ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) Ν. Ρεθύμνου: «Η Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Δικαίωμα»

0

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) Ν. Ρεθύμνου επικοινωνεί μαζί σας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) που αυτή τη χρονιά έχει θέμα: «Η Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Δικαίωμα».

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας(ΣΟΦΨΥ) Ν. Ρεθύμνου, δραστηριοποιείται στο Ρέθυμνο  από το 2010 και είναι εθελοντικός  μη κερδοσκοπικός φορέας, που υπερασπίζει και υποστηρίζει τους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Συμβάλει με τις δράσεις του στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, στοχεύει στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου και διεκδικεί από την πολιτεία και την κοινωνία, την προάσπιση των ηθικών, κοινωνικών και νομικών δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική νόσο και των οικογενειών τους.

Με το κείμενο αυτό ενώνει τη  φωνή του με αυτούς/ τες που διεκδικούν  το δικαίωμα των ανθρώπων που λαμβάνουν ή έχουν ανάγκη ψυχιατρικής φροντίδας για ποιοτικές  παρεμβάσεις που να  συμπεριλαμβάνουν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την υποστήριξη, τον αποστιγματισμό, την ανάκαμψη  και την αποκατάσταση.

Τα ερωτήματα που ακολουθούν τίθενται προς προβληματισμό και κινητοποίηση όλων μας,  με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

-Γνωρίζουμε  ότι τα σύνορα της Ψυχικής Υγείας είναι πέραν ηλικίας, φύλου, καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κατάστασης;

-Πόσοι /-σες από εμάς γνωρίζουμε ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα ψυχικό νόσημα;

-Πόσοι /-σες από εμάς γνωρίζουμε ότι η  ψυχική υγεία παραμένει μια άκρως παραμελημένη πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης, παρά τις υποσχέσεις  των κρατών και την καθημερινή ραγδαία αύξηση των περιστατικών, που πολλά χρήζουν  καθημερινής και εφ΄ όρου ζωής ψυχιατρικής φροντίδας;

-Πόσοι /-σες από εμάς γνωρίζουμε ότι ο αριθμός εργαζομένων  στον τομέα της ψυχικής υγείας στον τόπο μας είναι αποδυναμωμένος, οι συνθήκες που εργάζονται εξουθενωτικές, ενώ τα ποσοστά ανθρώπων και μάλιστα νέων που χρήζουν ποιοτικής και άμεσης ψυχιατρικής φροντίδας και στο Ρέθυμνο είναι διαρκώς αυξανόμενα;

-Πόσοι/-σες από εμάς  γνωρίζουμε τι αύξηση δόθηκε πρόσφατα στο επίδομα βαριάς αναπηρίας, το οποίο δικαιούνται και λήπτες/-τριες ψυχικής υγείας με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω; Αυξήθηκε  από 313 στα 338,04 Ευρώ δηλαδή δόθηκε μηνιαίως 25,09 Ευρώ αύξηση!!! Αυτή λογίζεται μέριμνα για την πιο ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας, από μια πολιτεία που κομπάζει ότι είναι  δίκαιη, ανθρωπιστική και ευνομούμενη; Πρέπει κατά τη γνώμη μας να υπάρξει σύνδεση των επιδομάτων αναπηρίας  με το μηχανισμό αύξησης του κατώτατου μισθού, γιατί έτσι είναι το δίκαιο και να φθάσει το επίδομα βαριάς αναπηρίας το ύψος του επιδόματος ανεργίας.

-Πόσοι/-σες από εμάς  αναρωτήθηκαν εάν το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ικανές και ποιοτικές δυνατότητες τακτικής παρακολούθησης και παροχής των ενδεδειγμένων ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων ψυχοθεραπευτικών τεχνικών και ψυχοεκπαίδευσης,  καθώς και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων που αναγνωρίζεται η χρησιμότητά τους, για τη θεραπευτική αποκατάσταση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής νοσηλείας και φροντίδας;

Ο  Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ βιώνοντας το τι σημαίνει ψυχική ασθένεια και των ελλειμμάτων που υπάρχουν, διεκδικεί χρόνια τώρα κυρίως τα ακόλουθα: 

  • Την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων που λαμβάνουν ή χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και των οικογενειών τους (άτυποι φροντιστές).
  •  Την καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος.
  • Την ίση αντιμετώπιση, ίσες ευκαιρίες και κοινωνική αποδοχή.
  • Την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για ίση συμμετοχή στη ζωή και στην εργασία.
  • Την παραχώρηση δωρεάν σταθερού χώρου στέγασης του στο Ρέθυμνο, απευθυνόμενο στην Περιφέρεια, στο Δήμο Ρεθύμνου, στην Εκκλησία κ.ά. θεσμικούς φορείς, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τις δράσεις υποστήριξης που θέλει, με βάση το καταστατικό του, αλλά δεν μπορεί. Έχουν κατά καιρούς δοθεί προσωρινές λύσεις στέγασης μα αυτό δεν αρκεί!

Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ θεωρεί επιτακτική ανάγκη  σε τοπικό επίπεδο να γίνουν άμεσα τα ακόλουθα:

  • Στελέχωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ(Κ.Ψ.Υ) και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ (ΚΟΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ)  με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και εύρεση κατάλληλου χώρου στέγασης τους,  προκειμένου οι ωφελούμενοι  και οι φροντιστές τους να έχουν άμεση και ποιοτικότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
  • Επαναλειτουργία της δημόσιας ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ με επιπρόσθετη στελέχωση της και χρηματοδότηση.
  • Δημιουργία και λειτουργία τουλάχιστον 4 (τεσσάρων) ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (δεν έχει ούτε ένα η περιφέρεια Ρεθύμνου).
  • Στελέχωση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών στις ΜΕΤΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ / ΞΕΝΩΝΕΣ που λειτουργούν στο Ρέθυμνο.
  • Ανάπτυξη περαιτέρω της Κοινωνικής Οικονομίας/ προστατευόμενης εργασίας  στο πλαίσιο του ΚΟΙΣΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΡΩΔΑΜΟΣ, ώστε οι λήπτες/-τριες ψυχικής φροντίδας να έχουν εργασιακή απασχόληση που στοχεύει στον βιοπορισμό και στην  κοινωνική επανένταξη τους

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ) Ρεθύμνου τίμησε και τιμά τη φετινή Παγκόσμια  Ημέρα Ψυχικής Υγείας με τους ακόλουθους τρόπους:

α. Η  θεατρική ομάδα Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η, του ΣΟΦΨΥ Ρεθύμνου με σκηνοθέτη τον  Βαγγέλη Λιοδάκη, ανεβάζει προσεχώς θεατρική παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον.  Ημέρες Παραστάσεων: Παρασκευή 20/10, Σάββατο 21/10, Κυριακή 22/10, Δευτέρα 23/10/2023 Ώρες: 21.00-22.30 μ.μ Τοποθεσία: Αμφιθέατρο ΕΛΜΕΠΑ (Πρώην ΤΕΙ) Περιβόλια, δωρεάν.

β. Συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία,  που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.), το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 σε ανοικτό χώρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου αντάμωσαν και αντάλλαξαν εμπειρία Σύλλογοι για  την Ψυχική Υγεία από πολλά μέρη της Ελλάδας.

 γ.Με τη διάχυση στα τοπικά ΜΜΕ και Δικτύωσης σποτ της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. https://www.facebook.com/sofpsi.serres/videos/688123310041962?locale=el_GR

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ