ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-δημοσκόπηση σοκ: 2η η ακροδεξιά Afd -Ανεβαίνει το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, καταποντίζονται οι Φιλελεύθεροι

0

 Σοκ προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας μια νέα δημοσκόπηση, που καταγράφει νέα άνοδο της ακροδεξιάς AfD και του λαϊκιστικού αριστερού κόμματος της Βάγκενκνεχτ, αλλά και καταβαράθρωση των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση Insa-Meinungstrend για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, την πρώτη μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΑfD στη Θουριγγία και τη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, η ακροδεξιά αυξάνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 19% τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου κι είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, που παραμένουν με 31,5% πρώτη δύναμη.

Δεύτερη δύναμη η AfD στην τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία

Ενισχυμένο εκτός από την AfD εμφανίζεται και το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ με ποσοστό 9,5% (+0,5%) σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa η CDU θα εξασφάλιζε 232 έδρες στη γερμανική Βουλή αν γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή γενικές εκλογές, η ακροδεξιά AfD 140 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 111 έδρες, η αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ 70 έδρες και οι Πράσινοι 77 έδρες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς βρίσκονται στην τρίτη θέση διατηρώντας το 15% της περασμένης εβδομάδας, μπροστά από τους συγκυβερνώντες Πράσινους, που υποχωρούν κατά μία μονάδα στο 10,5% και τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους Φιλελεύθερους που καταβαραθρώνονται στο 4,5% (-1%) και δεν πιάνουν έτσι το όριο εισόδου στη Μπούντεσταγκ (5%).

Εκτός της γερμανικής Βουλής θα έμενε και το αριστερό κόμμα Die Linke με 2,5% (-0,5%) αν γίνονταν οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Τι σημαίνει ο καταποντισμός των Φιλελευθέρων

Οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στα δύο κρατίδια του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας, μένοντας εκτός της τοπικής Βουλής στην Θουριγγία με 1,1% αλλά και εκείνης στη Σαξονία, όπου καταποντίστηκαν στο 0,9%.

«Αν δεν περάσουν οι Φιλελεύθεροι τον πήχη του 5% τότε μειώνονται οι επιλογές των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Απομένει μόνον η επιλογή του παλαιού Μεγάλου Συνασπισμού, που μόνον μεγάλος δεν θα είναι πια», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Χέρμαν Μπίνκερτ.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ