ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρεθυμνης για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο

0

 Δύο μήνες από την ενημερωτική παρουσίαση της  Α΄ φάσης της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου, 20 μέρες πριν κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να διατυπώσει άποψη για μια μελέτη, που κατά 90% αγνοεί.. Μελέτες, που θα γίνουν πολιτικές αποφάσεις και  θα ορίσουν για τα επόμενα 15 χρόνια τις χρήσεις γης, την διαχείριση των κρίσιμων για την ζωή μας φυσικών πόρων, τον πολεοδομικό σχεδιασμό κλπ Οι συνέπειές τους στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής, στους όρους αντιμετώπισης μιας σειράς κρίσιμων κοινωνικών λαϊκών αναγκών (δικαίωμα σε προσιτή, ποιοτική κατοικία, εξασφάλιση των αναγκαίων ελεύθερων κοινόχρηστων - κοινωφελών χώρων, το πράσινο, το κυκλοφοριακό, οι υποδομές πολιτικής προστασίας, η διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος) θα είναι καθοριστικές.

Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, οι fast track διαδικασίες είναι συνειδητή επιλογή για να παραμεριστεί η λαϊκή παρέμβαση και να επιβληθούν αποφάσεις και σχεδιασμοί που ισοπεδώνουν λαϊκά δικαιώματα και περιβάλλον στο βωμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και κερδών.

Η υπουργική απόφαση εντελώς υποκριτικά μιλά για «συμμετοχικές διαδικασίες γνωμοδοτήσεων και κοινωνικής διαβούλευσης επί του περιεχομένου του ΤΠΣ οι οποίες διασφαλίζουν το δημοκρατικό προγραμματισμό στο τοπικό επίπεδο των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και τον οριζόντιο συντονισμό της διοίκησης». Λόγια του αέρα. Στην πράξη έχει στηθεί μια προκλητική καρικατούρα «διαβούλευσης». Από τις 500 (όπως είπαν) σελίδες της μελέτης, στην ιστοσελίδα του δήμου έχουν αναρτηθεί 3 χάρτες και 40 μόλις σελίδες. Παρουσιάζουν τα 3 εναλλακτικά σενάρια των μελετητών. Όλα στην ίδια αντιλαϊκή, αντιπεριβαλοντική στρατηγική το ένα χειρότερο από το άλλο. Κρύβουν τα δεδομένα που συνθέτουν το πρόβλημα και μας σερβίρουν τις προαποφασισμένες «λύσεις» τους. Γιατί; Μα γιατί ακόμα και στην αντιλαϊκή νομοθεσία τους, έχουν αναγκαστεί να αποδεχτούν κάποιες προβλέψεις από την επιστημονική βιβλιογραφία, για μια στοιχειώδη έστω κάλυψη των λαϊκών αναγκών (ισοζύγιο κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ανα γειτονιά, πολεοδομική ενότητα, πράσινο ανα κάτοικο κλπ).  Για χάρη των συμφερόντων με ευθύνη κράτους και δήμου τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο από αυτά.

Κρύβουν επιμελώς όλα τα δεδομένα που με στοιχεία και αριθμούς αποκαλύπτουν την τεράστια υποβάθμιση της ζωής του λαού γιατί όχι μόνο δεν σκοπεύουν να τα λύσουν αλλά αντίθετα με αυτό το ΤΠΣ σχεδιάζουν την ραγδαία και βίαιη επιδείνωσή τους..

Χαρακτηριστικά:  

● Aκόμη και με την έωλη και αυθαίρετη βαθμολογία τους, το σενάριο που προκρίνουν το «βαθμολογούν» με «μηδέν» στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής πολεοδομικής φυσιογνωμίας της Πόλης!!!  Με μείον 2 στην προστασία και ανάδειξη της γεωργικής γης!!! Κρίση ειλικρίνειας αφού στο βωμό των τουριστικών κερδών προσφέρουν ξέφραγο αμπέλι δομημένο περιβάλλον, γεωργική γη και φυσικούς πόρους. «Ξεχνούν» τις δικές τους προειδοποιήσεις για κλιματική κρίση και ερημοποίηση Τα θυμούνται όταν θέλουν να εξοστρακίσουν την κατοικία, τις διατροφικές και κάθε ανάγκη του λαού μας. Σχεδιασμένα απαξιώσουν τα μικρά αγροτεμάχια. Να τα αρπάξουν «μπυρ παρά» τα μεγάλα συμφέροντα.

●  Το πανθομολογούμενο μείζων θέμα της έλλειψης κατοικίας, αν και θα ‘πρεπε να κυριαρχεί, λάμπει δια της απουσίας του από 15 κριτήρια με τα οποία «αξιολογούν» τα σενάριά τους!!!. Μάλιστα, εντελώς αντιφατικά, βαθμολογούν με την υψηλότερη βαθμολογία στην προσέλκυση πληθυσμού, το σενάριο που δημιουργεί τους πιο αρνητικούς όρους στην απόκτηση κατοικίας. Κι όλα αυτά ενώ αναγνωρίζουν πως το κτιριακό απόθεμα δεν επαρκεί για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες!!!  

● Την ώρα που δημοσιεύονται μελέτες που θεωρούν την Κρήτη παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση των φυσικών πόρων, το ΤΠΣ σε ένα κρεσέντο ταξικής σκοπιμότητας και ανορθολογισμού  υποστηρίζει ότι μπορεί  ταυτόχρονα να υποστηρίζει τόσο την αχαλίνωτη τουριστική πλημμυρίδα όσο και την «αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων» (sic).

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ήδη καταλήξει σε μια αρκετά ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις στοχεύσεις του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον δήμο Ρεθύμνης. Επιχειρεί μια ΒΙΑΙΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ σε βάρος όλων των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του χώρου, την χρήση των φυσικών πόρων, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Απροκάλυπτα τα υποτάσσει στο βωμό των κερδών κυρίως των τουριστικών. Είναι το μνημόνιο στον χωρικό σχεδιασμό.

Ξεχωριστή σφοδρότητα έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί στο παραλιακό μέτωπο βόρεια του νέου ΒΟΑΚ, στον οποίο ζει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών. Παρά τον διαπιστωμένο τουριστικό κορεσμό, το νέο ΤΠΣ του δίνει απόλυτη προτεραιότητα, σε βάρος όλων των άλλων χρήσεων. Επιτείνει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, εξωθώντας τους κατοίκους στην «πίσω αυλή» (νότια του ΒΟΑΚ) όπως έγινε ήδη στην Παλιά Πόλη. Η χωροθέτηση κοινωφελών λειτουργιών, σε αυτή τη ζώνη μακριά από τον πολεοδομικό ιστό, υπηρετεί τα συμφέροντα των ΣΔΙΤ αλλά κυρίως αυτό τον ταξικό σχεδιασμό. Η Λαϊκή Συσπείρωση το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να ενημερώσει ακόμα πιο αναλυτικά και τεκμηριωμένα για τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται μέσα από το ΤΠΣ.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον Δήμο, το ΤΕΕ να σταματήσουν το κρυφτούλι της μελέτης και την φαρσοκωμωδία της δήθεν διαβούλευσης. Να τηρήσουν τουλάχιστον τα προσχήματα. Δεν μπορεί να εγκριθεί ΤΠΣ χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς του λαού να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό.

Καλούμε τις λαϊκές οργανώσεις τα σωματεία, τους συλλόγους κλπ να εντείνουν την πάλη τους για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με ελεύθερους, δημόσιους, κοινωφελείς  χώρους, με το δικαίωμα στην κατοικία, το κυκλοφοριακό και κάθε τι που σχετίζεται με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες του λαού μας. Η έκδηλη συσσωρευμένη αγανάχτηση θα βρει δικαίωση μόνο με τον ενωμένο, συλλογικό, μαζικό αγώνα. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μανούσος Μανουσογιάννης

Ιωάννα Δακανάλη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ