ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο παλαιό ελαιοτριβείο των Αρμένων Δήμου Ρεθύμνης

0

Στο πλαίσιο σεμνής τελετής πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2024 τα εγκαίνια του παλαιού ελαιοτριβείου Αρμένων, το οποίο στο εξής θα λειτουργεί ως χώρος μουσείου και διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.

Το έργο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» και συγκεκριμένα  στην Πράξη με τίτλο «Προσβάσιμη  Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage, επέτρεψε τη συγχρηματοδότησή του από πόρους  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης και  Εθνικούς   πόρους  της  Ελλάδας και  της  Κύπρου.

Ο Δήμος Ρεθύμνης υλοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα  ως επικεφαλής εταίρος σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τους Δήμους Αγία Νάπα και Σωτήρα της Κύπρου.

Για την υλοποίηση του έργου, αξιοποιήθηκαν περίπου 600.000 ευρώ, με τα οποία ανακαινίστηκε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο Αρμένων και έγινε η προμήθεια κι εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού όπως έπιπλα, ηλεκτρονικά συστήματα, ενημερωτικές πινακίδες Braille που τοποθετήθηκαν στην είσοδο και μέσα στο ελαιοτριβείο και την  αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Έτσι το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτίσμα μεταμορφώθηκε σ’ ένα ελκυστικό, λειτουργικό, προσβάσιμο εκθεσιακό χώρο, που παραδόθηκε στους κατοίκους των Αρμένων και στην κοινωνία του Δήμου Ρεθύμνης.

Όπως επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, «Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε επιλεγμένους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους των τριών δήμων, η ανάδειξη και προβολή των χώρων αυτών και η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων με στόχο τον προσβάσιμο, αειφόρο τουρισμό για όλους».

Ο ίδιος επισήμανε, ότι «Ως Δήμος Ρεθύμνης επιλέξαμε το παραδοσιακό  ελαιοτριβείο των Αρμένων λόγω του συμβολικού και  ιστορικού του χαρακτήρα αλλά και της θέσης του, σ’ έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο Οικισμό με υψηλή επισκεψιμότητα. Άλλωστε, έχουμε επιβεβαιώσει κι άλλες φορές, με αντίστοιχες αφορμές, το ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη των Οικισμών του Ρεθύμνου, την οποία και δικαιούνται και αξίζουν.  Αξιοποιήσαμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση προς όφελος των Αρμένων αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

 «Με αυτές τις σκέψεις, παραδίδουμε στην κοινωνία των Αρμένων και του Ρεθύμνου ένα ακόμη έργο που τιμά την παράδοση και τον πολιτισμό μας», κατέληξε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό, το οποίο τέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας Αρμένων, Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Ζαφειρόπουλος. Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας και η ξενάγηση στον χώρο ενώ καλωσόρισμα και ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου απεύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρμένων κ. Γεώργιος Κολυβάκης. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χνάρης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, καθώς και η Αρχιτέκτονας κ. Ευσταθία Κολυβάκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνο Γιαπιτσόγλου με θέμα «Τα ελαιοτριβεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου» και ακολούθησε πλούσια φιλοξενία προς τους παρευρισκόμενους από τους φορείς των Αρμένων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ