ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμος Ρεθύμνου: «Ζητά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων»

0

Η τήρηση των κανόνων καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποτελούν κοινή υποχρέωση του Δήμου ως φορέα αλλά αντίστοιχα και των πολιτών.

Για το λόγο αυτό η ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων απαιτεί την τήρηση κανόνων, η εφαρμογή των οποίων συμβάλει καθοριστικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και των οικισμών.

Προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον νευραλγικό αυτό τομέα της καθημερινότητας μας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Στέλιος Σπανουδάκης, επισημαίνει προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να εφαρμόζονται και να τηρούνται απαρέγκλιτα απλοί κανόνες για την εφαρμογή του προγράμματος  διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνης.

Όπως τονίζει ο κ. Σπανουδάκης, «Πρωταρχικός στόχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης και κυρίαρχο μήνυμα προς τους συμπολίτες μας αποτελεί:

  1. Συνεργαζόμαστε για την μείωση των απορριμμάτων σε όλα τα επίπεδα παραγωγής στερεών αποβλήτων
  2. Εφαρμόζουμε δράσεις και μέτρα για επαναχρησιμοποίηση των υλικών και για ανακύκλωση
  3. Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος της καθαριότητας
  4. Κάνουμε τρόπο ζωής τη «Διαλογή στην Πηγή»

Κατόπιν, των παραπάνω υπενθυμίζονται προς τους δημότες του Δήμου Ρεθύμνης οι εξής απλοί κανόνες που διέπουν την καθημερινή διαχείριση των στερών αποβλήτων που παράγουν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρηματίες:  

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

  • Στον μπλε κάδο ανακύκλωσης εναποθέτουμε: Συσκευασίες από χαρτόνι, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. Τα υλικά πρέπει να είναι καθαρά και όσο μπορούμε μειώνουμε τον όγκο τους (πχ «σπάμε» τις χάρτινες κούτες για να μειωθεί ο όγκος τους και να έχουμε εξοικονόμηση χώρου στον κάδο). Διευκρινίζεται, ότι βάζουμε μόνο ότι θεωρείται συσκευασία. Δεν βάζουμε, δηλαδή, αντικείμενα όπως πλαστικές καρέκλες, μεταλλικές απλώστρες ή άλλα αντίστοιχα σκεύη.
  • Το γυαλί τοποθετείται στους κίτρινους κάδους - καμπάνες. Πρόκειται κυρίως για φιάλες, βάζα και γενικά γυάλινες συσκευασίες. Οι γυάλινες συσκευασίες πρέπει να τοποθετούνται μία – μία μέσα στους κάδους και να μην εναποτίθενται σακούλες με γυάλινες φιάλες δίπλα εκτός κάδων.
  • Στον καφέ κάδο τοποθετούμε μικρές ποσότητες υπολειμμάτων πρασίνου και οργανικά απόβλητα, δηλαδή τα υπολείμματα από την προετοιμασία του φαγητού και γενικότερα υπολείμματα τροφίμων. Όχι όμως νωπά κρέτα και ψάρια, ούτε τα χρησιμοποιημένα λάδια από το τηγάνισμα.
  • Στους μωβ κάδους βάζουμε είδη ένδυσης και υπόδησης, λευκά είδη, αξεσουάρ όπως τσάντες και ζώνες και γενικότερα είδη από ύφασμα και δέρμα.
  • Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μικρού όγκου τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε καταστήματα πώλησης αντίστοιχων ειδών και στα δημοτικά καταστήματα. Τα αντικείμενα αυτά τα παραλαμβάνει πιστοποιημένη εταιρεία και οδηγούνται προς ανακύκλωση.
  • Για ηλεκτρικές συσκευές μεγάλου όγκου όπως πλυντήρια, ψυγεία και άλλα αντίστοιχα, θα πρέπει ο πολίτης να επικοινωνεί με την υπηρεσία με όλες τις προσφερόμενες μεθόδους (ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου https://www.rethymno.gr/e-services/e-requests, της εφαρμογής για κινητά https://www.rethymno.gr/e-services/apps/dimotis-rethymnou.html, ή με email στο [email protected])  για να κλείσει ραντεβού ώστε να τα παραλάβει συνεργείο του Δήμου. Τα αντικείμενα αυτά μεταφέρονται προς ανακύκλωση από πιστοποιημένη εταιρεία.
  • Τα ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα, στρώματα και άλλα αντίστοιχα δεν πρέπει να τοποθετούνται αυθαίρετα σε κοινόχρηστους χώρους ή δίπλα στους κάδους. Ο πολίτης πρέπει να επικοινωνεί με την υπηρεσία με όλες τις προσφερόμενες μεθόδους (ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου https://www.rethymno.gr/e-services/e-requests, της εφαρμογής για κινητά https://www.rethymno.gr/e-services/apps/dimotis-rethymnou.html, ή με email στο [email protected]) για να κλείσει ραντεβού ώστε να τα παραλάβει συνεργείο του Δήμου
  • Σε περίπτωση ανακαίνισης ενός ξενοδοχείου ή επιχείρησης όλα τα ογκώδη αντικείμενα θα πρέπει να παραδοθούν σε πιστοποιημένους φορείς διαχείρισης.
  • Μικρές ποσότητες από απόβλητα πρασίνου (κλαδέματα, γκαζόν, λουλούδια κλπ) μπορούν να τοποθετούνται στον καφέ κάδο. Αν πρόκειται για μεγάλες και ογκώδεις ποσότητες κλαδιών από κλαδέματα ή καθαρισμούς οικοπέδων θα πρέπει να μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες που τα επεξεργάζονται.
  • Αδρανή υλικά, δηλαδή οικοδομικά υλικά, μπάζα κλπ δεν παραλαμβάνονται από τον Δήμο. Οι πολίτες/επιχειρηματίες πρέπει να απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρίες που τα παραλαμβάνουν και τα αξιοποιούν.
  • Τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν πρέπει να τοποθετούνται με τα οικιακά απόβλητα αλλά σε ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία.
  • Οι μπαταρίες τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους υποδοχής που υπάρχουν σε διάφορα δημόσια κτίρια και σχολεία αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΤΑ ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Στους πράσινους κάδους τοποθετούμε ό,τι δεν μπορεί να τοποθετηθεί στους προαναφερόμενους ειδικούς κάδους και ό,τι δεν ανακυκλώνεται. Υπενθυμίζεται, ότι τα απορρίμματα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε δεμένες σακούλες και τοποθετημένα εντός των κάδων, οι οποίοι διαθέτουν ποδομοχλό για το άνοιγμα και καπάκι για την αποφυγή της προσέγγισης από ζώα και της διασποράς των απορριμμάτων, των οσμών κλπ.

Ουσιαστικά, αν διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας σωστά,  απομένουν πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες τοποθετούνται στους πράσινους κάδους και οδηγούνται προς ταφή. Εφόσον τηρήσουμε του προαναφερόμενους κανόνες που είναι απλοί και εφαρμόζονται με ευκολία, ξεκινώντας από την «Διαλογή στην Πηγή»,  επιτυγχάνουμε:

  • αύξηση των αποβλήτων που ανακυκλώνονται – επαναχρησιμοποιούνται
  • μείωση των απορριμμάτων που θάβονται, και επομένως
  • μείωση των δαπανών για τα απορρίμματα, μέσω των ανταποδοτικών τελών.

 

 

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το πρόγραμμα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην παλιά πόλη περιλαμβάνει ατομικούς μπλε και πράσινους κάδους συλλογής απορριμμάτων για τις οικίες και τα καταστήματα με αντίστοιχες οδηγίες για τις ημέρες και ώρες αποκομιδής με το σύστημα «πόρτα – πόρτα».

Οι κάδοι πρέπει να τοποθετούνται στο δρόμο λίγο πριν τις ώρες αποκομιδής και να απομακρύνονται αμέσως μετά.

Το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται και να μην αφήνονται σακούλες με απορρίμματα στους δρόμους της παλιάς πόλης εκτός των μικρών κάδων που έχουν μοιραστεί σε όλα τα σπίτια. Η μη τήρηση του ωραρίου και η μη χρήση των μικρών κάδων δημιουργεί άσχημη εικόνα στην πόλη μας.

Η παλιά πόλη ανάλογα με τις ανάγκες και τη χωρική κατανομή των καταστημάτων εστίασης έχει χωριστεί σε δύο ζώνες με ανάλογες ώρες αποκομιδής για την κάθε μια. Συγκεκριμένα:

Κόκκινη Ζώνη: Περιλαμβάνει τις οδούς:

Αγνώστου Στρατιώτη, Αγ. Βαρβάρας, Αθ. Διάκου, Αραμπατζόγλου, Αρκαδίου, Βάρδα Καλλέργη, Βερνάρδου, Εθνικής Αντιστάσεως, Ελ. Βενιζέλου, Επιμενίδου, Ευστ. Φωτάκη, Ι. Πετυχάκη, Μεσολογγίου, Μίνωος, Μοσχοβίτη, Μπότσαρη Νταλιάνη, Ξανθουδίδου, Παλαιολόγου, Ραδαμάνθους, Σουλίου, Τ. Πετυχάκη Τζάνε Μπουνιαλή, Τομπάζη, Τσίχλη, Τσουδερών, Χαρ. Τρικούπη.

Για τις οικίες ώρα αποκομιδής: 08:00-10:00

Σύμμεικτα (πράσινος κάδος): Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Κυριακή

Ανακυκλώσιμα (μπλε κάδος): Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο

Στα Καταστήματα Εστίασης και Αναψυχής η αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων γίνεται πρωί (5:00 – 8:00) και μεσημέρι (15:00 – 18:00).

Στα Εμπορικά Καταστήματα η αποκομιδή σύμμεικτων γίνεται μόνο το πρωί (8:00 – 9:30) και των ανακυκλώσιμων μεσημέρι (15:00 – 16:30).

Εκτός Κόκκινης Ζώνης

Για τις οικίες ώρα αποκομιδής: 17:00-19:00

Σύμμεικτα (πράσινος κάδος): Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Κυριακή

Ανακυκλώσιμα (μπλε κάδος): Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο

Στα Καταστήματα Εστίασης και Αναψυχής η αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων γίνεται πρωί (5:00 – 8:00) και μεσημέρι (15:00 – 18:00).

Στα Εμπορικά Καταστήματα η αποκομιδή σύμμεικτων γίνεται μόνο το πρωί (8:00 – 9:30) και των ανακυκλώσιμων μεσημέρι (15:00 – 16:30).

 

ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, έχουν απομακρυνθεί οι κάδοι. Οι πολίτες πρέπει να τοποθετούν τα απορρίμματά τους στους ανάλογους κάδους σε παράπλευρες οδούς, ενώ οι επιχειρηματίες σε δικούς τους κάδους, όπως υποχρεούνται, τους οποίους θα τοποθετούν εκτός της επιχείρησής τους λίγο πριν την ώρα αποκομιδής (04:00-06:00 π.μ. και 16:00 – 18:00) και θα τους ξανατοποθετούν εντός μετά τη αποκομιδή.

 

Παρακαλούνται οι πολίτες/επιχειρηματίες να τηρούν τους απλούς αυτούς κανόνες ώστε να συμβάλλουν στην οικονομία του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, στην κυκλική οικονομία, στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στην αισθητική του τόπου μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ