ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θείο Πάθος κι ανθρώπινα πάθη της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

0

Της Βλασίας Μιχαηλίδου – Τριπολιτάκη

Φιλολόγου, Ιστορικού M.Sc.

[email protected]

Κορύφωση του θείου δράματος, η Σταύρωση. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, προσκυνώντας ευλαβικά τον Εσταυρωμένο. Εκείνον που στέκεται στο μαρτυρικό Σταυρό με τα χέρια ανοιχτά, για να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, την πόρνη, τον τελώνη, τον ληστή. Όλους εμάς τους αμαρτωλούς, που κάθε μέρα προδίδουμε την θυσιαστική Του αγάπη με τα ψέματα, τη φιληδονία, την εγωπάθεια, την ιταμότητα, την υποκρισία μας.

Την Μ. Παρασκευή οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Ανθρώπινες αλυσίδες σχηματίζονται γύρω από τον Επιτάφιο. Αυτόν που απορρίπτουν όλοι εκείνοι οι μηδενιστές, θεωρώντας πως μετά το θάνατο υπάρχουν μόνο οι στάχτες και το απόλυτο τίποτα. Όμως, ο Επιτάφιος κατέχει εξέχουσα σημασία στη χριστιανική πίστη. Ο ίδιος ο Θεάνθρωπος πεθαίνει, τονίζοντας το αναπόφευκτο της ανθρώπινης ζωής κι ανασταίνεται προβάλλοντας την προοπτική της θεϊκής πορείας.

Ο τάφος του Χριστού αν και ζωηφόρος, δεν παύει να αποτελεί μνήμη θανάτου κι όποιος καθημερινά συλλογίζεται τον θάνατο, συνειδητοποιώντας τη ματαιότητα της επίγειας ζωής, έχει σταθερά προσηλωμένο το βλέμμα στην πολιτεία του Ουρανού. Η μνήμη θανάτου μας συγκρατεί από τις αμαρτίες, μας οδηγεί στη μετάνοια, μας παρακινεί σε ενάρετα έργα. Πολλοί πιστοί την ημέρα του ενταφιασμού του Κυρίου μας επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων. Μια συνήθεια που τελείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, κάθε Σάββατο, την ημέρα που η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει στους νεκρούς.

Δυστυχώς, η μεγάλη συρροή κόσμου στους Ιερού Ναούς, δεν σημαίνει απαραίτητα και βίωση της μυσταγωγίας του θείου Πάθους, αφού οι περισσότεροι θα υποκύψουν στο πάθος της κατανάλωσης, επιδιδόμενοι σε ψώνια, σε πολύωρες προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Από την άλλη, θα θελήσουν να εξοικονομήσουν χρόνο σπρώχνοντας, για να κοινωνήσουν το γρηγορότερο τη Μ. Πέμπτη και θα φύγουν ολοταχώς μετά το «Χριστός Ανέστη» το βράδυ της Ανάστασης για την απόλαυση της αχνιστής μαγειρίτσας. Ούτε λόγος για πνευματική προετοιμασία, για εξομολόγηση, για ενδοσκόπηση, για ειλικρινή μετάνοια.

Για τα παιδιά, οι άγιες αυτές ημέρες είναι μια ευχάριστη ανάπαυλα από την επίπονη σχολική μελέτη και το πρωινό εγερτήριο. Δυσανασχετούν, όμως, στην ιδέα της καθημερινής παρουσίας στην εκκλησία κι αρέσκονται μόνο στις παρεούλες που θα σχηματίσουν κατά την περιφορά του Επιταφίου και στα πυροτεχνήματα τη βραδιά της Ανάστασης. Ωστόσο, όσα παιδιά εκκλησιάζονται τακτικά τις Κυριακές και διαβάζουν βιβλία, που εξιστορούν τη ζωή και τα πάθη του Θεανθρώπου,  συμμετέχουν με κατάνυξη στη μυστηριακή ζωή των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας. Έχοντας μία Ιερά Σύνοψη στο χέρι, κι όχι τη συνηθισμένη ηλεκτρονική συσκευή (παρόλο που έχει κυκλοφορήσει δωρεάν εφαρμογή “Σύνοψη Μεγάλης Εβδομάδας” για iphone), παρακολουθούν με μεγαλύτερο ζήλο τις ευαγγελικές διηγήσεις και γίνονται συνοδοιπόροι του θείου Πάθους.

Ακόμα και τα πολύ μικρά, παρακολουθώντας ταινίες με την ιστορία του Πάσχα, ξεφυλλίζοντας ένα από τα πολλά εικονογραφημένα και καλαίσθητα ορθόδοξα παιδικά βιβλία, που διατίθενται πλέον στο εμπόριο, μπορούν να κατανοήσουν και να συμμετέχουν στη λατρεία της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να πλημμυρίσει η αγνή καρδούλα τους με την παρουσία του Εσταυρωμένου και του αναστημένου Χριστού.

Ας αξιοποιήσουμε πνευματικά τις άγιες ημέρες των Παθών του Κυρίου μας, για να απελευθερωθούμε από τα δικά μας πάθη, να κενωθούμε και να ανακαινιστούμε σε μία ύπαρξη γεμάτη από τη Χάρη του Θεού.

Καλή Ανάσταση!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ