ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στρατηγικός σχεδιασμός για μια πόλη κλιματικά ουδέτερη – Ρέθυμνο 2030

0

 «Η αλλαγή νοοτροπίας και η υιοθέτηση δραστικών μέτρων που θα μεταβάλλουν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών στο παρόν και το μέλλον, απαιτούν τολμηρές παρεμβάσεις και δαπανηρές επεμβάσεις. Διαφορετικά, θα χάσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο. Κι αυτή η απώλεια, θα υποθηκεύσει  με τρόπο αναπόδραστα βίαιο, το μέλλον των παιδιών μας». Με την φράση αυτή ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ολοκλήρωσε την ομιλία του με θέμα Στρατηγικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα», με την οποία ξεκίνησε στο Ωδείο της παλιάς πόλης η εσπερίδα "Σχεδιάζοντας μια πόλη κλιματικά ουδέτερη - Ρέθυμνο 2030" που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η εκδήλωση έγινε από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου και ήταν μέρος του τριήμερου συμμετοχικού εργαστηρίου που ολοκληρώθηκε χθες, στο πλαίσιο του καινοτόμου Ευρωπαϊκού έργου CO2 PACMAN (COoperation and COdesigning Partnership for CliMAte Neutrality), το οποίο στοχεύει στη στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας σε νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, με πεδίο εφαρμογής στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο, την Κροατία και την Ιταλία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το CO2 PACMAN, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο  του προγράμματος Interreg Euro MED, αναδεικνύει  βιώσιμες ενεργειακά λύσεις για τα νησιά της Ευρώπης, με χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση του οικολογικού αποτυπώματος και το σχεδιασμό πολιτικών και μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Φιλοδοξεί  να συνδιαμορφώσει κατάλληλες λύσεις για τη μετάβαση σε Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις και νησιωτικές περιοχές, μέσω της ενεργής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας Στην ομάδα του CO2 PACMAN συμμετέχουν 10 συνεργαζόμενοι φορείς (αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, δημοτικές/περιφερειακές αρχές, Κέντρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί) από 7 ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Κύπρος. Στόχος της συνεργασίας αποτελεί η πράσινη μετάβαση από μια θεωρητική έννοια σε μια απτή πραγματικότητα.

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο έργο, συνεισφέροντας με εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του. Η συμμετοχή του στο CO2 PACMAN συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της εργαλειοθήκης βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού (Sustainable Energy Planning toolbox-COMPOSE toolbox),η οποία αναπτύχθηκε από την ομάδα του εργαστηρίου προκειμένου να ενισχύσει τις τοπικές αρχές στην μετάβαση τους προς κοινότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει την εφαρμογή δοκιμασμένων πρακτικών σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Κρήτη, προσφέροντας λύσεις για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια και τρόφιμα, ενισχύοντας την κλιματική τους ουδετερότητα και την αυτονομία τους. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, διοργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις για την τοπική κοινωνία, τις σχολικές κοινότητες  και τις τοπικές αρχές.

Μιλώντας σχετικά με το πρόγραμμα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε, ότι “Πέρα από τις πολιτικές, τις στρατηγικές και τα έργα υποδομών, που προφανώς απαιτούνται και ίσως είναι και προαπαιτούμενα, χρειάζεται και αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων. Δημιουργείται ένα καινοτόμο εργαλείο, έξυπνο και αποτελεσματικό: θα μπορούμε να μετράμε μέσα από το καθετί που κάνουμε, πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουμε. Βιωματικά, μέσα από το παιδικό παιχνίδι το pacman, θα μπορεί ο καθένας ενήλικας ή ανήλικος, να διαπιστώνει τις επιπτώσεις που έχουν οι ατομικές και γενικότερες συμπεριφορές πάνω στην ατμοσφαιρική ρύπανση.Έχουν μπει κάποια όρια, από τη σύμβαση των Παρισίων του 2015, ότι θα πρέπει το 2030 να έχουμε εκπληρώσει κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Δεν είναι εύκολο. Και ιδίως στο θέμα των απορριμμάτων δεν είμαι αισιόδοξος - εδώ δεν ευθύνονται οι πολίτες τόσο πολύ όσο οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, και η μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί. Είναι μία διαρκής διαμαρτυρία της τοπικής αυτοδιοίκησης και μία διεκδίκηση, επιτέλους κάποια πράγματα να τα δούμε με άλλο μάτι: όχι με τιμωρητικό τρόπο, αλλά πραγματικά επί του πεδίου, ώστε αυτά που νομοθετούμε να είναι υλοποιήσιμα και αποτελεσματικά”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κρήτης, δήλωσε: “Η βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική στον τόπο μας δεν νοείται αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση – αλλαγή που είναι στην πόρτα μας. Πρωτοβουλίες, τοποθετήσεις, μελέτες, δράσεις που να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι άξιες επαίνου. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι εδώ με τις μελέτες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, του οποίου ήδη βλέπουμε και βιώνουμε τις συνέπειές του. Η καλή προετοιμασία θα μας δώσει καλή προοπτική για το μέλλον, για το 2030 και το 2050 που είναι το μεγάλο ορόσημο”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Γιάννης Αναστασάκης, δήλωσε από την πλευρά του, ότι “Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς της Κρήτης μαζί με την Περιφέρεια, πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να συνεισφέρουν στους μεγάλους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας της Κρήτης. Αυτό που θα φανεί τις επόμενες δεκαετίες είναι ότι θα αναθεωρηθεί όλο το μοντέλο ζωής, για να προσαρμοστούμε σε κάτι που θα έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα είναι κλιματικά ουδέτερο. Τομείς προτεραιότητας για Κρήτη είναι ο αγροτικός τομέας που είναι η βάση όλης της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά και η κοινωνική ευαισθητοποίηση με την αλλαγή της προσωπικής στάσης κάθε πολίτη, που έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση την οποία θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε”.

Ο Θεοχάρης Τσούτσος,  Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, τόνισε από την πλευρά του, ότι “ Θέλουμε να ξανανοίξουμε το διάλογο για την κλιματική ουδετερότητα. Το Ρέθυμνο είναι ένας προνομιούχος Δήμος. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, αλλά χρειάζεται να κάνουμε πολύ περισσότερα, και κυρίως να συνεννοηθούμε όλοι μαζί σε μία κοινή κατεύθυνση. Λύσεις υπάρχουν, απλώς πρέπει να συμφωνήσουμε στο κοινό μας όραμα και στις ενέργειες που απαιτούνται για να υλοποιήσουμε”.

Τέλος, ο  Prof. Simone Bastianoni, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και συντονιστής του CO2 PACMAN, τόνισε, ότι “Σκοπός μας είναι να παρουσιάζουμε το έργο  CO2 PACMAN, που αφορά την απανθρακοποίηση των νησιών στην Ευρώπη. Είμαστε εδώ για να έχουμε αλληλεπίδραση με τους κατάλληλους παράγοντες της αγοράς και λήπτες αποφάσεων, για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Του χρόνου  θα έρθουμε ξανά με πιο ώριμες  λύσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τριήμερες εργασίες του προγράμματος συμμετείχαν επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκπρόσωποι αναγνωρισμένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και οργανισμών από τη χώρα μας και  την Κύπρο, από την  Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και  τη  Βουλγαρία. 

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2030

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης μίλησε αναλυτικά για τις δράσεις που αναπτύσσει το Ρέθυμνο, προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο της πράσινης μετάβασης τονίζοντας, ότι  «Ο στόχος του έργου , ταυτίζεται με τη δική μας στόχευση, η οποία εδώ και χρόνια επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας του Ρεθύμνου και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης».

Ο ίδιος τόνισε: «Εκτιμούμε πως η επιλογή του Ρεθύμνου ως πεδίο εφαρμογής των στόχων του προγράμματος από τις επιλεγμένες νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου - την Κρήτη, την Κροατία και την Ιταλία-  δεν είναι τυχαία.

 Το οικολογικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου, μας  απασχολεί έντονα, εδώ και δεκαετίες.  Γι αυτό και εντάξαμε στο στρατηγικό μας σχεδιασμό πολιτικές και σχέδια δράσης που επιδιώκουν τον μετριασμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την προσαρμογή  στην  κλιματική αλλαγή, η οποία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ειδικά  στη χώρα μας λόγω της γεωμορφολογίας της,  εκδηλώνεται με έντονα χαρακτηριστικά που προοιωνίζονται  επικείμενες φυσικές καταστροφές με έκταση, ένταση  και συχνότητα, δύσκολα προβλέψιμες».

Αφού επισήμανε την σημαντική θέση που πρέπει να έχουν οι ΟΤΑ μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, μίλησε για τα έργα Δήμου  Ρεθύμνης για την εξοικονόμηση ενέργειας, προστασίας τους περιβάλλοντος και  διαχείρισης των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα είπε:

  • «Εφαρμόσαμε ένα  πρωτοποριακό  για τα ελληνικά δεδομένα Σχέδιο  Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναπλάσεις και σημαντικές βελτιώσεις  οδικής και κυκλοφοριακής πρόσβασης, την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων για μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, τη  συστηματική ενθάρρυνση επιλογής εναλλακτικών τόπων μετακίνησης και την  υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης.
  • Επενδύουμε στην ενεργειακή αυτάρκεια των δημοσίων κτιρίων όπως του Δημαρχείου και Σχολείων που εκμεταλλεύονται φυσικά στοιχεία για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση.  Προσαρμόσαμε το δημοτικό φωτισμό στην Παλιά και Νέα Πόλη, στους Οικισμούς αλλά και  στο αστικό και περιφερειακό οδικό στα σύγχρονα ενεργειακά δεδομένα, ενθαρρύνουμε τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης των τοπικών  επιχειρήσεων. 
  •  Συνεχίζουμε να εκτελούμε  έργα  βιοκλιματικών αναπλάσεων πλατειών και πράσινης αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων, όπως επίσης  δημιουργούμε  αστικές   υποδομές κατάλληλα εξοπλισμένες,  χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά, φυσικά  υλικά  κατασκευής με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
  • Επιδιώκουμε σταθερά τη δημιουργία πάρκων και  χώρων πρασίνου για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της θερμοκρασίας στην πόλη .
  • Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό μέρος του σχεδιασμού μας για το «Πρασίνισμα» των γειτονιών  με αναβάθμιση οδών, διευκόλυνση κίνησης πεζών, άνετη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, διατήρηση θέσεων στάθμευσης και δημιουργία νέων για δίκυκλα και φύτευση με δέντρα και φυτά από τη χλωρίδα της Κρήτης
  • Έχουμε δρομολογήσει την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Ρεθύμνου μέσα από το Γ.Π.Σ και  τις χρήσεις γης, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου και την αποκέντρωση των λειτουργιών,  προσβλέποντας στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού και των επιβαρυντικών για το περιβάλλον επιπτώσεων του. 
  • Υποστηρίζουμε έμπρακτα  τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας που διαχειρίζονται αποδοτικά την ενέργεια και μειώνουν τη σπατάλη τόσο στο πλαίσιο του σχεδίου αστικής βιώσιμης κινητικότητας όσο και στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης του πόσιμου και αρδεύσιμου νερού.
  •  Ενσωματώνουμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας σε έργο ειδικά σε αυτό  της διαχείρισης αποβλήτων,  προωθούμε την ανακύκλωση ( παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει προσφάτως σε όλο το νησί),  την κομποστοποίηση,  την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού και τη διαχείριση των όμβριων με στόχο την  επαναχρησιμοποίηση τους στην άρδευση.

Με το ολιστικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ,  προϋπολογισμού  95 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή 1021-2027» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και  αφορά τη διαχείριση υδάτων και αστικών λυμάτων,  φιλοδοξούμε να εξασφαλίσουμε την επαρκή παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου μας, καθώς και την κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων ώστε να προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας του Ρεθύμνου και η ποιότητα των θαλασσών μας ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, με τις οποίες θα παρέχεται προστασία από τις έκτακτες καταστάσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, στο Δήμο Ρεθύμνης  έχει συσταθεί και λειτουργεί Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής,  το οποίο έχει επιφορτιστεί με την ενεργοποίηση και  το συντονισμό θεσμικών φορέων και ιδιωτών, συλλογικοτήτων και εθελοντικών ομάδων,  στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, σχεδίων εκκένωσης και καταφυγίων έκτακτης ανάγκης κλπ, την  οποία συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους  καταξιωμένα επιστημονικά ιδρύματα και  οργανισμοί.

  Ενδεικτικά αναφέρω τη συνεργασία του Δήμου, μέσω προγραμματικής  σύμβασης,   με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για  την «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων-δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης», τη λειτουργία του «Συστήματος επίβλεψης καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου στο Ρέθυμνο» και τη  λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών», αντίστοιχα.

Εκτός όμως από τις εγχώριες  καταξιωμένες επιστημονικές δομές, διεκδικήσαμε επίμονα και εξασφαλίσαμε, χάρη στη σωστή προετοιμασία και την αξιοπιστία του Δήμου,  τη συμμετοχή του Ρεθύμνου  σε ευρωπαϊκά έργα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε.

Επιτρέψτε μου μια συνοπτική αναφορά στα κυριότερα εξ αυτών:

Ευρωπαϊκά έργα

Το 2016, ήταν η χρονιά ορόσημο για την επίσημη παρουσία του Ρεθύμνου στο ευρωπαϊκό περιβάλλον των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με το έργο INTERREG MED “CASTWATER”, στο οποίο μάλιστα τέθηκε ως επικεφαλής εταίρος.  Το έργο είχε ως επίκεντρο την ορθολογική διαχείριση του νερού σε παράκτιες τουριστικές περιοχές της Μεσογείου και στο  πλαίσιο υλοποίησης του ο Δήμος Ρεθύμνης, υπέγραψε το 2017, τη δήλωση προσχώρησης στην πρωτοβουλία «Βιώσιμος Τουρισμός» θέτοντας ως πρωταρχικό  στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Το Civitas Destinations, έργο του Horizon 2020, υπήρξε έργο σταθμός  για το Δήμο μας δεδομένου ότι προσέφερε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης κινητικότητας και του βιώσιμου τουρισμού. Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον άλλο Έλληνα εταίρο του έργου, υλοποίησε ένα φιλόδοξο σχέδιο καινοτόμων παρεμβάσεων και στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για καθαρές, ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Παράλληλα ο Δήμος μας, πρωτοπόρησε στη χώρα με την ένταξή του σο δίκτυο πόλεων της πρωτοβουλίας CIVITAS,  ως πόλη υλοποίησης καινοτόμων παρεμβάσεων. Μερικές εξ αυτών ήταν η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η αγορά του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος από Δήμο της Ελλάδος και η δρομολόγηση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου (Minibus) στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην  προσβάσιμότητα των ΑμεΑ με την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος ειδοποίησης και πληροφόρησης ΑμεΑ στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης μας και με την βελτίωση της προσπελασιμότητας των παραλιών του Δήμου.

Τέλος εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της ελεγχόμενης στάθμευσης το οποίο περιλαμβάνει 600 αισθητήρες και σύστημα παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων της κυκλοφορίας οχημάτων με την εγκατάσταση 11 θερμικών καμερών.

Στο έργο “PLASTECO” του προγράμματος  INTERREG EUROPE που επικεντρώθηκε στη σωστή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων με βάση τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας και στον περιορισμό των μικροπλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα, στις λίμνες, στα ποτάμια αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Το Ρέθυμνο, ως  επικεφαλής εταίρος, εκπόνησε μέσω του έργου, το Τοπικό Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων.

Με το ευρωπαϊκό έργο “INCIRCLE” του προγράμματος INTERREG MED, συμμετείχαμε στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ελκυστικότητας των τουριστικών νησιωτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών της Μεσογείου μέσω του κυκλικού τουρισμού, με έμφαση στην ενέργεια και στη διαχείριση απορριμμάτων και νερού. Το Σχέδιο Δράσης που εκπονήσαμε για την Κυκλική Οικονομία περιελάμβανε την προμήθεια Φωτοβολταϊκών Στεγάστρων για την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των κοινόχρηστων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, τη δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών πατινιών, ποδηλάτων και δικύκλων και την προμήθεια συστοιχιών κάδων απορριμμάτων για την προώθηση της διαλογής στην πηγή τριών ρευμάτων απορριμμάτων (πλαστικά- λοιπά ανακυκλώσιμα- σύμμικτα απορρίμματα)

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ως βασική μέριμνα  του Δήμου Ρεθύμνης, ενισχύθηκε με τη συμμετοχή  μας στο έργο “TRANS CLEARLY WARNING”  που επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός διακρατικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της πολιτικής προστασίας  για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των εδαφών της Αδριατικής από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας διαδικτυακής εφαρμογής έγκαιρης προειδοποίησης των εμπλεκομένων φορέων σε θέματα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων

Αξίζει νομίζω μιας σύντομης αναφοράς,  η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης, ως associated partner (αρμοδιότητα αντίστοιχη με τη συμμετοχή μας στο CO2 Pacman)  σε αρκετά έργα και πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά:

  1. Clean Bus Europe” που υποστηρίζει την μετάβαση των πόλεων σε ένα καθαρό στόλο λεωφορείων
  2. Euronet 50/50 MAX”, πρόγραμμα  που αφορούσε ευφυείς μεθόδους για την εξοικονόμηση ενέργειας
  3. PEARL”, ερευνητικό πρόγραμμα για την πρόβλεψη των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων.
  4. Greenpartnerships” που ασχολήθηκε με τις τοπικές δημόσιες πολιτικές και στρατηγικές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση
  5. RecOil” με στόχο την αύξηση της παραγωγής βιοντίζελ μέσω της ενίσχυσης της συλλογής και μετατροπής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων από τα νοικοκυριά.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει επίσης ως εταίρος στα παρακάτω έργα:

Ως επικεφαλής εταίρος στο έργο/δίκτυο“SCHOOLHOODS”  του INTERREG  το οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο. Μέσω του έργου θα εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των πράσινων και ασφαλών μετακινήσεων προς τα σχολεία.

Στο “e-WAsTER” του προγράμματος INTERREG EURO MED και τίτλο  «Προστασία των υδάτων της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκαλείται από τα ηλεκτρονικά απόβλητα, με την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία»

Στο “SMART MOBAIR” που επιδιώκει την ενίσχυση της περιβαλλοντικής και κλιματικής προσαρμοστικότητας στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου  μέσα από την  ενίσχυση της βιώσιμης και «έξυπνης» αστικής κινητικότητας και την  αξιοποίηση ευφυών τεχνολογιών και συστημάτων μεταφορών, προς όφελος της μετάβασης προς τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στο “PROMISE” με τίτλο “ «Ενσωμάτωση προοδευτικών λύσεων για την αναδιαμόρφωση της αστικής κινητικότητας: ενσωμάτωση της μικροκινητικότητας, της τεχνολογίας, των υποδομών και ευφυών λύσεων στις μετακινήσεις και στις μεταφορές του πρώτου/τελευταίου χιλιομέτρου»

Στο έργο «DUT με στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων προς ένα βιώσιμο μέλλον, στο οποίο μόλις εντάχθηκε ο Δήμος. Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και της ανάπτυξης ικανοτήτων,  οι τοπικές αρχές και οι δήμοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις παγκόσμιες στρατηγικές ως τοπικές δράσεις για την προώθηση της μικροκινητικότητας και γενικά της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Τέλος, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως πόλη-φάρος στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SMARTA-NET,  η οποία στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων και ανθεκτικών κυκλοφοριακών συνδέσεων των αστικών περιοχών με αγροτικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη υποστήριξης του οικοτουρισμού.

Για την εξωστρεφή, συνεπή και παραγωγική  αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των έργων που ενέταξε ο Δήμος σε αυτά, το Ρέθυμνο  έχει αποσπάσει σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις όπως : Διαδοχικά βραβεία   στην κατηγορία των Μεγάλων Πόλεων για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, το 1ο Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής,  το 1ο βραβείο “ Transformation Award”  της ευρωπαϊκής  πρωτοβουλίας CIVITAS, για την εφαρμογή  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων βιώσιμης κινητικότητας, Βραβείο για τις Αστικές Αναπλάσεις  από το  ελληνικό  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ασημένιο βραβείο για το Ολοκληρωμένο δίκτυο Ποδηλατοδρόμων , το Gold Award στη νέα κατηγορία «Bike Friendly Travel» των Tourism Awards 2023, για το έργο του σχετικά με τον Ποδηλατικό Τουρισμό κ.α.»

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΚΗΣ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ