ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γεννιούνται ελπίδες για το ενεργειακό της Κρήτης

0

Με την κατασκευή του υβριδικού σταθμού στο φράγμα των Ποταμών - Παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΟΑΔΥΚ τα πολλαπλά οφέλη του έργου

Της Στέλλας Μαθιουδάκη

Η ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος των Ποταμών

Αμαρίου, σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο της κατασκευής του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα φέρει την υπογραφή της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο κοινό, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο οργανισμός ανάπτυξης δυτικής Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΑΔΥΚ πρόκειται για ένα

μεγαλόπνοο και καινοτόμο -πανελλήνια- έργο ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εμπνεύστηκε ο ΟΑΔΥΚ πριν από δέκα χρόνια και το οποίο θα κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προσφέροντας μάλιστα εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε κατοίκους του Ρεθύμνου, αλλά και γενικότερα του νησιού μας. Με βάση τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος της τοπικής διεύθυνσης του ΟΑΔΥΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί σε εργοτάξιο.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Μαμαγκάκης είπε πως «είναι ένα έργο που θα δώσει 800 θέσεις εργασίας, οι 325 θα είναι μόνιμες θέσεις για πέντε χρόνια και τα υπόλοιπα 20 χρόνια της λειτουργίας τους προσφέρει 40 θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Είναι ένα έργο 230 εκατομμυρίων ευρώ συν το ΦΠΑ, ένα έργο που δεν γίνεται με την παραμικρή χρηματοδότηση κάποιου οργανισμού ή φορέα κρατικού, αλλά είναι με ιδία κεφάλαια και με τραπεζικό δανεισμό. Σε ότι αφορά το περιβάλλον είναι ένα έργο ενεργειακό, χρησιμοποιεί δυο ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, τον αέρα και το νερό για να παράγει ρεύμα 50mw για να καλύψει τα δύο τρίτα του νομού Ρεθύμνου. Αυτή τη στιγμή στη Ρ.Α.Ε. εκκρεμεί η άδεια παραγωγής, η οποία αρχές Μαρτίου θα έχει εκδοθεί και τέλος του 2012 θα έχει εκδοθεί και η άδεια εγκατάστασης και του χρόνου τέτοιο καιρό θα υπάρχει εργοτάξιο στην περιοχή που θα κατασκευάζει το έργο».

Στη διάρκεια της παρουσίασης επίσης η υπεύθυνη των ενεργειακών έργων του ΟΑΔΥΚ, Λία Νικολάου, έκανε ειδική αναφορά στα καινοτόμα έργα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην οικονομία της Κρήτης. «Ο υβριδικός σταθμός -τόνισε μεταξύ άλλων- αποτελεί μια πολύ καλή λύση στο να αποθηκεύεται η στοχαστική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και να αποδίδεται στο σύστημα εγγυημένα. Δηλαδή ενώ μιλάμε για ένα σταθμό ΑΠΕ, το αποτέλεσμα είναι να αντικαθιστά συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε πάρα πολλά οφέλη και στην ευστάθεια του δικτύου της Κρήτης, αλλά κυρίως προς το περιβάλλον».

Αναφορά στα πολλαπλά οφέλη του έργου έκανε και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, Γιάννης Μπατζελής, που συμμετείχε στην ημερίδα και ο οποίος παρατήρησε πως «ο οργανισμός έχει δουλέψει πολύ γι’ αυτό το έργο, το οποίο πέρα από το περιβάλλον που θα το βοηθήσει και ότι θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας».

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο προβλέπεται να έχει συνολικό προϋπολογισμό 230 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από ίδια κεφάλαια της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» και κατά τω πλείστον από τραπεζική χρηματοδότης. Προβλέπεται η αξιοποίηση ορισμένης ποσότητας νερού από το φράγμα των Ποταμών και η χρήση του μέσω υβριδικού σταθμού, τον οποίο θα εκμεταλλεύεται για 20 χρόνια η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ». Ο ανάδοχος αναλαμβάνει να κατασκευάσει υβριδικό σταθμό με αναστρέψιμες μονάδες, συστοιχία αντλιών, Α/Π με εγκατεστημένη ισχύ 81 MW και όλες τις συναφείς εγκαταστάσεις (γραμμές μεταφοράς, υποσταθμούς κλπ.), ώστε να αποδίδει στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης εγγυημένη ισχύ 50 MW. Ο υβριδικός σταθμός θα συνδυάζει τη λειτουργία αιολικού πάρκου και αναστρέψιμου υδροηλεκτρικού (σύστημα αντλησιοταμίευσης).

Προβλέπεται η κατασκευή μίας λιμνοδεξαμενής στα Χάρκια, σε χώρο του δήμου Ρεθύμνου 64 στρεμμάτων, η οποία θα έχει χωρητικότητα 1.150.000 κυβικά μέτρα νερού. Από εκεί, υπόγειες σωληνώσεις θα καταλήγουν σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, δίπλα στον ταμιευτήρα του φράγματος. Σε αυτή την έκταση θα κατασκευαστεί ο υβριδικός σταθμός, που θα έχει 11 επίπεδα, τα 10 εκ των οποίων θα είναι υπόγεια. Μόνο ένα επίπεδο θα είναι υπέργειο.

Ο ΟΑΔΥΚ υποχρεούται να έχει διαθέσιμη ποσότητα 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού για τις ανάγκες του υβριδικού εργοστασίου. Οι δήμοι Αμαρίου, Ρεθύμνου και Σητείας θα έχουν αντισταθμιστικό όφελος περίπου 400 χιλιάδες  ευρώ ετησίως, ενώ ο ΟΑΔΥΚ θα έχει όφελος ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου το χρόνο. Επιπλέον, οι δήμοι διεκδίκησαν και πέτυχαν συμφωνία, με την οποία η εταιρεία θα εκτελέσει έργα υποδομής στις περιοχές τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ