθηκαν από την Αποκεντρωμένη!

- Αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του ιδρύματος στην ΕΤΕ και έπρεπε να έρθει ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τον ανακαλύψει!

Τα παραπάνω δεν τα λέμε εμείς. Τα περισσότερα δεν τα ξέραμε, αφού το ΔΣ του δημοτικού νοσοκομείου, που από το 2011 συμμετέχουμε, σχεδόν δεν λειτουργεί και μέχρι πρόσφατα (δεν ξέρουμε για τώρα) δεν τηρούσε ΚΑΝΕΝΑ από τα προβλεπόμενα βιβλία και αρχεία (εσόδων εξόδων, πρακτικά συνεδριάσεων, σύνταξη προϋπολογισμού και ισολογισμού, περιουσιακής κατάστασης, εισερχομένων εξερχομένων), που εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη συνέχεια στην διοίκηση κλπ.

 Όλα αυτά τα βεβαιώνει η έκθεση της ελεγκτικής ομάδας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον έλεγχο της περιόδου 1995-2015. Τα έχει αποδεχθεί και προσυπογράψει και η ίδια η διοίκηση του Δήμου αφού πριν οριστικοποιηθεί η έκθεση τους ζήτησαν τυχόν παρατηρήσεις ή ενστάσεις και δεν υπέβαλαν ΚΑΜΙΑ.

Έχουν δηλαδή αποδεχθεί και την βασική εκτίμηση της έκθεσης οτι: «η διοίκηση του κληροδοτήματος και ο δήμος δεν άσκησαν την διαχείριση της περιουσίας του με την δέουσα επιμέλεια». Και μπορεί η διατύπωση της έκθεσης να είναι παρα πολύ «υπηρεσιακή» και επιεικής όμως το μέτρο που προτείνει για εξέταση στην Αποκεντρωμένη πραγματικός κόλαφος. 

Είναι «η ενεργοποίηση του  αρ. 76 ν 4182/2013 που αφορά κληροδοτήματα σε αδράνεια πέραν της πενταετίας». Αυτό σημαίνει διάλυση του κληροδοτήματος με δικαστική απόφαση και διάθεση της περιουσίας «για την εκπλήρωση του ίδιου ή άλλου κοινωνικού σκοπού».

Αλλά μήπως μετά το πόρισμα της έκθεσης αυτής υπήρξε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος και αναδιοργάνωσης? Προφανώς όχι. Αν είχαν κάνει κάτι τέτοιο, τον Απρίλιο, δύο μόλις μήνες πριν, που φέραμε το θέμα για συζήτηση στο ΔΣ δεν θα μας ζητούσαν να το αποσύρουμε γιατί θέλουν να ετοιμαστούν!!! Κι ενώ τους δώσαμε τον χρόνο τους το μόνο που έκαναν ήταν να τον σπαταλήσουν και την τελευταία στιγμή να προσπαθούν μέσα στον κουρνιαχτό να κρύψουν τις ευθύνες τους. 

Δεν το λέμε για να «ευλογήσουμε τα γένια μας». Είναι η ωμή αλήθεια.  Το σχέδιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι μόνη προσπάθεια εδώ και δεκαετίες, να νοικοκυρευτεί η κατάσταση, να οργανωθεί το ίδρυμα, να χαραχτεί μια σοβαρή και αξιόπιστη στρατηγική για να σωθεί ότι σώζεται. Ώστε αυτή η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί επι τέλους σε όφελος των κοινωνικών αναγκών των ρεθεμνιωτών. Εμείς αναλάβαμε  τις ευθύνες μας. Ας το κάνει και η δημοτική αρχή κι ας σταματήσει να αναλώνεται σε επικοινωνιακά καπνογόνα συσκότισης της πραγματικότητας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μανούσος Μανουσογιάννης

Ιωάννα Δακανάλη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ