ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ρέθυμνο τίμησε τον Παντελή Πρεβελάκη

0

Εκδήλωση από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του Παντελή Πρεβελάκη έζησαν όσοι βρέθηκαν την π. Δευτέρα το απόγευμα στον κήπο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου που τίμησαν τον Παντελή Πρεβελάκη για την προσφορά και το έργο του.

Σε δήλωσή της, η Πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου κ. Φαλή Γ. Βογιατζάκη, τόνισε: «Αποφασίσαμε και οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση που έχει τίτλο “ Ο Παντελής Πρεβελάκης και το Ρέθυμνο ” γιατί θεωρούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική μορφή για την πόλη, σαν να είναι ο Εθνικός μας συγγραφέας, γιατί με το Χρονικό του έχει υμνήσει το Ρέθυμνο και με όλη του την εργασία έχει καταξιωθεί. Σκεφθήκαμε ότι δεν έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις που να τιμούν τη μνήμη του ή τουλάχιστον ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερες για να γίνει ακόμη πιο γνωστός, κυρίως στους νέους ανθρώπους».

Η Καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αγγέλα Καστρινάκη μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Το Χρονικό μιας Πολιτείας και η διαρκής σαγήνη του λαϊκού λόγου» και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Ρέθυμνο τιμά ένα διάσημο τέκνο του τον Παντελή Πρεβελάκη στα 28 χρόνια από τον θάνατό του. Σωστά τιμά τον άνθρωπο αυτό γιατί χάρη σ’ αυτόν και το βιβλίο του “Το χρονικό μιας πολιτείας”, το Ρέθυμνο έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει μπει στις βιβλιοθήκες των Ευρωπαίων και επίσης έχει επηρεάσει σημαντικά την ελληνική λογοτεχνία».

02

Για την άγνωστη στο κοινό πλευρά του Παντελή Πρεβελάκη μίλησε ο στενός του φίλος και Αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Γιώργος Αγγελιδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια μαζί του και χαρακτήρισε τον Παντελή Πρεβελάκη ως επικοινωνιακό άνθρωπο, αν και όπως είπε υπήρχαν στιγμές που ήταν απόμακρος. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Αγγελιδάκης σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς εύκολα να συμπυκνώσει μια ολόκληρη ζωή, γιατί εγώ τον Παντελή Πρεβελάκη τον ήξερα από τότε που θυμάμαι τον κόσμο και μέχρι που πέθανε. Οι μητέρες μας ήταν μαζί στο σχολείο, ήταν φίλες από μικρές, οπότε από εκεί κρατά αυτή η σχέση της μιας οικογένειας με την άλλη. Είχε επικοινωνία με τους ανθρώπους της διανόησης όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Νίκο Καζαντζάκη ήταν πολύ στενή και μάλιστα ο Καζαντζάκης σε ένα βιβλίο του υπάρχει αφιέρωση που γράφει: “Mακάρι Μπαντελή μου να μπορούσα να σου μοιάσω”».

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν εικόνες από το παρελθόν του Ρεθύμνου που σχετίζονται με «Το χρονικό μιας πολιτείας» και τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου με τα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, από το σχολικό σύμβουλο και συγγραφέα κ. Χάρη Στρατιδάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ