ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσπαθούν να μας πείσουν… του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεοδωράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Τη δουλειά τους κάνουν, το δίχως άλλο… Από προχθές που είχαμε τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που προσπαθούν με δυο λόγια να μας πείσουν «να κάνουμε λίγο κουράγιο και υπομονή ακόμα, καθώς δεν χρειαζόμαστε τώρα, ως χώρα, νέο δάνειο, ενώ η έξοδος από το Δ.Ν.Τ. θα γίνει σε λίγο ορατή».

Χωρίς πανηγυρικούς τίτλους ακόμα και από τις φιλικές τους εφημερίδες ναι, αυτό προσπαθούν να κάνουν… Και γιατί, παρακαλώ; Διότι, καθώς δείχνουν τα πράγματα, μάλλον δεν θα αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές. Και η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, κυρίως στις κυριακάτικες εφημερίδες που δείχνουν μερικές μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ και με μια τάση για… αυτοδυναμία, τους τρομάζει.

Έτσι λειτουργούσε πάντοτε το πολιτικό κατεστημένο… Αν και δημοσίως παλεύουν, δήθεν για το κοινό καλό και για τη σωτηρία της χώρας, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Και όπως έδειξαν οι τελευταίες ευρωεκλογές, δεν είναι και τόσο σοφό, ακόμα και για τους… συνεργάτες τους Γερμανούς να κυβερνούν το δεύτερο και το τέταρτο σε δύναμη και επιρροή, κόμμα.

Επιπλέον, η επιβολή ενός άδικου φόρου, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ που προστίθεται στις τόσες άλλες φορολογίες έχει διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις τους με τη μεσαία τάξη που κατά παράδοση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων τους… Έτσι κι αφού το παραμύθι σε συνέχειες με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό τάφο της Αμφίπολης στο λόφο Καντά δεν πιάνουν, αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τα μεγάλα μέσα…

Αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι διάλεξαν τα καλύτερα υλικά γι’ αυτό. Οι Γερμανοί, ας πούμε, δεν είναι και οι πιο αγαπητοί στους Έλληνες. Και η κ. Μέρκελ με τις πολιτικές που ασκεί είναι η πιο μισητή καγκελάριος.

Άδικος κόπος λοιπόν οι… πανηγυρισμοί, ότι δήθεν όλα πάνε καλά… Ότι οι φίλοι μας Γερμανοί συμφωνούν με την πορεία της οικονομίας και ότι γρήγορα θα υπάρξει απεμπλοκή από τα νύχια του Δ.Ν.Τ. Αφού ξέρουν καλά, οι πολίτες, ότι πίσω από αυτή τη σκληρή πολιτική λιτότητας που βιώνουν, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γερμανία να προΐσταται αυτών των κινήσεων. Μέχρι και επιτρόπους δικούς της έχει τοποθετήσει για να παρακολουθεί πώς «περπατά» η κυβέρνηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει με τα μνημόνια που υπογράφουν χωρίς να προλαβαίνουν, ούτε να τα διαβάσουν, όπως δημόσια ομολογούν.

Είναι φανερό ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση… Η κομματική πελατεία τους, μειώνεται απελπιστικά και συνεχώς. Συρρικνώνεται η βάση τους. Και όσο κι αν η παράδοση είναι ακόμα ισχυρή, βλέπουν ανθρώπους που κατέγραφαν ως φίλους να περνούν σταδιακά, απέναντι… Κάπως προσπαθούν να το ελέγξουν, αυτό… Αντιλαμβάνονται όμως ότι δεν είναι εύκολο κι ας έχουν μαζί τους τα ΜΜΕ.

Έχουν κι αυτά απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και γνωρίζουν πια, τον ύποπτο ρόλο που παίζουν. Ο ένας μετά τον άλλον κλείνουν τις τηλεοράσεις τους, έπαψαν να αγοράζουν εφημερίδες, ακόμα και τα πρωτοσέλιδα τους, αποστρέφονται… Αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά λειτουργούν ως προπαγάνδα και τα απεχθάνονται..Απαξίωσαν την ίδια την πολιτική, μαζί με τους εκφραστές της. Τους είναι αδιάφορη μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο…

Αυτό που είναι σε θέση να δουν, είναι ότι το φαί στο οικογενειακό τραπέζι λιγόστεψε… Δουλειές δεν υπάρχουν κι όπου ακόμα είναι ορατές οι εργαζόμενοι είναι είτε κακοπληρωμένοι, είτε δεν αισθάνονται ασφαλείς για την επόμενη ημέρα… Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ξαναμαντρώσουν όλο αυτόν τον κόσμο στην κάλπη με το μέρος τους…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ