ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ο μπαμπάς ο πόλεμος» του Ιάκ. Καμπανέλλη από το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ.

0

 Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 οι μαθητές του Ομίλου Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας (https://dramamusiclub.blogspot.com/ ) του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ. έδωσαν, για 10η χρονιά, το καθιερωμένο τους καλοκαιρινό ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό της πόλης στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας, όπου παρουσίασαν την παράστασή τους με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος».

Το έργο αποτελεί μια επίκαιρη, απολαυστική αντιπολεμική κωμωδία, που γράφτηκε το 1952 στην πρώτη του μορφή, αλλά η επεξεργασία του συνεχίστηκε ως το 1979 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το θέατρο Τέχνης. Ο Καμπανέλλης εμπνεύστηκε το έργο από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., και μέσα απ’ αυτό σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη, όπως την κερδοσκοπία της τουριστικής δραστηριότητας, την έκπτωση των αξιών, τον άρρηκτο δεσμό της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης με την πολεμική δραστηριότητα. Παραφράζοντας τη ρήση του Ηράκλειτου «Πατήρ πάντων πόλεμος» μας υπενθυμίζει πως ο πόλεμος παραμένει, σε όλες τις εποχές, ο μπαμπάς του κέρδους, της μεγαλομανίας και της απληστίας.

Έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι μαθητές: Φρίξος: Παπαδάκη Μαρκέλλα, Λούκιος Τερέντιος Πίκουλος: Παπαδάκη Ευανθία, Φιλόξενος: Μαρκαντώνη Όλγα (1ο ΓΕ.Λ.), Μέντης: Κωστούλας Κωνσταντίνος, Πάμφιλος: Σηφακάκη Ειρήνη, Δημάδης: Mαυράκη Ειρήνη, Bουτία: Κούρτη Αναστασία, Ουρανία: Μοσχονά Μαρία- Ελένη, Χάρης ο Λίνδιος: Περιστεράκη Ιωάννα (2ο ΓΕ.Λ.), Καλλικράτης: Χαλκεύς Γιώργος, Πυθίας: Γαζοράκη Καλλιόπη, Ευελπίδης: Ξηρογιάννη Κατερίνα, Λάμια: Μελισσουργού Φρόσω, Δημήτριος: Κιντάς Παναγιώτης, Χιλίαρχος: Ρυακιωτάκης Γιάννης.

Για την παράσταση επίσης συνεργάστηκαν οι Ποθουλάκη Κατερίνα (floor manager), Καλογεράκης Στέλιος (σχεδιασμός αφίσας, πρόσκλησης), Πατεράκη Άννα (σχεδιασμός προγράμματος), Μουντάκης Κωστής (δημιουργία memes), Βογιατζή Ειρήνη, Κοπανάκη Αναστασία, Μελισσουργού Ζωή (σκηνικά/ κοστούμια), Τουρνάκης Κωνσταντίνος (γραφιστικές εργασίες), Σάμιος Παναγιώτης, Ταταράκης Μάριος, Τουρνάκη Αγάπη (φωτογραφίες), Πενθερουδάκης Γιώργος, Χαλκεύς Αντώνης (τεχνικές εργασίες), Τουρνάκη Αγάπη (βιντεοσκόπηση), Αφοί Βερδινάκη (ήχος και φως).

Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν μια αξιοπρεπή παράσταση που απέσπασε επαινετικά σχόλια. Βοηθοί τους σε όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια ήταν η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των καθηγητών του σχολείου, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, ο οποίος στήριξε ηθικά και υλικά, σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνολικά την προσπάθεια. Σημαντική βοήθεια επίσης πρόσφεραν τα Οπτικά Ανδρουλάκης, η εταιρεία ΔΑΝΑΟΣ ΕΠΕ, η Medica Hellas, η Περιφέρεια Κρήτης (συνδιοργάνωση) και ο Δήμος Ρεθύμνου (παραχώρηση του θεάτρου «Ερωφίλη»).

Υπεύθυνες του Ομίλου είναι η Μαρία Μανιουδάκη και η Κασσάνδρα Μπεϊκάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ