ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ύποπτο εύρημα» στην ανατολική παραλία του Ρεθύμνου

0

Μπροστά σ’ ένα δυσάρεστο «εύρημα» βρέθηκε ο κάτοικος της Καλλιθέας Ρεθύμνου κ. Λεωνίδας Καλλιγέρης, καθώς κολυμπούσε στην ανατολική παραλία του Ρεθύμνου.

Ο κ. Καλλιγέρης ιδιαίτερα αναστατωμένος, από το «δύσοσμο εύρημα», το οποίο όπως ο ίδιος αναφέρει, ομοίαζε με τμήμα από «μεγαλύτερη ποσότητα λυμάτων οικιακών ή επαγγελματικών αποχετεύσεων», το κατέθεσε προς εξέταση, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στο Ρέθυμνο, προκειμένου ν’ αναζητηθούν ευθύνες στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πράγματι προέρχεται από αγωγό αποχέτευσης.

Στην αναφορά του ο κ. Καλλιγέρης αναφέρει:

«Στις 17-08-2015, ώρα 11.30 π.μ., πήγα ακριβώς πίσω από το σπίτι μου, που είναι περίπου 100 μ. από τη θάλασσα (στη βόρεια πλευρά της πόλης) για μπάνιο. Πηγαίνω πότε πρωινές ώρες και πότε απογευματινές.

Είναι ακριβώς μπροστά στο μεγάλο Ξενοδοχείο ΡΟRΤΟ RΕΤΗΙΜΝΟ. Εκεί που κολυμπούσα βλέπω κάποια στιγμή να επιπλέει 5 πόντους περίπου από το στόμα και τη μύτη μου ένα αντικείμενο σε σχήμα και μέγεθος ενός αρωματικού σαπουνιού, που μάλιστα ανέδιδε και μια δυσο­σμία. Είχε χρώμα γκρι προς το μπεζ, διάστικτο από έγχρωμα ψήγματα ενσωματωμένων υλικών.

Πήρα το αντικείμενο αυτό, αλλά παρά την καταβληθείσα προσοχή, θρυμματίστηκαν κάποια κομμάτια και μίκρανε το μέγεθος του. Από την μακροσκοπική εξέταση του, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ανήκει σε ευρύτερη και μεγαλύτερη ποσότητα λυμάτων οικιακών ή επαγγελματι­κών αποχετεύσεων, χωρίς να αποκλείω και το λάθος. Απαιτείται εργαστηριακή εξέτασή του και γι' αυτό σας το καταθέτω μαζί με την, ανά χείρας, αναφορά μου.

Πριν δέκα μέρες περίπου φιλοξένησα για δυο μέρες εδώ μια ανεψιά μου, θεατρική συγγραφέα από την Αθήνα και την αδελφή της, ιατρό σε κρατικό νοσοκομείο στη Σουηδία. Ενώ την πρώτη ημέρα έκαμαν μπάνιο απόγευμα στο ίδιο μέρος, τη δεύτερη αρνήθηκαν γιατί βρήκαν τη θάλασσα «βρώμικη». Δε σας κρύβω ότι θίχτηκα. Δυστυχώς δικαιώθηκαν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπάρχουν ενεργά δημοτικά κανάλια (αγωγοί) ό­που οδηγούνται τα λύματα των κτιριακών αποχετεύσεων και καταλή­γουν στη θάλασσα. Άρα οι ανύποπτοι λουόμενοι ντόπιοι και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, υπόκεινται στον κίνδυνο μολυσματικών νοσημάτων. Αυτό, παρά τις σημαίες για καθαρές παραλίες και την ταμπέλλα σε ειδι­κό σημείο, στην ακτή του ΡΟRΤΟ RΕΤΗΙΜΝΟ, ότι από εκεί γίνεται η δειγματοληψία για την διαπίστωση της καθαρής θάλασσας. Κάποιο διά­στημα είναι που έχουν παρουσιασθεί σε όλο μου το κορμί κόκκινα σπυριά με έντονο και επίμονο κνησμό. Δεν υποστηρίζω ότι είναι από τη θάλασσα, είναι θέμα που θα ερευνηθεί ιατρικώς. Προς το παρόν ζητώ την προ­στασία την δική μου, της οικογένειας μου, των συνανθρώπων μου και του Ελληνικού Τουρισμού, της μόνης ,ίσως σοβαρής βιομηχανίας που μας έμεινε.

Θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας, να διερωτηθώ. Τόσα χρόνια, τόσες καμπάνιες για καθαρές παραλίες, ο μητροπολιτικός Δήμος Ρεθύμνου γιατί δεν ανταποκρίθηκε; Και καλά αυτός, η αρμόδια Εποπτεύουσα υπηρεσία, τι κάνει; Γιατί δεν φροντίζει για την προστασία του πληθυσμού, των τουριστών και της φήμης της Χώρας; Φροντίζουν μόνο για την απόκτηση της σημαίας της καθαρής θάλασσας για κάποιες παραλίες;»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ