ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανάμνηση εγκαινίων Ι.Ν. Αγίου Λουκά

0

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάσθηκε το π. Σάββατο η ανάμνηση των εγκαινίων στον Άγιο Λουκά της οικ. Ραπτάκη στο Άδελε.

Το  π. Σάββατο στο Άδελε στην οικία των γιατρών Μανώλη και Άννας Ραπτάκη , γιόρτασαν την ανάμνηση των εγκαινίων του  Ιερού Ναού του Άγιου Λουκά  του ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως. Πριν από οκτώ  χρόνια το   2016  ο πρώην Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιος και νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης  είχε τελέσει  τα εγκαίνια του Ναού που βρίσκεται στην οικία τους. Από τότε γιορτάζουν κάθε χρόνο όχι μόνο την γιορτή του Αγίου Λουκά  αλλά και την ανάμνηση των εγκαινίων. Έτσι  το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε συλλείτουργο από τους αιδιμ. ιερείς π.  Σταμάτη Λάριο, Αθανάσιο Δραμιτινό, Εμμανουήλ Σταυγιανουδάκη , Σμαράγδο Δενρινό, Παντελή Σακελλαρίδη, τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως μας Κωσταντίνο  Ζουμπεράκη , ενώ ο ανάδοχος της εκκλησίας Πανασολογιώτατος Εφραίμ Μανουσάκης ήταν ο τελετάρχης. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ , ο οποίος ευλόγησε και τους άρτους. Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία, όχι μόνο από το Ρέθυμνο αλλά και από άλλες πόλεις της Κρήτης καθώς η θαυματουργή Χάρη του Αγίου είναι παντού γνωστή και αυτό το μαρτυρούν τα τάματα των πιστών .Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας είχε τεθεί για προσκύνηση άφθαρτο απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου .

 Έκπληξη η έλευση  του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου

Ενώ ο Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος είχε καλέσει τον Αρχιεπίσκοπο εκείνος επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν του επέτρεπαν να παρευρεθεί. Έτσι όταν τον είδαν όλοι να έρχεται συνοδευόμενος από τον π. Σταμάτη Μηλαθιανακη ,  η έλευση του χαροποίησε όλους γιατί όπως είναι γνωστό ο Αρχιεπίσκοπος μας αγάπησε το Ρέθυμνο και αγαπήθηκε από  τους Ρεθυμνίους. Όπως ακριβώς και ο Μητροπολίτης μας καθώς έχουν πολλά κοινά χαρίσματα.

Αυτή η εκκλησία έγινε με την βοήθεια και τις συμβουλές του Αρχιεπισκόπου μας .

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και την ευλογία των άρτων τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης κ.Ραπτάκης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος μιας και δεν περίμενε τον Αρχιεπίσκοπο είπε μεταξύ άλλων : «  Είμαι βαθιά συγκινημένος από την απρόσμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μας και αυτή η συγκίνηση μου,  εμποδίζει να πω όσα είχα στο μυαλό μου, και  τα μάτια μου είναι βουρκωμένα .Λέγοντας ότι αυτή η εκκλησία έγινε με την βοήθεια και τις συμβουλές του Αρχιεπισκόπου και η Χάρη του Αγίου φαίνεται από τα καθημερινά του θαύματα που εκφράζονται από τα τάματα που βρίσκονται μπροστά στο προσκυνητάρι του Αγίου.

Τα θαύματα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι  βαρύ το φορτίο στους ώμους μου.

Τα θαύματα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι  βαρύ το φορτίο στους ώμους μου και παρακάλεσε τον δεσπότη  να τον βάζει στις προσευχές του. Επίσης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που ετοίμαζαν το 2021 με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων , από την κοίμηση του Αγίου Λουκά αλλά δυστυχώς δεν έγιναν λόγω της πανδημίας. Ευχήθηκε όμως και συμφώνησε και ο Ποιμενάρχης μας  ότι το 2026 , που θα κλείσουν τα δέκα χρόνια από τα εγκαίνια της εκκλησίας να οργανώσουν μια εκδήλωση. Στην συνεχεία ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικά αυτούς που είχαν έρθει από μακριά, όπως τις Μοίρες , το Ζαρό , από το Ηράκλειο , την Νίβρυτο, από ην Γέργερη, και  τα Χανιά και όλους όσους βοηθούν να γίνεται αυτή η εορτή δυο φορές τον χρόνο. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και  όλους  τους ιερείς και τους ιεροψάλτες που συμμετείχαν στην Ιερή Ακολουθία».

  Ο Άγιος Λουκάς πέρασε πολλά δεινά ακόμα και από τους ίδιους του Ιεράρχες

Στην συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος είπε ότι ήταν και για εκείνο έκπληξη ο ερχομός του Αρχιεπισκόπου , μια έκπληξη που τον χαροποίησε ιδιαίτερα και μίλησε με θερμά λόγια καρδιάς  για εκείνο. Ενώ αναφέρθηκε στα δεινά και τα βασανιστήρια του Αγίου Λουκά και μάλιστα από τους ίδιους τους Ιεράρχες , πέραν από αυτά που υπέστη από το καθεστώς. Επίσης αναφέρθηκε σε θαύμα που σχετίζεται με αυτό τον Ναό , το οποίο μάλιστα εξιστόρησε.

Στόχος μας η ανέγερση Ι. Ν. στην μνήμη του Αγίου Νίκωνος του Μετανοείτε

Είπε επίσης για τις  επετειακές εκδηλώσεις για τους Τέσσερις Μάρτυρες και την επίσκεψη του στην Σπάρτη και την πρόθεση της Μητρόπολης να αναγείρει ένα Ναό , στον χώρο που παραχωρείτε από την Ιερά Μονή Αρσανίου στο Σύλλογο ΑΓΑΠΗ , στην μνήμη του Αγίου Νικωνος του Μετανοείτε. Προσκάλεσε δε τον Αρχιεπίσκοπο να παραβρεθεί στην τελετή του θεμέλιου λίθου. Επίσης εξήρε το έργο που επιτελεί ο κ. Ραπτάκης στο Σύλλογο ΑΓΑΠΗ , ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ως Γενικός Διευθυντής του Συλλόγου, καθώς  σε λίγο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πολλές και μεγάλες και καινοτόμες αλλαγές στην λειτουργία του.

 Επιβάλλεται η πλήρη  ανακαίνιση της Ι.Μ. Αρσανίου

Με την ευκαιρία και με αφορμή της παρουσίας του Ηγουμένου της Ι.Μ. Αρσανίου Πανασ. Εφραίμ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την συντήρηση και πλήρη ανακαίνιση της Μονής που τόσο έχει ανάγκη και προσκάλεσε πάλι τον Αρχιεπίσκοπο να είναι μαζί στα θυρανοίξια  της ανακαινισμένης Μονής όταν αυτά θα γίνουν. Ευχαρίστησε τους ιερείς και τους ιεροψάλτες και τόνισε  στην αξία της επετειακής λειτουργίας , εις ανάμνηση εγκαινίων της εκκλησίας , γιατί αυτό όπως είπε γίνεται αφορμή για την επικοινωνία και την συνεύρεση των χριστιανών .Εξήρε την αγαπητική διάθεση της οικ. Ραπτάκη ,που όλη αυτή την  τελετουργία την κάνουν με πολύ αγάπη. Τέλος  προέτρεψε τον κόσμο να παρακαθίσουν στην τράπεζα που οι οικοδεσπότες είχαν ετοιμάσει  λέγοντας  ότι η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες .Και καταληκτικά ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να   αναπτύξει τις σκέψεις της αγάπης του .

  Το δώρο στην οικ. Ραπτάκη .

 Ο  Μητροπολίτης μας πρόσφερε στον κ. Ραπτάκη μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, που όπως είπε η Μητρόπολη μας εξέδωσε αυτή την χρονιά , ένα μικρό εικονίδιο των Τεσσάρων παλληκαριών του Ρεθύμνου ,για να θυμίζουν πάντοτε πως η λεβεντιά στον άνθρωπο έχει μεγάλη χάρη. Και εσύ είπε στον κ. Ραπτάκη  με την Άννα ξέρετε να πορεύεστε και στα εύκολά και στα δύσκολα και να στέκεστε ντρέτα.

Μου αρεσει που μοιράζεστε τις σκέψεις σας μαζί μου, στο Ρέθυμνο είναι η ψυχή  , στο Κάστρο το κορμί μου.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος είπε : «Σεβασμιώτατε, μου αρέσει που μοιράζεστε τις σκέψεις σας μαζί μου, στο Ρέθυμνο είναι η ψυχή  , στο Κάστρο το κορμί μου και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Σήμερα ήρθα εδώ για  να αποδώσω την τιμή, τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη μου, στους ανθρώπους αυτού του τόπου,  την ανθρωπιά τους, αυτούς τους ανθρώπους που  άνοιξαν την αγκαλιά του Αγίου και την δική τους  αγκαλιά και διακρατούν πάντοτε ανοιχτή για όλους . Ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Χάρη του Αγίου Λουκά και ανάμεσα σε  γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα. Και τόνισε πως ο Άγιος Λουκάς μας δείχνει τον δρόμο ότι μέσα από αντιξοότητες , μέσα από δυσκολίες , μέσα από πειρασμούς , μέσα από φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα μπορεί κανείς τελικά να κερδίσει την βασιλεία του ουρανού . Δεν είναι η ευμάρεια αυτής της ζωής αλλά είναι η μακαριότητα στην αγκαλιά του Θεού, κατέληξε ο κ. Ευγένιος «. 

Στην συνέχεια όλος ο κόσμος παρακάθισε στο πλουσιοπάροχο τραπέζι και απόλαυσαν  την αβραμιαία φιλοξενία των οικοδεσποτών .Το Ρ τους εύχεται ο Προστάτης του Άγιος να τους χαρίζει υγεία και όλα τα καλά του Θεού  στο σπιτικό τους .  

Βάλια Πετράκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ