ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σχετικά με τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων των σχολείων του Αμαρίου και του ορεινού Μυλοπόταμου

0

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωση της, που συνεχίζει ως εξής: "

Η εξέλιξη αυτή, αν πράγματι επιβεβαιωθεί, καθώς αναμένουμε τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης, δεν είναι παρά το προϊόν συντονισμένης, πολύπλευρης και επίμονης πίεσης των τοπικών κοινωνιών, των δημοτικών αρχών, της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, της ΟΛΜΕ και φυσικά της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Στην πραγματικότητα, από το 2018 που αποχαρακτηρίστηκε η Κράνα και μειώθηκε η μοριοδότηση των περισσότερων σχολείων της υπαίθρου, το σωματείο μας ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τους τελευταίους μήνες πυκνώσαμε τις ενέργειές μας, προβαίνοντας σε παραστάσεις διαμαρτυρίας,  κάνοντας συναντήσεις με όλους τους δημάρχους, την κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον βουλευτή κ. Χνάρη, αντιπροσωπείες των κομμάτων, τον Προϊστάμενο ΔΔΕ Ρεθύμνου, ερχόμενοι σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους και φυσικά έχοντας πάντα συνεννόηση και σύμπνοια με τους συλλόγους διδασκόντων των εν λόγω σχολείων. Ζητήσαμε και είχαμε τη συμβολή της ΟΛΜΕ ώστε το θέμα να φτάσει και από αυτή την οδό στο υπουργείο Παιδείας και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ασφαλώς δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπήρξαν και οι σχετικές εισηγήσεις από την πλευρά της ΔΔΕ και του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι: α) Το Γυμνάσιο Συβρίτου έμεινε εκτός της σχετικής εισήγησης. Αν είχε περιληφθεί στην εισήγηση, τώρα θα ήταν στο ίδιο καθεστώς με τα άλλα σχολεία β) Για τα Γυμνάσια Συβρίτου και Κράνας υπήρξε πέρυσι εισήγηση από τον Προϊστάμενο της ΔΔΕ Ρεθύμνου να κλείσουν. Η ΔΔΕ Ρεθύμνου οφείλει όμως να στηρίξει τα σχολεία ευθύνης της και να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες στην προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της μαθητικής διαρροής. Τυχόν επανάληψη των περσινών εισηγήσεων θα αντιμετωπιστεί με την ανάλογη αποφασιστικότητα.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου δεν συνηθίζει να σχολιάζει πράξεις ή παραλείψεις τοπικών παραγόντων. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην καταγγείλουμε την προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος από τον βουλευτή και υπουργό κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος εμφανίστηκε στο προσκήνιο όταν το ζήτημα ήταν πλέον στην τελική του ευθεία, ενώ δεν έχει πει μισή λέξη για τα πολλά κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ακόμα στον νομό. Όσο για το ποιοι βοήθησαν, αυτοί είναι γνωστοί στην κοινωνία του Ρεθύμνου και τους ευχαριστούμε.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων, τα πολυπληθή τμήματα, τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα και τη γενικότερη απαξίωση της Εκπαίδευσης είναι τεράστιες και δεν απαλείφονται με την αποκατάσταση μιας αδικίας που έπρεπε να είχε συντελεστεί εδώ και χρόνια και σίγουρα από το καλοκαίρι, ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν εγκαίρως και να κάνουν ανάλογα τις δηλώσεις προτίμησης. Όταν τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μέσα Οκτωβρίου, μοιραία προκύπτουν αδικίες και στρεβλώσεις.

 

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

  • Ζητάμε να δημοσιοποιηθεί η σχετική απόφαση, εφόσον πράγματι υπεγράφη.
  • Απαιτούμε να ενταχθεί στο καθεστώς των δυσπρόσιτων και το Γυμνάσιο Συβρίτου και να υπάρξει συνολική αναμοριοδότηση προς τα πάνω όλων των σχολείων του νομού, με αφετηρία τα 3 μόρια για τα σχολεία της πόλης.
  • Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία ενέργεια για κλείσιμο σχολικών μονάδων στον νομό και θα συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές και κάθε ενεργό πολίτη για τη στήριξη των σχολείων μας.
  • Στηρίζουμε τους συναδέλφους του ΣΕΠΕ Ρεθύμνου στον αγώνα τους για τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων και των αντίστοιχων σχολείων της Πρωτοβάθμιας.

 

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                                                           Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                                                                Δέσποινα Νικολάου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ