ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρουσίαση δράσεων του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

0

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις δράσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), του μοναδικού Δημόσιου ΚΔΒΜ της Περιφέρειας Κρήτης, του οποίου είναι νόμιμος εκπρόσωπος από το 2011 με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης. Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ λειτουργεί στο πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης και οι δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνονται στον Οργανισμό της Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης - Περιφέρειας Κρήτης / Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης.

Περιλαμβάνει δύο (2)  δομές οι οποίες πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προσβασιμότητας από Άτομα με Αναπηρία :

  1. Κεντρική Δομή που στεγάζεται στο Ρέθυμνο (Ηγουμένου Γαβριήλ 103-105)
  2. Παράρτημα Μυσσιρίων (Μυσσίρια Ρεθύμνου)

Η συνολική  δυναμικότητα του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι: 94 άτομα. 

Κάθε δύο (2) έτη το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ επικαιροποιεί την πιστοποίηση που έχει λάβει από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού αναφορικά με το παραγόμενο έργο και την υφιστάμενη κτιριακή υποδομή. 

Ως Δημόσιο ΚΔΒΜ παρέχει προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) και είναι διαπιστευμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο την καλύτερη ποιότητα και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα.

Η κα Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε επιγραμματικά το παραγόμενο έργο και οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει από το 2011 που λειτουργεί στο πλαίσιο της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει αναπτύξει σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη Δια Βίου Μάθηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ένας σημαντικός αριθμός καταρτιζομένων έχουν λάβει σχετική επιχορήγηση βελτιώνοντας παράλληλα την εργασιακή τους θέση.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας πάνω σε θέματα διακρατικών σχεδίων και υλοποίησης κοινών εκπαιδευτικών δράσεων.

Το 2017 βραβεύτηκε με το Βραβείο Αειφορίας BRAVO στο Μέγαρο Μουσικής για δράσεις που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου. 

Στο πεδίο των διακρατικών συνεργασιών το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ έχει συνεπή παρουσία από το 2012 σε ευρωπαϊκά πρoγράμματα όπως: Δια Βίου Μάθηση (Lifelong Learning Program), Interreg Mediterranean Emblematic, Erasmus+ και το ΗΟRΙΖΟΝ 2020 τόσο ως εταίρος όσο και ως επικεφαλής εταίρος αναδεικνύοντας την εμπειρία των στελεχών να διαχειριστούν σημαντικές διακρατικές δράσεις.

Όλες οι ανωτέρω δράσεις στις οποίες συμμετέχει το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ  είναι μέσα από προτάσεις που καταθέτουν τα στελέχη του και αξιολογούνται από τις επιτροπές  των εθνικών και διακρατικών προγραμμάτων.

Σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ συμμετέχει από το 2011  στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών δίδοντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ανέφερε ότι μέσα από τη συμμετοχή μας σε στοχευμένες διακρατικές δράσεις αξιοποιούμε τα παραγόμενα καινοτόμα πνευματικά προϊόντα στα υφιστάμενα προγράμματα του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ βελτιώνοντας τις δεξιότητες και ικανότητες τόσο των εκπαιδευτών ενηλίκων όσο και των εκπαιδευόμενων. Ενώ τόνισε ότι η χρηματοδότηση προέρχεται αποκλειστικά από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενώ παράλληλα δημιουργεί εκπαιδευτικές δράσεις τις οποίες χρηματοδοτεί όποτε απαιτείται (Ελληνική Γλώσσα, εθελοντικές πρωτοβουλίες, κ.ά) ενώ τα στελέχη του παρέχουν εθελοντικό εκπαιδευτικό έργο όποτε απαιτείται σε φορείς της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος και η συμβολή του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ στην τοπική κοινωνία είναι πλέον αναγνωρισμένος παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει ένα Δημόσιο ΚΔΒΜ.

Επιπρόσθετα μέσα από την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων έργων ένας σημαντικός αριθμός προμηθευτών που σχετίζονται με την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων (εκπαιδευτικό υλικό, τεχνική υποστήριξη, catering, φορείς πιστοποίησης, φορείς πρακτικής άσκησης, κ.ά )και πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων ωφελούνται, ακολουθώντας ανοικτές διαδικασίες και προσκλήσεις αποτελώντας πολύτιμους συνεργάτες.  

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλα Δημόσια ΚΔΒΜ με τον ίδιο χαρακτήρα πρώην ΚΕΚ των ΝΕΛΕ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση στόχος είναι η ισχυροποίηση των Δημόσιων ΚΔΒΜ των Περιφερειακών Ενοτήτων διαμέσου της δικτύωσης και της κοινής προώθησης θεμάτων προασπίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενηλίκων και την πρόσβαση στη γνώση. Επιπρόσθετα η συμμετοχή σε ευρωπαϊκό δίκτυο για την υποστήριξη και την προώθηση της Δια Βίου Μάθησης αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, με αξιοποίηση του διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού, πραγματοποίησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης κ. Δαράκης Μιχαήλ. Στην παρουσίαση τονίστηκε τόσο ο κοινωνικός όσο και ο αναπτυξιακός αντίκτυπος των δράσεων. Έγινε αναφορά στο ευρύ πλέγμα συνεργασιών που έχει αναπτυχθεί με διάφορους φορείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Επισημάνθηκε ότι οι δράσεις απευθύνονται, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλους τους κατοίκους της περιοχής δράσης του φορέα. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν δράσεις που έχουν αναπτυχθεί για την εκπαίδευση και προώθηση στην αγορά εργασίας ανέργων, την επαγγελματική ανάπτυξη εργαζομένων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας (απευθύνεται σε μετανάστες που κατοικούν και εργάζονται στην Κρήτη), κ.ά. Οι περισσότερες δράσεις του φορέα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα λήψης αντίστοιχης πιστοποίησης.

Όλες οι δράσεις του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ συμπεριλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης / Τμήμα  Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ