ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έκθεση ζωγραφικής «Πολλαπλών Αναγνώσεων» του Νίκου Γλυνιά στο Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων

0

Η έκθεση ζωγραφικής «Πολλαπλών Αναγνώσεων» του συντοπίτη καλλιτέχνη Νίκου Γλυνιά, άνοιξε τις πύλες της το π. Σάββατο 10 Αυγούστου, φιλοξενούμενη σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά απαραίτητη για όλους μας. Ο λόγος για το Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων στο Χρωμοναστήρι του Δ. Ρεθύμνου, όπου μέχρι τις 20 Αυγούστου θα φιλοξενούνται έργα του κ. Γλυνιά. Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, ο οποίος πιστός στην αρχή του να προάγει -και- τον πολιτισμό του τόπου, προχώρησε σε συνεργασία με το σημαντικό Ρεθεμνιώτη εικαστικό. 

Αρχικά, κ. Γλυνιάς καλωσόρισε το κοινό που τον τίμησε την πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσής του και μίλησε πρώτα για το Στρατιωτικό Μουσείο, που, όπως είπε, αποτελεί μοναδικό αριστούργημα στον ελλαδικό χώρο, που πολλοί μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι υπάρχει. «Μαθαίνουμε ιστορία εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης, εντυπωσιασμένος από το ότι επέλεξε το συγκεκριμένο εξαιρετικό χώρο για να φιλοξενηθούν τα έργα του, συμπληρώνοντας πως «η ιδέα της σύμπραξης παράγει μνήμες».

 

Ευχαρίστησε θερμά τον Στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη, που, όπως είπε, βάζει πάντα τον «πρώτο λίθο», τον κ. Ανδρέα Κλάδο, τέως Διοικητή του Μουσείου, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει η συζητήσεις για φιλοξενία της έκθεσής του στο χώρο, και τέλος, το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την παραχώρηση του εξαιρετικού μέρους και τον τωρινό Διοικητή του, Εμμανουήλ Μιχελάκη, Ταγματάρχη για την άριστη συνεργασία. Ευχαρίστησε επίσης το Σάκη Σπυρόπουλο για τη σημαντικότατη συνδρομή του στο στήσιμο της έκθεσης και τη Φιλόλογο-Παιδαγωγό, Μαρία Περπιράκη, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, παρουσιάζοντάς στην και στο κοινό που παραβρέθηκε στο Χρωμοναστήρι το π. Σάββατο.

Ιδιαίτερα δε, ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χωρίς αυτά τα παιδιά δε θα ήμουν σήμερα εγώ εδώ σε αυτό το μέρος».Τέλος, αναφερόμενος στην ιστορική διάσταση του Μουσείου έκλεισε με το εξής: «Ευχαριστώ που θα αποτελέσω μέρος αυτής της ιστορίας έστω για 10 μέρες».

Με τη σειρά του, το μέλος του ΔΣ του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, Μπεμπής Βαγγέλης καλωσορίζοντας τον κόσμο, ανέφερε τα εξής: «Πέρα από το κοινωνικό έργο που προσπαθούμε να προσφέρουμε στον τόπο και τον παρεμβατικό μας ρόλο κατά καιρούς για θέματα της τοπικής μας κοινωνίας, μέλημά μας είναι η προαγωγή του πολιτισμού, κάτι που περιλαμβάνεται στις αρχές του καταστατικού μας. Ο μεγάλος σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε πει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια ‘‘επίθεση πολιτισμού’’. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι με αυτήν τη συνδιοργάνωση βάζουμε, κατά κάποιον τρόπο, ένα ελάχιστο λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια πολιτιστικής επίθεσης. Καλή ‘‘ανάγνωση’’ των έργων του κ. Γλυνιά».

Την παρουσίαση της έκθεσης ανέλαβε όπως αναφέραμε παραπάνω η κ. Μαρία Περπιράκη, η οποία, πριν προσφέρει τη δική της «ανάγνωση» των έργων, μίλησε για τον καλλιτέχνη και το σύνολο της έκθεσης: «Οι σπουδές ζωγραφικής, λογοτεχνίας και πολιτικής ιστορίας στην Αμερική, είναι ένα βιογραφικό στοιχείο, το οποίο ο ίδιος κρατάει ζωντανό διαρκώς. Ζωγραφική, Λογοτεχνία, Πολιτική και Ιστορία συμπορεύονται σφιχταγκαλιασμένες στο έργο και τη σκέψη του. Αυτή είναι ίσως και η πρώτη ερμηνεία του τίτλου ‘‘πολλαπλές αναγνώσεις’’. Μια δεύτερη οπτική είναι εκείνη της καλλιτεχνικής ετερογένειας. Έργα ενταγμένα σε πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες όμως συνομιλούν μεταξύ τους, αλληλεξαρτώνται κι επικοινωνούν. Στην επικοινωνία αποσκοπεί άλλωστε κι ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Εππικοινωνία με τον εαυτό μας, τον άλλο, τον τόπο μας, την τέχνη γενικότερα.

Ξεκινάει έτσι από τη μικροκλίμακα της πόλης του Ρεθύμνου (ενότητα: Παντέρμο Ρέθεμνος), περνάει στο κρητικό στοιχείο (ενότητα: Αναφορές στην Κρήτη), μεταβαίνει στο φυσικό τοπίο (ενότητα: Νεκρή φύση) και σε οικείες μορφές (ενότητα: Μολύβι και κάρβουνο σε χαρτί), για να καταλήξει τέλος στο πεδίο του κοινωνικοπολιτικού βίου, στην ενότητα με τον τίτλο ‘‘Κατάρα’’.

Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ευχαριστίες αρχικά και πρωτίστως στον κ. Νίκο Γλυνιά για τη στοργή και την εμπιστοσύνη (καλλιτεχνική κι επαγγελματική) που μου έδειξε, όσο και σ’ ένα σύνολο ανθρώπων που βοήθησαν τόσο εμένα προσωπικά στην επιμέλεια της έκθεσης όσο και την ίδια την έκθεση ως περιεχόμενο. Ευχαριστώ θερμά το σύλλογο ενεργών πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ για τη διοργάνωση, τους ανθρώπους του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου όπου φιλοξενείται η έκθεση, συγκεκριμένα: τον διοικητή κ. Μανώλη Μιχελάκη, τον κ. Σάκη Σπυρόπουλο, τους κ. Πευκιανάκη Μανώλη, Μπριλάκη Στέλιο, Βακάλογλου Δημήτρη. Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Σιράγα και την εξαίρετη σύζυγό του, έργο των οποίων φιλοξενείται στην έκθεση , καθώς και τον κύριο Ainsworth George δύο έργα του οποίου, σχετικά με την πόλη του Ρεθύμνου, περιλαμβάνονται επίσης στον εκθεσιακό χώρο.

Τέλος, μιας που η έκθεση φιλοξενείται στο Στρατιωτικό Μουσείο, θα ήθελα να συλλογιστούμε λίγο γύρω από τις έννοιες ‘‘τόπος’’ και ‘‘μάχη’’. Καμία τέχνη και καμία πραγματικότητα δε διενεργείται σε κενό χώρο. Ακόμη και η ανάγνωση της έκθεσης πρέπει να λάβει υπόοψη της τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένα τα έργα μέσα στον χώρο (από την είσοδο η μικροκλίμακα, στο εσωτερικό και βάθος η θεματική που αφορά το κοινωνικοοικονομικό πεδίο).

Όσο για την έννοια ‘‘μάχη’’, ο μεγάλος θεωρητικός της τέχνης Herbert Marcuse αναφέρει: ‘‘Η τέχνη έχει διττό χαρακτήρα. Είναι μια κατάφαση και μια άρνηση ταυτόχρονα της κοινωνικής πραγματικότητας’’. Η τέχνη λοιπόν κερδίζει τη μάχη όταν καταφέρνει, όχι μόνο να υποστηρίξει ή να βελτιώσει την πραγματικότητα, αλλά να την αρνηθεί, μέσα από συμβολισμούς -είναι διάχυτοι στο έργο του κ. Γλυνιά- που θα οδηγήσουν στο καινούριο. Η άρνηση βέβαια αυτή προυποθέτει μια ελευθερία στην έκφραση, αλλά και την ανάγνωση. Μια ελευθερία σαν κι αυτή που ένιωσα κοντά στον Νίκο Γλυνιά και χαρακτηρίζει αυτόν τον πρόλογο. Καλή σας ανάγνωση!».

Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο κ. Μιχάλης Τρούλης, ο κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Διοικητής του 547 ΑΜ ΤΠ, Αντώνης Μιχελάκης, ο κ. Μιχάλης Πριναράκης, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντής, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΡ, Κοσμάς Περπιράκης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργαλής και ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας Χιονής Νικόλαος, Ταξίαρχος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 20 του μηνός. Αξίζει ένα πέρασμα από το Χρωμοναστήρι για μερικές «αναγνώσεις», καθώς το πάντρεμα των έργων του κ. Γλυνιά με την αίγλη που προσδίδει το μέρος, είναι απλώς τέλειο…

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΝΠΟΛΙΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ