ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στα Προσεχώς της Αναστασίας Βενιέρη

0

Ακόμα θυμάμαι τη συννεφιασμένη μέρα του 2008, όταν τα πρωτοσέλιδα των Βρετανικών εφημερίδων ήταν γεμάτα από φωτογραφίες ακόμα πιο γκρίζων και συννεφιασμένων  ουρανών, με κόκκινους δείκτες χρηματιστηρίων στο ναδίρ, με τη συντέλεια του κόσμου να καταφθάνει με την ολίσθηση κάθε μετοχής.

Τικ-τακ, τικ-τακ, τικ-τακ.

Η λεγόμενη ‘Μαύρη Παρασκευή’ της 24ης Οκτωβρίου 2008, είχε χτυπήσει παγκοσμίως τις τράπεζες, το εμπόριο και το RealEstate.

Ο καπιταλισμός ψυχορραγούσε.

Γεμάτη άγχος, διάβαζα τις εφημερίδες, και ανησυχούσα για την Ελλάδα, αλλά και τη χώρα που με φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια, την Μεγάλη Βρετανία.

‘Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείς,’ με κατσάδιαζε τότε ο σύζυγος. ‘Φοβάσαι να μη πέσουν οι μετοχές σου?’

Ήταν σαν να ξύπνησα από λήθαργο. Δεν είχα ούτε μια. Ούτε για δείγμα.

Ηρέμησα λοιπόν λίγο. Ο όλεθρος δεν επρόκειτο να είναι σαν εκείνους του Χόλυγουντ. Μπαμ και κάτω δηλαδή. Όλα έδειχναν ότι θα ήταν ένας όλεθρος σε αργή κίνηση. Σφίξαμε λοιπόν τα δόντια και τα ζωνάρια και προετοιμαστήκαμε.

Η Μεγάλη Βρετανία ανέκαμψε σύντομα, έχοντας όμως μετρήσει αρκετά θύματα στον τομέα του εμπορίου. Το RealEstateανέκαμπτε χωρίς σταματημό. Μια ανάκαμψη που αφορούσε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, και καθόλου τους ενοικιαστές, οι οποίοι είδαν τα ενοίκια τους να διπλασιάζονται.

Η Ελλάδα πάλι, ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει. Οι χειμώνες είναι βαρείς και δύσκολοι, ενώ τα καλοκαίρια της είναι γεμάτα οικονομικές κρίσεις, ή ‘events’ σύμφωνα με τους από έξω που ξέρουν πολλά τραγούδια και καθόλου χορό. Η τελευταία μάλιστα κρίση, είχε Χολιγουντιανό χαρακτήρα. Όλη η υφήλιος την παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα.

Από ότι ακούγεται τελευταία, η Χολιγουντιανή παραγωγή ‘Μαύρη Παρασκευή, 2008’, το θρίλερ της καταστροφής σε αργή κίνηση, έχει και συνέχεια. Σύντομα κοντά μας και το ‘Παγκόσμια Κρίση 2’.

Ο MarkMardellτου BBC, ονομάζει την Ευρώπη ως την ‘πρωταγωνίστρια’ του νέου θρίλερ. Σαν ματωμένη μποξέρ που υφίσταται το ένα χτύπημα μετά από το άλλο, η Ευρώπη ίσα που στέκεται όρθια. Όχι γιατί πιστεύει ότι θα νικήσει, αλλά γιατί δεν θέλει να παραδεχτεί την ήττα της.

 

Όλα προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Το μεταναστευτικό. Το πιθανό Brexit. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων Οι ψίθυροι και οι φήμες για τα προβλήματα στην Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Η άρνηση των Ελλήνων, σύμφωνα με τον Mardell,  να ‘φέρουν δώρα’ στο Βερολίνο.

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια αλλά δεν το ομολογούμε δηλαδή. Η Ευρωπαϊκή κρίση δε λύθηκε ποτέ. Απλά ‘αρχειοθετήθηκε’.

Το σασπένς κορυφώνεται σιγά σιγά.

Θα εγκαταλείψουν το πλοίο οι Βρετανοί?

Θα παραδεχτεί κανείς ότι η Ελλάδα δεν είναι ο μόνος ‘ασθενής’?

Θα αναπτυχθεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή οικονομία?

Προσεχώς στις οθόνες μας…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ